TradeVille: Listările la BVB au susţinere prin PNRR

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 martie

TradeVille: Listările la BVB au susţinere prin PNRR

Numărul listărilor la BVB ar putea creşte semnificativ, în contextul în care suma de 35 milioane lei, acordată prin PNRR, poate ajuta cel puţin 280 de companii româneşti cu capital majoritar privat să fie admise la tranzacţionare, conform unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al Tradeville.

Noi listări la orizont?

Schema de ajutor de minimis "Listarea la Bursă a Întreprinderilor", aprobată la sfârşitul lunii februarie 2022, oferă posibilitatea listării unui număr minim de 280 de companii la BVB. În consecinţă, bursa locală ar putea vedea un număr de listări record, începând cu acest an şi până la 30 iunie 2025, termenul limită al schemei.

Cu excepţia categoriei SMT-INTL, numărul total de emitenţi de acţiuni de la BVB este de 358, iar listarea a cel puţin 280 de companii ar duce la creşterea cu minim 78% a numărului de emitenţi de acţiuni.

La BVB, situaţia listărilor de acţiuni din ultimii trei ani a evoluat în felul următor:

TradeVille: Listările la BVB au susţinere prin PNRR

De la începutul anului 2023, doar acţiunile unui singur emitent s-au listat la BVB. Totuşi, pentru anul curent, companii mari şi-au anunţat intenţia de listare pe bursa locală, printre care Hidroelectrica, Salrom, Maib sau Agricover Holdings.

Cum pot fi ajutaţi potenţialii emitenţi?

Schema prevede acordarea de ajutoare financiare nerambursabile companiilor care vor să îşi listeze acţiunile la BVB. Atât Piaţa Reglementată, cât şi Piaţa AeRO sunt luate în calcul în cadrul schemei. Bugetul este defalcat după cum urmează: 2023 - 10 milioane lei, 2024 - 15 milioane lei, 2025 - 10 milioane lei.

Analizând profilul potenţialilor emitenţi, aceştia ar trebui, printre altele, să aibă sediul social în România, capital majoritar privat şi să des­făşoare activităţi compatibile cu scopurile politicilor de mediu.

Beneficiarii (potenţialii emitenţi) vor avea acoperite, prin programul PNRR, până la 70% din cheltuielile eligibile aferente listării, în limita a cel mult:

- 200.000 de euro/întreprindere, pentru admiterea la tranzacţionare prin Piaţa Reglementată;

- 25.000 de euro/întreprindere, pentru admiterea la tranzacţionare prin SMT-BVB (piaţa AeRO).

De asemenea, ajutorul nerambursabil se ridică până la cel mult 8% din valoarea subscrierilor din cadrul ofertei publice primare iniţiale, fără a depăşi plafoanele specificate anterior.

- Valoarea tranzacţionată - declin în primele luni ale anului

Rezultatele record înregistrate de BVB în 2022 pot fi atribuite în mare măsură valorii tranzacţionate. Aceasta a atins un maxim istoric de 24 de miliarde de lei.

În primele două luni ale acestui an, însă, valoarea tranzacţionată (toate instrumentele financiare) a scăzut faţă de perioada similară din anul 2022 cu 66%, pe Piaţa Reglementată, respectiv cu 72% pe SMT. Anul trecut, numărul tranzacţiilor a fost puternic influenţat de izbucnirea conflictului militar din Ucraina; astfel, în ziua izbucnirii acestuia (24 februarie 2022), BVB a executat 23.000 de ordine de vânzare şi cumpărare, care reprezintă peste 11% din numărul total de ordine executate pe Piaţa Reglementată şi SMT, în primele două luni din acest an.

TradeVille: Listările la BVB au susţinere prin PNRR

Analiză TradeVille poartă următorul disclaimer:

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare. TradeVille îşi propune să actualizeze raportul cel puţîn anual.

Lista potenţialelor conflicte de interese

................

Sursele articolului menţionate de TradeVille în acest raport sunt rapoarte lunare BVB, convocator AGA Agricover Holdings, mfe.gov.ro, analiză TradeVille.

Opinia Cititorului ( 3 )

 1. Doar ca sa nu vina prin Tradeville,BRK,Goldring abonate la conducta cu dat tzepe!

  Altfel,numai tradevile n-a aflat ca schema asta s-a rasuflat deja,vor s-o anuleze ca 'nu exista interes'.

  Pe cand o analiza de la tradeville cu ce nestemate a plasat ea pe bvb? 

  1. corect.

  ce inseamna PNRR?

  Pe cine reprezinta PNRRul? 

  Al cui este PNNRul? 

  In / cu ce scop a fost "inventat" PNRRul? 

  s c cret 

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

FORUMUL INVESTITORILOR 2023
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

28 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9481
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5740
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9827
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6203
Gram de aur (XAU)Gram de aur287.1510

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
conferinta.afeer.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro