Tensiuni în Nato din cauza unui proiect de creştere a salariilor personalului cu 2,2%

A.P.
Miscellanea /

Tensiuni în Nato din cauza unui proiect de creştere a salariilor personalului cu 2,2%

NATO a invitat statele membre să-şi crească nivelul contribuţiei financiare în vederea creşterii salariului personalului, o cerere percepută de către unele state membre drept nepotrivită, în contextul pandemiei covid-19, declară surse diplomatice europene pentru Reuters.

Propunerea vizează o creştere a salariilor cu aproximativ 2,2% - cea mai importantă din ultimii patru ani -, în contextul în care Alianţa Nord-Atlantică încearcă să-şi stabilească bugetul aferent lui 2021, iar ţările europene se confruntă cu cea mai mare contracţie economică de la al Doilea Război Moindial.

Această măsură relansează tensiunile în cadrul organizaţiei înfiinţate de către 30 de state semnatare ale Tratatului Atlanticului de Nord cu scopul de a-şi asigura apărarea comună.

Donald Trump a criticat în mai multe rânduri NATO, apreciind că partenerii săi europeni consideră că li se cuvine apărarea asigurată de către America.

Emmanuel Macron aprecia, la rândul său, anul trecut, că NATO se află în "moarte cerebrală".

"Există o criză economică provocată de pandemia (covid-19), iar ei cer bani pentru o instituţie în care salariile cele mai mici sunt de 4.000 de euro. Asta e o glumă!", şi-a exprimat indignarea un diplomat european, la curent cu dosarul.

"Să ceri statelor membre să-şi crească contribuţiile pentru a plăti, în timpul (pandemiei) covid-19, este iresponsabil", denunţă el.

O creştere a salariilor ar avea consecinţe mai importante pentru Europa, Canada şi Turcia, care au acceptat deja, în cadrul unor negocieri ale bugetului, în 2019, să-şi mărească nivelul contribuţiei la bugetul anual în sumă de 2,5 miliatde de dolari al organizaţiei, într-un gest de calmare a tensiunilor cu Washingtonul.

Aproximativ 1.000 de civili - care provin toţi din statele membre NATO - lucrează în cadrul organizaţiei internaţionale.

Ei consiliază, oferă orientări şi un ajutor administrativ delegaţiilor statelor membre la sediul Alianţei.

"Salariile NATO sunt supsuse unei ajustări anuale, pe baza unei metodologii convenite de către toate ţările. Ajustările (...) se fac în coordonare cu alte organizaţii internaţionae, precum OCDE, Consiliul Europei şi Agenţia Spaţială Euroepană", a declarat un reprezentant al NATO, fără să facă alte comentarii.

Potrivit site-ului NATO, salariul este ajustat o dată pe an, la 1 ianuarie, la momentul revizuirii anuale a fişelor de plată.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nato are probleme m-ai serioase. Trebuie făcut

    ceva cu privire la consensul dintre Turcia și restul alianței. Trebuie văzut în mod pragmatic dorințele lor . Se pare ca pe Turcii nu-i interesează părerea Creștinilor. Aliați? Turcia ,,,,,Grecia? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

15 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0172
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5274
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4853
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.4568

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro