Tehnomir Energy devine ENSYS şi ţinteşte afaceri de peste 20 milioane euro în sectorul sistemelor fotovoltaice

G.B
Companii / 30 martie 2022

Tehnomir Energy devine ENSYS şi ţinteşte afaceri de peste 20 milioane euro în sectorul sistemelor fotovoltaice

Tehnomir Energy, un important furnizor de soluţii complete de sisteme fotovoltaice la cheie, cu sediul în Oradea, îşi schimbă numele în ENSYS, iar odată cu noua transformare anunţă planuri prin care să ajungă la proiecte în valoare totală de peste 20 milioane de euro şi să devină una din cele mai mari companii naţionale de profil. ENSYS a atras deja susţinerea ROCA Investments, care a preluat anul trecut un pachet minoritar de acţiuni şi a intrat astfel pe piaţa de energie verde, în care va realiza şi alte tranzacţii, conform unui comunicat remis redacţiei.

"În timp ce va continua liniile de business care au consolidat poziţia Tehnomir, odată cu lansarea noii sale identităţi, Ensys va face un pas important către transformarea într-un jucător naţional. Avem în plan o dezvoltare accelerată a Ensys, inclusiv pe zona industrială, a parcurilor fotovoltaice şi în acelaşi timp vrem să ieşim către pieţele internaţionale. Spre exemplu, România exporta energie regenerabilă în valoare de aproape 200 milioane de euro, în 2020, conform celor mai recente date disponibile, iar la nivel local puterea instalată era de 11,1 GW, din care 1,4 doar pe fotovoltaice. În contextul actual dificil de la nivel regional, ne bucurăm să avem alături de noi un partener care crede în oportunităţile din regiune, iar în locul riscurilor vede posibilităţile de creştere", a declarat Octavian Crişan, CEO ENSYS.

Potrivit sursei citate, Ensys este singurul jucător din piaţa fotovoltaicelor care a dezvoltat o platformă software prin care clienţii au posibilitatea să comande panouri solare bespoke (personalizate), în funcţie de nevoile fiecăruia. Platforma integrează cele două programe guvernamentale, Casa Verde şi Electric Up şi oferă sprijin pentru întreg procesul de aplicare, de la încărcarea documentelor necesare până la planificarea şi montarea panourilor de către echipe specializate. Pe lângă soluţiile de energie regenerabilă pentru persoane fizice, compania integrează şi solutii industriale tip prosumator, de până la 400 kW, dar şi parcuri fotovoltaice la cheie cu puteri de ordinul zecilor de MW.

"Vedem mult potenţial de creştere în Ensys, iar investiţia în acest business a fost una strategică pentru ROCA Investments, pornită din dorinţa de a pune bazele unui pilon de dezvoltare în zona de energie verde. Indiferent de perioada pe care o traversăm, oricând este un moment bun pentru a investi în companii din sectorul energiei regenerabile, un domeniu de interes strategic pentru România, care acoperă o nevoie majoră, nu doar la nivel local, ci şi global. Pentru noi, aceasta este prima investiţie dintr-o serie care va urma pe acest pilon strategic", a declarat Alexandru Savin, Investment Manager în cadrul ROCA Investments.

Importanţa strategică a acestei pieţe, în care ROCA Investments a ales să investească, este dată, pe de o parte de eforturile globale de a găsi alternative la energia convenţională, pentru care sunt alocate resurse financiare importante, inclusiv prin programe europene, iar pe de alta de tendinţa de a pune un accent mai mare pe performanţele companiilor pe criterii de mediu, social şi de guvernanţă (ESG).

ROCA Investments deţine un pachet minoritar din acţiunile ENSYS (fosta Tehnomir Energy), investiţie realizată în 2021, prin care a intrat în sectorul energiei regenerabile, devenit unul strategic la nivel european.

Perspectivele pieţei energiei regenerabile

În tranziţia către o economie sustenabilă în raport cu mediul şi care să combată efectele schimbărilor climatice, sectorul sistemelor fotovoltaice este estimat să-şi mărească de peste 3,5 ori puterea instalată în România, în această decadă, respectiv la 5,1 GW în 2030, de la 1,4 GW în 2020[ Raport EMIS - EMERGING EUROPE RENEWABLE ENERGY 2021/2022].

Industria panourilor fotovoltaice este este unul dintre principalele motoare ale energiei verzi, regenerabile, pentru care Uniunea Europeană a alocat euro100 miliarde. "Pactul Verde European" propune ca până în 2050, statele membre să nu mai emită gaze cu efect de seră, iar creşterea economică să fie decuplată de utilizarea resurselor. Piaţa de energie regenerabilă, la nivel european, este într-o etapă de creştere accelerată, determinată de deciziile politice la nivelul UE.

Totodată, de curând SUA şi-a asumat trecerea la energie regenerabilă în procent de 50% până în 2030.

La nivelul ţării noastre, investiţiile masive în programele Casa Verde şi Electric Up au dus la o creştere rapidă a cererii de sisteme fotovoltaice şi a staţiilor de încărcare electrice, dar există cerere şi independent de aceste două programe. Energia regenerabilă are o pondere importantă în mixul de energie, astfel că reprezenta 54% din capacitatea electrică totală, respectiv 43% din energia generată în 2020.

Conform unui studiu realizat de International Energy Agency, consumul energiei generate de panourile solare va creşte cu 43% până în 2030, se arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

hidroelectrica.ro
aages.ro
fedbet.ro
aopjnr.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Apr. 2024
Euro (EUR)Euro4.9714
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6645
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1091
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8281
Gram de aur (XAU)Gram de aur359.6861

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
edevize.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
32.aicps.ro
roenergy.eu
AIESEC
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb