Termoenergetica - datorii ieşite din scadenţă în valoare de 206,55 milioane lei

C.B.
Miscellanea /

Termoenergetica - datorii ieşite din scadenţă în valoare de 206,55 milioane lei

Actualizare - Serviciul public de alimentare cu energie termică a bucureştenilor nu este în pericolde subfinanţare. S-au plătit până acum aproximativ 149 de milioane de lei, deşi până în

prezent Guvernul nu a alocat niciun leu Primăriei Municipiului Bucureşti, conform unui comunicat remis Redacţiei noastre.

Astfel, au fost deja achitaţi aproximativ 149 de milioane de lei, iar restul de 20,8

milioane de lei şi nu 25,3 milioane de lei aşa cum arată cifrele diseminate în spaţiul public,

precum şi penalităţile aferente vor fi achitate în zilele următoare, în momentul de faţă

existând un flux constant de încasări.

În ceea ce priveşte valoarea facturii aferente lunii ianuarie, de aproximativ 180 de milioane

de lei (181.159.707 lei), vă comunicăm că aceasta se află încă în perioada de graţie, termenul final

de plată fiind 30 Martie 2020.

---

Termoenergetica, noul operator al reţelei de termoficare din Bucureşti ce a preluat de la 1 decembrie 2019 activitatea RADET (aflată în faliment) pentru a asigura continuitatea furnizării agentului termic, înregistrează datorii ieşite din scadenţă faţă de Elcen în valoare de 206,55 milioane lei, conform News.ro.

Astfel, 25,39 milioane lei reprezintă creanţă neachitată aferentă lunii decembrie, fiind scadentă încă din 29 ianuarie (32 de zile scadenţă depăşită) şi perioadă de graţie de 30 de zile, de asemenea, depăşită, fapt ce conduce la perceperea de penalităţi, conform prevederilor legale aplicabile.

"Constatăm, din păcate, că se repetă povestea nefericită a RADET: se acumulează datorii, se depăşesc termene scadente şi se percep penalităţi aferente facturilor achitate cu întârziere", arată Elcen într-un comunicat.

De asemenea, 181,15 milioane lei este valoarea facturii aferente lunii ianuarie cu scadenţă depăşită în 29 februarie.

"Totodată, subliniem faptul că Termoenergetica nu a constituit garanţia conform Contractului de vânzare-cumpărare a energiei termice nr. 1/2019 şi reglementată de Ordinul ANRE nr. 35/2013. Deşi, în cadrul şedinţei CGMB din 14.11.2019, s-a aprobat majorarea capitalului social al Termoenergetica cu 645,88 milioane lei, banii au rămas doar pe hârtie. PMB s-a angajat că va vira această sumă în contul companiei, însă, în realitate, Termoenergetica este în continuare subfinanţată", mai precizează Elcen.

Compania arată că PMB înregistrează subvenţie restantă încă din luna noiembrie 2019.

"În consecinţă, nu se asigură un echilibru financiar care să permită prestarea în condiţii de siguranţă a serviciului public de alimentare cu energie termică a bucureştenilor", mai spun reprezentanţii Elcen.

Potrivit Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006, Municipiul Bucureşti, în calitate de unitate administrativ teritorială, are în responsabilitate asigurarea continuităţii şi siguranţei serviciului public de furnizare a energiei termice. Această obligaţie constă în asigurarea şi achitarea fondurilor necesare acoperirii integrale şi la timp a tuturor costurilor stabilite de legiuitor în sarcina sa, respectiv virarea subvenţiei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cine va credeti ma hotilor si mafiotilor sa ne impuneti sa vacinam copiii cum vreti voi. Le-au scazut profiturile la aste cu vacciniurile si acum vreti sa le faceti profit. Institutul Cantacuzino l-ati pus pe butuci ca sa lasati populatia sa moara in cazul unuei epidemi si sa lasati tara fara vaccinuri ca sa importati voi tot felul de gunoie. Romani nu mai votati partidele formate din hoti si mafiotii: PSD, PNL, USR, UDMR, ALDE, PMP, PRO ROMANIA. Nu v-a ajuns 30 de ani de hotie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

15 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0172
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5274
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4853
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.4568

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro