Ţările membre ale UE au ajuns la un acord pentru întărirea Agenţiei europene de sprijin pentru azil

D.Ţ.
Internaţional / 29 iunie 2021

Ţările membre ale UE au ajuns la un acord pentru întărirea Agenţiei europene de sprijin pentru azil

Europarlamentarii şi reprezentanţii celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene (UE) au ajuns marţi la un acord asupra întăririi Agenţiei europene de sprijin pentru azil, menită să ofere o asistenţă sporită statelor membre şi să permită o mare mare "convergenţă" între regimurile de azil ale ţărilor UE, informează AFP şi Agerpres.

Reglementarea, care mai trebuie să fie adoptată oficial de Parlamentul European şi de Consiliul European, prevede transformarea actualului Birou European de Sprijin pentru Azil (EASO) într-o Agenţie a UE pentru Azil.

El facilitează desfăşurarea de experţi în ţările UE care cer sprijin, în special în caz de presiune a migraţiei, şi prevede o rezervă de 500 de experţi, printre care "translatori, gestionari de dosare sau specialişti în primire" de migranţi. Noua agenţia va face apel, în caz de necesitate, la aceşti experţi, detaşaţi de statele membre.

Vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritas Schinas a estimat: "Agenţia va constitui o diferenţă tangibilă pentru procedurile de azil, permiţând ameliorarea protecţiei indivizilor şi remedierea lacunelor, pentru a întări convergenţa între regimurile de azil ale statelor membre", salutând acest acord drept "un prim element esenţial" al pactului asupra migraţiei şi azil prezentat de executivul european în septembrie, pentru reformarea sistemului actual.

La rândul său comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson a comentat: "Avem nevoie ca deciziile în materie de azil să fie luate de o manieră rapidă şi echitabilă, ca ele să prezinte acelaşi nivel crescut de calitate peste tot în Europa".

EASO dispunea pentru 2021 de un buget de 142 de milioane de euro şi avea circa 500 de angajaţi. Echipe ale EASO sunt prezente în Cipru, Grecia, Italia, Malta şi Spania.

Potrivit raportului anual al agenţiei publicat de asemenea marţi şi care confirmă o tendinţă a unui raport de etapă din februarie, cererile de azil au scăzut cu 32% în 2020 în raport cu 2019, din cauza restricţiilor de circulaţie legate de pandemie, pentru a se stabili la 485.000, ceea ce reprezintă cel mai scăzut nivel din 2013.

Directoarea EASO, Nina Gregori, prezentând raportul, a adăugat: "Ştim că există în continuare un număr record de persoane care au nevoie de o protecţie internaţională pe plan global, însă ele pur şi simplu nu au putut veni în Europa".

Două treimi dintre cererile de azil au fost depuse în trei ţări ale UE: Germania (122.000), Franţa (93.000) şi Spania (89.000). De asemenea, 42% dintre solicitanţii de azil au primit o formă de protecţie socială care le-a conferit dreptul de a rămâne în UE.

Unele ţări din estul UE au înregistrat o creştere a numărului de cereri de azil, însă în Ungaria, ţară ostilă imigraţiei, acestea au scăzut cu trei sferturi. Solicitanţii de azil vin în principal din Siria, Afganistan, Venezuela, Columbia, Irak, Pakistan, Turcia, Nigeria şi Somalia.

Reinstalările în UE ale refugiaţilor stabiliţi într-o ţară terţă au scăzut de asemenea cu mai mult de jumătate, iar restricţiile legate de pandemie au dus la scăderea numărului de reîntoarceri a migranţilor care au fost respinşi de la dreptul de azil către ţara lor de origine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Electromagnetica
danescu.ro
domeniileostrov.ro
arsc.ro
raobooks.com
boromirmarket.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9677
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6059
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2613
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7949
Gram de aur (XAU)Gram de aur300.4044

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

cofetariiledelice.ro
avon.ro
dtoys.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
ccib.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb