Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”

Ţiţei din regiunea autonomă Kurdistan a fost vândut Europei, Irakul depune plângere

Internaţional /

Ţiţei din regiunea autonomă Kurdistan a fost vândut Europei, Irakul depune plângere

Pieţele europene au cumpărat pentru prima dată ţiţei transportat printr-o conductă din regiunea autonomă Kurdistan din Irak, veniturile urmând să fie depozitate în banca turcă Halkbank, acţiune în urma căreia Irakul a depus plângere împotriva Turciei, transmite Reuters.

"Ministerul Petrolului din Irak a anunţat astăzi (ieri - n.r.) că a trimis o cerere de arbitraj la Camera Internaţională de Comerţ (ICC, cu sediul la Paris) împotriva Turciei şi a operatorului său (...) Botas", se arată într-un comunicat, citat de Reuters.

Anunţul turc riscă să tensioneze şi mai mult relaţiile între guvernul central irakian şi liderii din Kurdistan, care se luptă de mai multe luni pe controlul exporturilor de ţiţei. Bagdadul apreciază că ţiţeiul aparţine ţării întregi, în timp ce Kurdistanul doreşte să trateze direct cu companii petroliere.

Guvernul regional din Kurdistan (KRG) a anunţat că vânzările din portul turcesc Ceyhan vor continua în ciuda opoziţiei Guvernului federal de la Bagdad, care ameninţă cu acţiuni în justiţie împotriva oricărei companii implicate în exporturile de petrol irakian.

Anul acesta, Kurdistanul a început să pompeze propriul său ţiţei către frontiera turcă independent de Bagdad, ocolind sistemul deţinut de stat, după ce anterior au fost folosite camioane pentru a transporta petrolul către porturile turceşti.

"Un petrolier încărcat cu un milion de barili de ţiţei a plecat noaptea trecută din Ceyhan spre Europa. Acesta este prima vânzare de petrol exportat prin nou construita conductă din regiunea Kurdistan", se arată într-un comunicat al oficialilor regiunii autonome, care a anunţat că veniturile din ţiţei fac parte din cota regiunii din bugetul naţional irakian. Guvernului federal de la Bagdad a redus fondurile către regiune ca pedeapsă pentru decizia kurzilor de a exporta independent ţiţei.

Guvernul regional kurd consideră că petrolul şi gazele produse în această regiune sunt proprietatea Kurdistanului irakian şi încearcă să-l exporte fără autorizaţia autorităţilor federale de la Bagdad. La rândul său, Guvernul federal irakian estimează că energia produsă în oricare dintre regiunile Irakului aparţin întregii ţări.

Kurdistanul irakian, care se bucură de o autonomie considerabilă şi are propriile forţe de securitate, guvern şi drapel, a provocat iritarea Bagdadului atunci când a semnat contracte energetice cu firmele străine.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Business Card
BTPay
Cotnari
Gala 'Women in Economy 2020'
Benihana
Leap
Hotel Marshal Garden

ENGLISH SECTION

more articles

Anvergura
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS