Tavex: Argintul a înregistrat o creştere de 20% a preţului de la începutul acestui an

T.B.
Piaţa de Capital / 14 mai

Tavex: Argintul a înregistrat o creştere de 20% a preţului de la începutul acestui an

Preţul argintului a crescut cu 20% de la începutul acestui an. Potrivit grupului Tavex, la baza acestei majorări stau o producţie deficitară şi o cerere din ce în ce mai mare, se arată într-un comunicat al companiei, remis redacţiei. În ultimii nouă ani, cererea de argint a crescut cu peste 12%. Această creştere a fost impulsionată, în mare parte, de cererea industrială pe segmentul panourilor fotovoltaice şi al maşinilor electrice. Întregul sector electronic a înregistrat din 2015 până în 2023 o creştere în cererea de argint de peste 63%.

Cu un randament mediu anual de 9% în ultimii 20 de ani, argintul este un instrument excelent de protecţie împotriva inflaţiei. Deşi este a doua marfă din lume, după petrol, ca număr de utilizări (peste 10.000), argintul este extras ca subprodus. Aproximativ 70% din argintul extras din mine este subprodus, ceea ce înseamnă că este adiacent altor metale precum cupru sau nichel, arată datele comunicatului.

Potrivit Tavex, "Fiind mult mai accesibil decât aurul ca preţ, din ce în ce mai mulţi investitori se întorc către argint având senzaţia că au pierdut trenul aurului. Preţul aurului a avut parte de o performanţă excepţională de la începutul anului 2024. Doar anul acesta, metalul galben s-a apreciat cu peste 15% în majoritatea valutelor din lume. Însă producţia de argint nu poate fi prezisă cu exactitate, spre deosebire de cea de aur. Neputând estima nivelul producţiei, este problematic întrucât cererea creşte de la an la an. Cu cât cererea depăşea din ce în ce mai mult oferta, au început să apară deficitele de argint. Astfel de deficite se înregistrează constant din anul 2019 inclusiv, iar soldul actual al deficitului este de peste 25.700 de tone, echivalentul unui an de producţie minieră. Deocamdată, acest deficit a fost acoperit de rezervele de argint din seifurile din Londra şi New York, doar că şi acestea sunt finite", spune Victor Dima, Managerul Departamentului de Trezorerie al Tavex România.

Trecerea către o economie sustenabilă presupune o nevoie crescândă de argint. Aceste deficite sunt potenţate şi de cererea de argint ca metal pentru lingouri şi monede de investiţii, bijuterii şi argintărie. Considerând toate aceste aspecte, experţii se aşteaptă la creşteri în preţul argintului în următorii ani, transmite sursa.

Totuşi, la nivelul Europei există un impediment în ceea ce înseamnă achiziţia de argint, mai precis impozitarea preţului final al argintului cu taxa pe valoare adăugată (TVA). Cota impusă în România este de 19%. Însă, la revânzare, preţul de achiziţie al oricărui comerciant de metale preţioase este cel fără TVA. Din acest motiv, recomandarea reprezentanţilor Tavex este deţinerea argintului pentru o perioadă de cel puţin cinci ani, pentru a recupera atât diferenţa de preţ cauzată de TVA, cât şi pentru obţine un randament care să depăşească rata inflaţiei, conform datelor Tavex.

Argintul a fost folosit ca monedă mii de ani, de la grecii antici până la americanii secolului al XX-lea. Un trecut atât de bogat, dar şi un prezent orientat către un viitor mai verde, asigură creşteri semnificative în preţul argintului în perioadele care urmează, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
digi.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6535
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2157
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8883
Gram de aur (XAU)Gram de aur353.6146

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb