Theodor Stolojan propune un sistem de pensii ocupaţionale în locul pensiilor speciale

D.T.
Politică / 1 aprilie

Theodor Stolojan propune un sistem de pensii ocupaţionale în locul pensiilor speciale

Fostul preşedinte al PNL, Theodor Stolojan, s-a referit la pensiile speciale şi la angajamentele pe care România le-a făcut în cadrul PNRR în privinţa acestora, el propunând, în acest context, un nou sistem de pensii, ocupaţionale, prin care atât angajatul, cât şi angajatorul să contribuie cu un procent din venituri pentru viitorul pensionar, informează News.ro.

"Problema cu pensiile speciale, sigur, ne-am angajat prin PNRR să facem o reformă a lor, bazată, adică să aşezăm aceste sisteme de pensii pe contributivitate şi pe sustenabilitate. Problema nu-i că am băgat în PNRR. Probabil că noi trebuie să facem o asemenea reformă în România. Sigur că oamenii sunt revoltaţi de mărimea pensiei la care s-a ajuns cu aceste pensii speciale. Pentru că pensii speciale, cum vreţi să le spuneţi, de serviciu special, există şi în alte ţări", a declarat Stolojan.

Fostul lider liberal a precizat că Parlamentul ar trebui să decidă tipul de pensii, continuă sursa.

"Parlamentul ar trebui el să judece, pe baza propunerilor Guvernului, în ce sectoare ale economiei, ale societăţii, în afară de pensia normală, bazată pe contributivitate, de pilonul doi, pensiile private obligatorii, mai e nevoie şi de un alt gen de pensie de serviciu special. Deci, Parlamentul trebuie să judece aceste lucruri pentru zona publică. Propunerea pe care am făcut-o eu este următoarea, avem o realitate cu care trebuie să dialogăm. Realitatea este că avem la ora actuală sisteme de pensii speciale, avem pensii la plată şi nu te poţi juca acum. Deci eu spun următorul lucru: acolo unde considerăm că avem nevoie şi de alte pensii decât cele pe pilonul unu, pilonul doi, care sunt pentru toată lumea de la 1 ianuarie 2024 punem în aplicare o legislaţie care o avem. Pensii ocupaţionale, astea-s pensii de serviciu, dacă vreţi pensii ocupaţionale. Care e diferenţa pe pensiile ocupaţionale? Presupun că şi angajatorul şi angajatul să contribuie cu un procent din venituri şi să constituie un fond de pensii care funcţionează aşa cum e pilonul doi la pensiile private, deci nu mai e un transfer de la cei care azi muncesc la cei care sunt la pensie. (...) Eu sunt beneficiar de pensie de la Banca Mondială, unde am lucrat 6 ani de zile, şi funcţionăm pe constituire a unui fond de pensii şi unde este limitată ca procent, iar de la Parlamentul European poţi să ai câteva date, vrei, pensia nu poate depăşi un procent", a declarat Stolojan.

Theodor Stolojan s-a referit şi la pensiile magistraţilor.

"Aş vrea să mai fac o singură precizare vis-a-vis de pensiile speciale în cazul magistraţilor. Ştiţi că Curtea Constituţională, la un moment dat, a venit şi a spus că dacă te atingi de pensiile speciale înseamnă că ataci independenţa magistraţilor. În Constituţia României nu există nicio referire, niciun cuvânt, cu privire la pensii speciale şi ideea că dacă ai o pensie de 20.000 lei, cum e pensia medie la magistraţi, îi aplici un impozit progresiv. Înseamnă că ataci în independenţa justiţiei. (...) Deci, Curtea Constituţională a fost în deplin conflict de interese când a dat acea decizie, pentru că majoritate a membrilor Curţii Constituţionale sunt beneficiar de acest gen de pensii speciale", a adăugat Theodor Stolojan.

Opinia Cititorului ( 11 )

 1. Când îți pleacă 5 mil de oameni din țară, cei mai tineri și valoroși se face dreptate?, ai viitori soldați pentru tara? De fapt ai un viitor?

  Asta-i întrebarea întrebărilor iar răspunsul schimbi regulile, tai pensiile speciale,elimini alte nedreptăți! 

  1. Soldati poti importa la fel ca si forta de munca. Problem solved!

   Romania oricum e pe dizolvare deci nu cred ca se streseaza nimeni de ce zici tu acolo. Toate considerentele sunt anacronice. 

   Asa cu pensiile se rezolva natural, se mai fac niste provizioane pe 60 de ani si au trecut si peste asta. 

  Da,așa este..soluția e a se schimba denumirea pensiilor "speciale"....

  1. Teoretic daca le schimbi denumirea nu mai sunt specificate in PNRR si nu trebuiesc abordate.

   Toate pensiile speciale se numesc pensii de serviciu. Absolut toate

  Adevarul este ca trebuie schimbata denumirea pensiilor speciale fiindca se aseamana cu operatiunea speciala a lui Putin.Aceeasi Marie cu alta palarie.

  Nu exista meserii speciale ce meserii speciale? Un doctor, sau un muncitor la camp fara de care murirti de foame toti spagarii din magistratura sau din parlament, sau un instalator fara de care te ineci in cacao aceia nu sunt speciali aceia sunt ordinari, buni numai sa plateasca impozite.

  Am observat ca nici un privat nu ioa pensie speciala ci doat bugetarii platiti tocmai din taxele de la privati. Dar e pt binele nostru..Vai de noi, cand vom ajunge ca Grecia sa dam teritorii, porturi pt aceste pensii speciale date ani de zile total aiurea.

  Magistratii iau pensie speciala sa nu-i condamne pt furaciuni pe cei ce le dau aceste pensii, armata si politia ca sa-i apere cand se trezeste poporul si vine sa-i arunce-n tomberon, SRI sa-i apere tot pe ei , a si binenteles chiar ei parlamentarii iau pensii speciale. Capisci? Parlamentarii si minionii lor. Acestia sunt speciali. Restul suntem ordinari, si nu cumva sa nu platesti taxe sa ramana EI fara speciale. 

  1. Si securistii si magistratii de pe vremea lui Ceausecu care trimiteau oaemni la puscarie pt un banc cu Ceausescu iau niste speciale de mama mama . Pt ce le platim la astia pensii speciale??

  Asta parca era deja mort??!!! Mai ia și pensie speciala mortul asta? Rușine sa ii fie! Trădător împuțit!

  1. Moarte trădătorilor!!!

  Bravo Stolojane, ai ajuns la maturitatea politica.De asta avem nevoie și se rezolva toate.

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

02 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9633
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6099
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0913
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7790
Gram de aur (XAU)Gram de aur293.6078

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro