Tarifele pentru accesul pe proprietatea publică, aliniate la noua lege a comunicaţiilor electronice

G.D.
Miscellanea / 28 septembrie

Tarifele pentru accesul pe proprietatea publică, aliniate la noua lege a comunicaţiilor electronice

În cadrul ultimei şedinţei Consiliului Consultativ, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a aprobat modificarea Deciziei preşedintelui ANCOM nr. 997/2018 privind tarifele maxime care pot fi percepute pentru exercitarea dreptului de acces pe, deasupra, în sau sub imobilele proprietate publică, conform unui comunicat remis redacţiei.

"Decizia adoptată face parte din amplul proces de revizuire a legislaţiei secundare de către ANCOM, în vederea alinierii la noutăţile aduse de Legea nr. 198/2022 pentru transpunerea Codului European al Comunicaţiilor Electronice, astfel încât legislaţia naţională în domeniul telecom să faciliteze pe deplin dezvoltarea reţelelor de comunicaţii electronice în vederea oferirii de servicii care să răspundă nevoilor utilizatorilor finali. Pentru acest obiectiv, un alt instrument util, în special pentru administraţiile publice locale şi industrie, este Ordinul comun al MDLPA, MCID şi ANCOM, pentru aprobarea reglementării tehnice «Canalizaţii de telecomunicaţii (CTc). Fibră optică. Proiectare, execuţie, utilizare, întreţinere şi verificare». Acesta a fost publicat vinerea trecută în Monitorul Oficial nr. 395, urmând să intre în vigoare în 30 de zile", a declarat Eduard Lovin, vicepreşedinte ANCOM, în acest context.

Conform deciziei adoptate, tarifele pentru exercitarea dreptului de acces pe, deasupra, în sau sub imobilele proprietate publică nu pot depăşi valoarea de 0,1 lei/ml/an, 3 lei/mp/an ori 3,5 lei/stâlp/an, după caz, pentru elementele de reţea de comunicaţii electronice şi elemente de infrastructură fizică, respectiv antene, cabinete, camere tehnice, camere de tragere, conducte, staţii de bază, stâlpi, piloni, turnuri, alte echipamente şi infrastructuri fizice suport, precum şi pentru cablurile şi cutiile pentru care se exercită un alt tip de acces decât cel prevăzut în decizie.

În cadrul deciziei, nu au fost revizuite acele categorii de acces pentru care tariful rezultat din modelul de calcul se situează peste nivelul de 0,1 lei/ml/an (pentru cabluri), respectiv 3 lei/mp/an (pentru cutii), valorile maxime ale tarifelor rămânând cele stabilite de ANCOM în 2018, şi nu a fost modificată metodologia de calcul.

În urma intrării în vigoare a Legii nr.198/2022 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul comunicaţiilor electronice şi pentru stabilirea unor măsuri de facilitare a dezvoltării reţelelor de comunicaţii electronice, ce prevede, printre altele, ca acele tarife maxime pentru exercitarea dreptului de acces pe, deasupra, în sau sub imobilele proprietate publică, calculate sub nivelul de 0,1 lei/ml/an, 3 lei/mp/an ori 3,5 lei/stâlp/an să fie modificate pentru a atinge aceste nivele maxime, ANCOM a armonizat legislaţia secundară incidentă în domeniu. Prin urmare, ANCOM a propus şi consultat public modificarea unor tarife maximale percepute furnizorilor de reţele de comunicaţii electronice pentru accesul pe terenurile, clădirile şi alte construcţii aflate în proprietatea publică a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale, în vederea instalării de reţele şi infrastructuri subterane şi aeriene de comunicaţii. Tarifele pot fi percepute de instituţiile publice, inclusiv autorităţi ale administraţiei publice centrale sau locale, precum şi de orice alte entităţi care exercită dreptul de administrare asupra imobilelor proprietate publică.

Decizia aprobată în cadrul şedinţei Consiliului Consultativ va fi transmisă spre publicare în Monitorul Oficial al României şi va intra în vigoare la data publicării, se mai arată în comunicat.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9126
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6804
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9667
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6911
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.7598

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro