Abonament gratuit

Toţi ambasadorii NATO au vizitat scutul de la Deveselu, în semn de solidaritate cu alianţa nord-atlantică

A.I.
Politică /

Sursă foto: Twitter

Sursă foto: Twitter

Toţi ambasadorii statelor membre NATO au făcut marţi o vizită la baza militară de la Deveseu, care găzduieşte interceptorii anti-rachetă, parte a scutului construit de SUA şi România şi operat de NATO. Evenimentul, organizat de ambasada SUA la Bucureşti şi la care a participat şi ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a avut ca scop reafirmarea ataşamentului faţă de NATO după mişcările tot mai agresive ale Rusiei în zona Mării Negre, informează G4media.

Vizita comună la Deveselu a venit şi pe fondul declaraţiilor recente ale preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, care a spus că "suntem pe punctul de a asista la moartea cerebrală a NATO".

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a declarat la Deveselu că NATO rămâne principala structură de apărare a aliaţilor din Europa şi American de Nord şi a reiterat angajamentul SUA de a-şi apăra aliaţii, conform articolului 5 din Tratatul alianţei.

Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, a spus că România îşi va menţine şi în bugetul din 2020 alocaţia de 2% din PIB pentru apărare, arătând că ţara noastră e una dintre puţinele care folosesc cea mai mare parte a acestei alocaţii bugetare pentru înzestrare.

Ambasadoarea Franţei la Bucureşti, Michele Ramis, a nuanţat declaraţiile preşedintelui Macron, arătând că nu sunt "o critică a structurii NATO", ci acesta a transmis, mai degrabă, că "există o nevoie de consens politic" în Alianţă.

"Ce a spus preşedintele meu nu este o critică a funcţionării NATO în sine şi a structurii militare. NATO este o organizaţie foarte eficace, foarte structurată, cu o ierarhie ce funcţionează foarte bine, interoperabilitate şi aceste declaraţii nu se refereau la structura militară. A spus că există probabil, în interiorul NATO, o nevoie de consens politic mai mare între aliaţi, când se iau decizii individuale. Asta e tot. Nu a pus sub semnul întrebării pertinenţa", a spus Michele Ramis.

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Cord Meier Klodt, a spus că NATO e esenţială pentru securitatea regiunii: "Cred că este foarte clar pentru noi toţi - avem nevoie de mai multă Europa în sistemul nostru de apărare, avem nevoie de coeziune, de un impact mai mare al Europei, dar nu ca substitut, ci să fie coordonată îndeaproape în cadrul NATO. Aceasta este poziţia Germaniei. Sunt convins că Franţa ştie că putem avea securitatea de care avem nevoie, într-o lume de ameninţări , doar dacă suntem coordonaţi. Poate topica şi accentele sunt diferite, dar noi, Germania, credem cu putere că trecem de provocări numai în acest sistem".

Comandanţii bazelor militare de la Deveselu - baza românească şi cea a SUA - au prezentat modul de funcţionare şi au subliniat că sistemul anti-rachetă este pur defensiv.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS