Teheranul evocă posibile negocieri directe cu SUA la Viena, în dosarul nuclear

S.B.
Internaţional / 25 ianuarie

Teheranul evocă posibile negocieri directe cu SUA la Viena, în dosarul nuclear

Iranul ar putea lansa negocieri directe cu Statele Unite, dacă este necesa,r pentru a ajunge la un acord "bun" în dosarul nuclear, afirmă ministrul iranian de Externe Hossein Amir-Abdollahian, informează news.ro.

"În prezent Iranul nu negociază în mod direct cu Statele Unite, însă, dacă în timpul negocierilor ajungem la un punct în care încheierea unui acord bun, cu garanţii solide, necesită un anumit nivel de discuţii cu Statele Unite, atunci vom lua în considerare acest lucru", a anunţat, într-o conferinţă de presă difuzată de televiziunea de stat, Hossein Amir-Abdollahian.

Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian încheiat de Iran cu Statele Unite, China, Rusia, Franţa, Marea Britanie şi Germania prevedea o relaxare a sancţiunilor internaţionale impuse Teheranului, în schimbul unei limitări puternice a programului nuclear iranian, plasat sub controlul strict al ONU şi garanţii cu privire la faptul că Republica islamică nu caută să se doteze cu bomba atomică, aşa cum a afirmat mereu.

În mai 2018, Statele Unite ale lui Donald Trump s-au retras şi au reimpus Iranului şi multiplicat sancţiuni economice.

Iranul s-a retras, ca măsură de retorsiune, începând din mai 2019, din majoritatea angajamentelor-cheie pe care şi le-a asumat prin acord.

Aceste negocieri au fost reluate la sfârşitul lui noiembrie, după cinci luni de suspendare, între Iran şi ţările care au rămas parte ale Acordului de la Viena - China, Franţa, Germania, Regatul Unit şi Rusia.

Obiecitvul acestor negocieri este o revenire a Statelor Unite în acord şi o reluare a respectării angajamentelor pe care şi le-a asumat de către Iran.

Statele Unite participă în mod indirect la aceste negocieri.

Iranul a afirmat până în prezent, înainte să aibă în vedere negocieri directe cu Statele Unite la Viena, că este necesar ca Statele Unite să-şi "schimbe atitudinea" şi să revină în acord.

"Noi purtăm negocieri directe cu Cei 4+1", a subliniat Hossein Amir-Abdollahian, referindu-se la Germania şi la cei patru membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU.

"Negocierile noastre indirecte cu Statele Unite se desfăşoară în prezent prin (diplomatul european Enrique Mora şi una sau alte două ţări prezente la Viena", a precizat el.

"În acest timp, partea americană transmite mesaje în diverse moduri, al căror obiectiv este să aibă contacte directe cu Iranul", a declarat el.

Aceste negocieri au fost lansate în aprilie şi au fost reluate în noiembrie, după ce au fost suspendate în vederea alegerilor prezidenţiale iraniene, în care a obţinut o victorie ultraconservatorul Ebrahim Raisi.

Apanova
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9437
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1379
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1954
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5513
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.8751

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro