TradeVille: Romgaz a programat investiţii de 4,7 miliarde lei pentru 2024

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 februarie

Sursa foto: facebook / ROMGAZ

Sursa foto: facebook / ROMGAZ

SNGN Romgaz SA a scos la iveală primele cifre pentru anul 2023 şi estimările pentru 2024, anunţând că în acest an va urma o emisiune de obligaţiuni. Societatea a bugetat şi plata unui dividend în 2024, cu un randament de aproape 9%, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille

Romgaz este cel mai mare producător şi furnizor de gaze naturale din România şi unul dintre cei mai mari din Europa de Sud-Est. Printre activităţile sale, compania realizează explorare geologică, produce gaz metan prin exploatarea zăcămintelor, depozitează subteran gaze naturale, efectuează intervenţii, reparaţii capitale şi operaţii speciale la sonde şi asigură servicii profesionale de transport tehnologic.

Compania are o cotă de piaţă de 47,8% la nivel naţional, calculată ca pondere a livrărilor de gaze comparativ cu livrările totale din România. Pe segmentul de energie electrică, compania are o cotă de piaţă de 1,7% la nivel local.

La sfârşitul anului 2023, printre principalii acţionari ai companiei se numărau statul român, cu o pondere de 70% din capitalul social, urmat de 24,6% persoane juridice şi 5,3% persoane fizice, acestea reprezentând free-float-ul companiei de 30%.

În fruntea societăţii se află Răzvan Popescu, care ocupă funcţia de CEO din anul 2022, după o perioadă de doi ani în care a deţinut funcţia de director economic al producătorului de gaze.

Rezultate sub estimările analiştilor

Romgaz a publicat recent Bugetul pentru anul în curs, în care societatea şi-a prezentat primele cifre privind rezultatele pentru anul 2023. La prima vedere, acestea sunt similare cu cele din 2022.

Astfel, pe partea de rezultate individuale, veniturile Romgaz pentru 2023 se ridică la 9,2 miliarde de lei, în scădere cu 31,4% faţă de 2022, an care a fost marcat de o volatilitate extremă a preţurilor combustibililor fosili. Profitul net individual a atins un nivel de 2,5 miliarde de lei, în scădere cu doar 1% faţă de 2022, cel mai probabil pe fondul unor cheltuieli cu taxele suplimentare mult mai mici.

Rezultatele au fost sub aşteptările analiştilor, care au prevăzut un profit pe acţiune mai optimist. Astfel, profitul net pe acţiune preliminar a fost cu 19,3% mai jos faţă de estimările celor de la S&P Global Market Intelligence, în timp ce veniturile preliminare au fost la acelaşi nivel cu estimările. Marja profitului net s-a îmbunătăţit considerabil faţă de 2022, însumând 27,4% comparativ cu 19%, iar pentru 2024 societatea prevede o creştere a acesteia de până la 31%.

Nu au fost trecute cu vederea nici dividendele, compania planificând în buget o distribuţie în proporţie de 50% a profitului net. Astfel, suma bugetată pentru dividende în acest an se ridică la 1,2 miliarde de lei sau un dividend brut pe acţiune de 3,3075 lei, cu un randament de 8,7%, calculat cu preţul mediu în anul 2023.

Pentru anul 2024, Romgaz a estimat o perioadă de relativă stabilitate din perspectiva situaţiilor financiare, aşteptându-se să obţină venituri operaţionale individuale de 8,3 miliarde de lei - în scădere cu 9,5% faţă de 2023, în timp ce rezultatul net este estimat să se ridice la 2,6 miliarde de lei - în creştere cu 2,4%. Marja profitului net este aşteptată să crească la peste 30%, aceasta fiind o îmbunătăţire semnificativă faţă de 2022, când a fost de 19%.

Nivelul dividendului brut se aşteaptă să fie situat la 3,19 lei/acţiune, care, raportat la media preţurilor de închidere de la începutul anului şi până acum, are un randament de 6,3%.

Investiţiile programate pentru anul 2024 se ridică la 4,7 miliarde de lei, dintre care majoritatea sunt pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep. Pentru finanţarea investiţiilor, societatea are în plan şi o emisiune de obligaţiuni în valoare totală de 2,5 miliarde de lei, programată pentru a doua jumătate a anului 2024. În prezent, compania caută un consultant pentru finanţare şi va semna în perioada următoare un contract cu o agenţie de rating de credit.

Printre cele mai mari provocări ale companiei în acest an se numără menţinerea declinului de producţie de gaze sub 2,5%, notează TradeVille

Preţul acţiunii Romgaz, în urcare

Anul 2024 a început bine pentru compania de gaze naturale listată la BVB, înregistrând, de la începutul anului şi până acum, o creştere de 4,2%. Astfel, acţiunea Romgaz a depăşit evoluţia pieţei locale, reprezentată de indicele BET, care a avut un randament de 2,1%.

Faţă de februarie 2023, compania are un avans de +26,9% la BVB, în timp ce piaţa principală a crescut cu 27,4%. Faţă de celelalte companii de energie de la BVB, Romgaz este a patra cea mai performantă acţiune în 2024, fiind depăşită de Prospecţiuni SA (PRSN, +33,1%), Rompetrol Well Services SA (PTR, +9,1%) şi Conpet SA (COTE, +4,2%).

Riscuri şi oportunităţi ale investiţiei în Romgaz

Oportunităţi

- Mărime: Romgaz este unul dintre cei mai mari producători locali de gaze, cu posibilitate de mărire semnificativă a producţiei în viitor prin proiectul Neptun Deep. Compania este de importanţă strategică pentru România, având o cotă mare de piaţă şi o bază bine pusă la punct de clienţi.

- Dividende: Romgaz are o politică de dividende stabilă, distribuind minimum 50% din profitul net în fiecare an.

- Recomandări pozitive: Compania a primit cinci recomandări de preţ din partea analiştilor financiari, dintre care patru sunt pozitive şi una de "hold" ("păstrează").

- Oportunitate de creştere: Preţul de consens dat de analişti este de 57,12 lei/acţiune, acesta situându-se cu 9,4% mai sus faţă de nivelul actual al acţiunii.

Riscuri

- Macro: România nu are o stabilitate în ceea ce priveşte politicile fiscale faţă de sectorul de energie, iar reglementările introduse în anul 2022 pot să pună în continuare presiune pe situaţiile financiare ale companiei. Războiul din Ucraina şi situaţia macroeconomică incertă poate aduce din nou destabilizări ale pieţei de energie.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: raport companie, BVC 2024, Infront, BVB.

--------------------------------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 32 )

 1. aici sunt vizate sa ciupeasca sume importante din acesti bani si automat contracte cu SNG, FOJE si PRSN,asa ca rabdare si tutun,detinatorilor de FOJE si PRSN

  1. Cu PRSN sigur pana acum numai cu ei au lucrat la prospectiuni.

   este un comunicat la BVB cu FOJE si SNP, contract de peste 400 milioane lei semnat

  Randamentul a scazut efectiv sub 5.5%, bravo Pilonul 2 ca a ridicat actiunea in cer:

  - retinerea la sursa de 8% 

  - pretul ieri de inchidere 53.4 lei 

  - div brut 3.19 lei 

  Calculcul: 0.92×100×3.19/53.4=5.49% - foarte slab 

  1. La 50% distribuire profit, nu e rau deloc. Ce nu inteleg eu este daca fac plata dividendului inainte sau dupa majorarea de capital.

   Nu are cum sa dea dupa majorarea de capital intrucat atunci va ajunge actiunea in jur de 5 lei si ceva ceea ce ar echivala cu un randament de peste 60%.

   Păi marii investitori crezi că te așteaptă pe tine....ăștia cumpără pe termen lung și f lung companii care au perspective de creștere, printre acestea și Romgaz....după investițiile care.s deja demarate cum crezi că va arata compania/rezultatele in 10 ani???!!! Ei la asta se uită, nu la cât câștigă anul asta! Romgazul daca.l ai în portofoliu merita ținut împreună cu încă câteva de la BVB....cu restul te poți juca! ;)

   Pai deschideti situatiile ;) Astia mai mari cheltuie banii din Pilonul 2 fara sa se gandeasca la randament... sunt deja mai profitabile Fidelis la 3 ani )) Ce sa vezi pe 10 ani? A zis OMV, pe termin mediu situatia va fi ok... atat. OMV mai are si bazinul din Marea Neagra din partea Bulgariei, Azerbaijan vrea sa dubleze exporturile, ministrul actual al Energiei afla cu cateva saptmaina intarziere ca te costa sa extragi gazul inmagazinat... e magarie ce se intampla. Vrajeala cu 10 ani e in still Bittnet.

   Randamentul Pilon 2 2018-2023 e net negativ... in 10 ani va fi pozitiv? Am foarte mari dubii... ))

   Dacă ai acțiuni cu ce te deranjează că a ridicat Pilonul II acțiunea la cer? Trag concluzia că nu ai acțiuni și ți-ai dori... Ți-a răspuns cineva mai jos - investitorii cumpără pe termen lung. O altă întrebare: dacă Pilonul II are în continuare bani (ba chiar mai mulți) de ce nu cumperi acum acțiuni? Nu îți e clar că vor crește în continuare? Am un tovarăș care nu a mai cumpărat nimic de vreun an, pe motiv că acțiunile-s pe vârf. De atunci tot așteaptă să scadă. E de râs, zău...

   Mai e ceva. Mă deranjează cei care tot calculează randamentul real ba scăzând inflația, ba CASS și impozit. Fraților, voi ați văzut ce dividende dau firmele din afară? Știți ce taxe se pun pe acele dividende? Doar cârcotași pe aici cărora le miroase urât div. de 9%... Ce să zic. Luați fidelis, tezaur, obligațiuni elefant, dacă nu puteți înțelege că dividendul e mai mic ca procent pentru că acțiunea a crescut, ceea ce a răsplătit deja investitorii.

   scaderi vin negresit doar rabdare sa ai.

   esti pe linga! nu compari RISCUL de a cumpara la fidelis cu riscul de a detine romgazl la acest pret !ai vazut ca preconizeaza ca in 2026 vor avea profit net la 50% fata de cel din 2024?probabilitatea pentru romgaz este sa scada nu sa creasca.

   Dacă voi credeți că companiile importante de pe bursă vor scădea, n-aveți treabă cu piața. România va avea creștere economică/Fondurile de pensii acumulează pe termen lung/Principalele companii sunt de importanță națională, dau dividende și nu dau faliment/Inflația s-a reflectat și se va reflecta în continuare în prețul acțiunilor/Pilonul 2 are fonduri de n-are ce face cu ele - apropo, voi ați auzit de cerere și ofertă? Știți că dacă e cerere, prețul crește? Zău, nu știu de ce îmi pierd timpul dând explicații de grădiniță financiară.

   orice companie "importanta" poate avea scaderi de profituri. in fapt cam toti se asteapta la scaderi in 2024 fata de 2023. medlife, teraplast, alro sunt exemple despre ce se intampla cu pretul actiunii cand profitul scade. ma gandesc ca nu esti demult pe bursa daca vorbesti asa, cu nu scad niciodata. mai ales acum, cand toti au dat bugete de venituri-cheltuieli in scadere. sigur ca lumea inca nu crede , pana nu vede :), poate managementul a gresit. posibil, vom vedea.

   Exemplele pe care le-ai dat sun companii unde NU AI CERTITUDINEA DIVIDENDELOR. Companiile de stat pot scădea, logic, pe termen scurt, dar pe termen lung cresc pentru că oferă stabilitate.

  comentariul meu este pentru albert

  1. Ți-am răspuns - nu vezi pădurea din cauza copacilor...

   cine cumpara azi, la preturile de azi, s-ar putea sa aiba o surpriza la sfarsit de 2024

   Aici suntem de acord: Cine cumpără azi, la sf. anului va avea surpriza de a avea în cont mai mulți bani.

   :)) lol

   ...scaderi mai mari sau mai mici sunt posibile, dar chiar si la preturile actuale are inca PER bun, iar in contextul Neptul Deep perspective de viitor pe termen mediu bune. Energia e sector strategic national si european...Sunt curios ce va aduce majorarea de capital si cele 9 actiuni cadou la fiecare actiune detinuta.

   Dumnezeu știe... La Transgaz, majorarea a adus scădere, dar acolo a f. și un dividend mic, plus o ceață totală care a învăluit acea majorare. Și aici e ceață, dar după experiența Transgaz cam știm ce se va întâmpla. Pe termen scurt (o lună) se vor vinde fracțiile și va scădea acțiunea, pe termen lung (un an) își va reveni. Estimarea mea e o simplă bănuială, pentru că datele financiare sunt cele care primează și influențează cotațiile.

   Va veni o perioada de stagnare a pretului,dar cei cu bani vor acumula ,vezi evolutia TGN care a dat un sac de gratuite...

   De acord. Asta am zis și eu.

   Piata a primit bine vestea majorarii de capital prin emitere de actiuni gratuite...pretul stagna...de la anunt a crescut de la 4,7 la 5.3.

   Și la TGN piața a primit în extaz vestea și după s-a ales praful. :)

   ....ce e rau in a se pompa in capitalul firmei rezervele in loc sa se risipeasca pe dividende?

   La Transgaz, actiunea aproape ca sa dublat intr-un interval de cateva luni, dupa ce au anuntat alocarea de actiuni gratuite. Sper sa fie la fel si la SNG!

   Pentru 3.12 - dupa experienta Transgaz si Medlife cu gratuitele, participantii sunt mai prudenti. Plus ca in orice moment vine statul cu o majorare de capital cu aport in natura si "veselie" ca la OIL. Sper sa nu sa se intample prea curind - dar cu siguranta se va intampla la Hidro.

   Oricum, maine e macel pe FP. Cum si era de asteptat Franklin Templeton s-a trezit cu o "surpriza" din partea statului )) Uite ca... intentiile au fost clare cine a stiut sa citeasca.

   La ce anume te referi în legătură cu FP?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

APA NOVA
hidroelectrica.ro
aages.ro
fedbet.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Apr. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6687
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1404
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8125
Gram de aur (XAU)Gram de aur357.7647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
domeniileostrov.ro
edevize.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
hipo.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
AIESEC
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb