Abonament gratuit

TITLURILE "FIDELIS CENTENAR" AU INTRAT ASTĂZI LA TRANZACŢIONARE,Dragu: "Emisiunea de titluri de stat pentru populaţie a fost suprasubscrisă de peste şapte ori"

M.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Anca Dragu

Anca Dragu

Actualizare 13:42 Dragu: "Am inclus în strategia de finanţare posibilitatea de a emite anual sau de două ori pe an titluri de stat"

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) intenţionează să lanseze titluri de stat pentru populaţie anual sau chiar de două ori pe an, dar valoarea va fi anunţată pentru fiecare caz în parte în funcţie de condiţiile pieţei, a anunţat astăzi Anca Dragu, ministrul de resort, potrivit unor surse din media.

"Am inclus în strategia de finanţare pe termen mediu această posibilitate, de a emite anual sau de două ori pe an titluri de stat pentru populaţie. Valoarea va fi stabilită la acel moment în funcţie de nevoie şi de condiţiile pieţei", a mai spus Anca Dragu, la Bursa de Valori Bucureşti.

(I.S.)

-----------

Actualizare 12:39 Negriţoiu(ASF)despre succesul titlurilor de stat pentru populaţie: "Bursa trebuie să fie mai implicată"

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) trebuie să se reformeze, să se implice mai mult în dezvoltarea pieţei de capital şi să nu mai aştepte doar de la autorităţi măsuri în acest sens, a declarat preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu.

"Mă bucur că această emisiune nu rămâne singulară şi se poate transforma într-un program. Problema noastră este că aceste emisiuni trebuie să se deruleze de la sine şi activitatea Bursei de Valori Bucureşti trebuie să fie o activitate sustenabilă. Nu putem să trăim de la un eveniment la altul. Cu o floare, din păcate, nu se face primăvară. Anul trecut am avut două emisiuni, ambele de succes: a oraşului Bucureşti şi emisiunea pilot a Ministerului Finanţelor, anul acesta avem o emisiune de succes. Din acest motiv, cred că este şi o ocazie de reflecţie. Trebuie să ne gândim până la urmă ce face o activitate sustenabilă", a precizat Mişu Negriţoiu, relatează unele surse din media.

Potrivit acestuia, instituţiile statului au contribuit semnificativ în ultimii ani la eliminarea barierelor de pe piaţa de capital şi la creşterea tranzacţiilor, însă şi Bursa trebuie să urmeze un program de reforme.

"De trei ani, BVB a iniţiat diverse acţiuni de reformă în afara Bursei. Guvernul precedent şi acest Guvern au sprijinit reforma pieţei de capital, ASF inclusiv, şi suntem la sfârşitul uni ciclu. Am început cu faimoasa lege a celor opt bariere, am continuat cu simplificare tranzacţiilor pe piaţa de capital, am redus cât am putut cheltuielile. Practic, ASF acum se duce spre zero, cu tot ce presupune contribuţii din tranzacţii. Am făcut comisionul zero pentru market makeri, am reglementat tot ce s-a putut reglementa la Bursă, inclusiv vânzarea în lipsă. Guvernul a contribuit cu emisiuni, dar nu putem la nesfârşit să arătăm cu degetul spre alţii şi să aşteptăm o emisiune Hidroelectrica sau alta pentru a relansa activitatea pe piaţa de capital. Ne-am propus un obiectiv, atingerea stadiului de piaţă emergentă. Cred şi invit acţionarii, Consiliul BVB, conducerea executivă, să se gândească totuşi şi la un program de reformare a Bursei, instituţional vorbind, pentru că nu mai are ce să aştepte de la ceilalţi", a subliniat preşedintele ASF, potrivit aceloraşi surse.

(M.I.)

-------

Actualizare 11:51 Cioloş: "La închiderea campaniei de subscriere a titlurilor Centenar avem în cont peste 700 de milioane de lei"

Premierul Dacian Cioloş a anunţat astăzi, la închiderea campaniei de subscriere a titlurilor de stat ediţia "Centenar", că emisiunea a fost un succes iar Ministerul Finanţelor Publice a atras peste 700 de milioane de lei de la cetăţeni.

"Ne aflăm la o lună de zile după lansarea subscripţiei şi după cele trei săptămâni cât a durat subscripţia avem în conturi la Ministerul de Finanţe peste 700 de milioane de lei şi ce e mai important din punctul meu de vedere este că sunt peste 20.000 de persoane care au participat la acest proces. Este (...) un succes atât în perspectiva sumei care a fost atrasă prin acest instrument puţin cunoscut românilor până acum, dar este un succes în primul rând prin faptul că, iată, peste 20.000 de persoane au avut încredere în acest instrument şi au răspuns apelului nostru", a afirmat Cioloş la Bursa de Valori Bucureşti, potrivit unor surse din presă.

Premierul şi-a exprimat speranţa că această campanie poate reprezenta începutul unii proces prin care românii se vor obişnui şi cu alte instrumente de financiare.

"Dincolo de (...) oameni obişnuiţi cu astfel de instrumente, avem oameni, să spun aşa, simpli, mai puţin obişnuiţi cu astfel de instrumente financiare, care încep să inoveze sau să aibă curajul să investească şi în alte forme de economisire decât cele tradiţionale. (...) Sunt convins că rezultatele pe care le-am obţinut împreună vor încuraja MFP ca în perioada următoare, în anii următori să transforme acest instrument nu doar în unul simbolic, aşa cum a fost în prima ediţie. (...) În această a doua ediţie s-a transformat într-un instrument chiar consistent", a susţinut prim-ministrul, conform aceloraşi surse.

(M.I.)

-------

Emisiunea de titluri de stat pentru populaţie a fost suprasubscrisă de peste şapte ori, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) reuşind să atragă mai mult de 735 de milioane de lei, în condiţiile în care valoarea iniţială a emisiunii a fost de 100 de milioane de lei, a declarat astăzi ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu ocazia introducerii la tranzacţionare a titlurilor "Fidelis Centenar".

În ceea ce priveşte numărul de investitori, acesta a fost de 20.185, de 16 ori mai mulţi faţă de anul trecut.

"Din totalul subscrierilor, 141 au fost de un titlu, iar 3.098 au cumpărat numărul maxim admis de 1.000 de titluri", a explicat ministrul Finanţelor, potrivit unor surse din presă.

Profilul investitorului, realizat pe baza subscrierilor prin cele patru bănci intermediare, arată că 62,5% dintre investitori au vârste cuprinse între 50 şi 70 de ani şi tot aproximativ 60% au subscris între 100 şi 1.000 de titluri.

Potrivit ministrului Finanţelor, numărul tinerilor între 18 şi 30 de ani care au investit în titluri a fost de 557, însă şi 23 de persoane de peste 90 de ani au cumpărat astfel de instrumente.

După ocupaţie, Anca Dragu a remarcat faptul că printre investitori se află 165 de elevi şi studenţi, 13.794 de persoane active şi 8.328 de pensionari.

Majoritatea investitorilor provine din mediul urban, aproape 20.000 de subscrieri, însă şi ponderea celor din mediul rural creşte, potrivit ministrului Finanţelor, ponderea acestora în emisiunea din acest an fiind de 13%.

Ca distribuţie geografică, 70% dintre investitori sunt din afara Bucureştiului, faţă de 53,4% câţi au fost în 2015, a remarcat Anca Dragu.

Totuşi, şi anul acesta, capitala conduce în topul subscrierilor, atât ca număr, cu 6.060 de subscrieri, cât şi ca sumă, cu 231,3 milioane de lei. Acesta este urmat de Prahova, cu 1.036 de investitori, cu o valoare de 32,3 milioane de lei, şi Cluj, cu 995 de subscrieri în sumă de 29 de milioane de lei, conform aceloraşi surse.

Ministerul Finanţelor a lansat, în iulie, a doua emisiune de titluri de stat pentru populaţie

Titlurile au scadenţa la doi ani, emisiunea fiind în valoare totală de 100 de milioane de lei, la o valoare nominală de 100 de lei, după cum au mai anunţat oficialii MFP.

"Continuăm programul Fidelis, iar ediţia din acest an se numeşte Centenar pentru că are scadenţa la doi ani, în 2018, anul în care se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire din 1918", a spus, în luna mai, ministrul Finanţelor, Anca Dragu.

În plus, deţinătorii de titluri vor participa, la scadenţă, la o loterie, în cadrul căreia vor fi selectaţi 100 de participanţi, care vor încasa un premiu de 1.000 de lei fiecare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. foarte bine. tineti-o tot asa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS