TRAGEDIA DIN COLECTIVNumărul persoanelor decedate a ajuns la 47

Ziarul BURSA #Miscellanea / 09 noiembrie 2015

Numărul persoanelor decedate a ajuns la 47

Actualizare 19:40

Bilanţul deceselor înregistrate ca urmare a tragediei petrecute în clubul Colectiv a urcat la 47 în această seară, potrivit televiziunilor de ştiri.

"A murit pacientul care era în starea cea mai gravă dintre toţi", a confirmat purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arşi, medicul Adrian Stănculea, potrivit Agerpres.

(S.A.)

------------

Actualizare 16:35 Victimele prezintă concentraţii de monoxid de carbon şi acid cianhidric în doză toxică

Medicii de la Institutul Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici" au făcut publice astăzi, în urma analizelor toxicologice efectuate, concluziile în cazul celor 26 de persoane decedate la faţa locului în incendiul de la clubul Colectiv, precizând că, pe lângă arsuri, victimele au prezentat concentraţii în sânge de monoxid de carbon şi acid cianhidric în doză toxică, potrivit unui comunicat al INML transmis către Agerpres.

Pe lângă leziunile postcombustionale (arsuri), analizele toxicologice efectuate până în prezent arată că toate victimele prezintă concentraţii în sânge de monoxid de carbon şi acid cianhidric în doză toxică, 18 dintre victime prezentând concentraţii peste valorile letale", conform sursei.

Toate victimele au fost expuse în grad diferit la concentraţii ridicate de funingine, aerosoli şi gaze toxice generate în incendiu, între care monoxidul de carbon şi acidul cianhidric sunt dovedite ca prezente, arată reprezentanţii INML.

"În aceste tipuri de incendii rezultă însă şi alte tipuri de substanţe toxice: poliuretanul (ex. bureţi folosiţi în antifonare, etc.) şi poliacrilonitrilul (ex. fibre folosite la etanşarea racordurilor de ţeavă) generează acid cianhidric şi izocianaţi, oxizi de azot, oxizi de sulf, policlorură de vinil (ex. plastice de orice fel) generează hipoclorit, acid clorhidric, acid fluorhidric, cauciucul generează hidrogen sulfit, acroleină, aldehide, benzen, fenoli, bioxid de sulf, etc. Pentru punerea în evidenţă în corpul decedaţilor a prezenţei posibile a acestor substanţe continuăm investigaţiile toxicologice", menţionează reprezentanţii INML.

Medicii concluzionează că "la toate substanţele enumerate mai sus efectele toxice se manifestă imediat, ca urmare a acţiunii directe, dar multe dintre aceste substanţe determină în corpul uman şi manifestări toxice la distanţă în timp faţă de expunerea iniţială, ceea ce face ca multe dintre persoanele care se află internate în spital să prezinte o patologie combinată postcombustională şi toxică".

(A.C.)

----------------

Actualizare 15:20 Sprijin spaniol pentru răniţii din Colectiv

În urmă unei cereri semnate de FADERE (Federaţia asociaţiilor de români din Europa), spitalul din Getafe şi Direcţia spaniolă de Cooperare Medicala şi Relaţii Instituţionale au aprobat primirea în secţia de arşi din Getafe, Madrid, Spania, răniţi din România de la Clubul Colectiv, informează un comunicat remis astăzi redacţiei.

Conform sursei citate, spitalul din Getafe, este unul nou şi este dotat cu o secţie ultramoderna pentru tratarea persoanelor arse.

"Românii din zona Madrid s-au mobilizat şi mai mulţi dintre ei au spus că sunt dispuşi să se ocupe de cazarea şi masa familiilor răniţilor transportaţi la Madrid, iar membrii unei biserici sunt dispuşi să plătească cheltuielile medicale ale pacienţilor, în cazul în care promisiunile guvernanţilor privind deconturile, vor lasă şi acum de dorit", se arată în comunicat-

"Românii din diaspora sunt în fiecare moment alături de cei din ţară, şi acest lucru l-au demonstrat şi în aceste zile grele. În majoritatea oraşelor unde există comunităţi mari de români au fost organizate în acest sfârşit de săptămâna manifestaţii pentru comemorarea persoanelor decedate în clubul Colectiv", a declarat Daniel Tecu preşedintele FADERE.

(A.L.)

------------

Actualizare 13:00 Guvern: 7.500 de euro lunar pentru fiecare victimă duse în străinătate

Familiile victimelor tragediei din Clubul Colectiv care sunt internate în spitale din străinătate vor primi 7.500 de euro lunar, ajutor din partea Guvernului, iar rudele pacienţilor spitalizaţi în ţară vor beneficia de 6.000 de lei pe lună, pe toată durata spitalizării, potrivit unui comunicat remis azi redacţiei.

Potrivit unei Hotărâri aprobate în şedinţa de astăzi, un membru al familiei sau altă rudă care însoţeşte un pacient transferat la un spital din străinătate va primi 7.500 de euro lunar, respectiv 6.000 de euro pentru cazare şi masă (200 de euro pe zi) şi 1.500 de euro pentru transport.

Un membru al familiei sau altă rudă a persoanei rănite internate în spitale din Bucureşti va primi 6.000 de lei lunar, suport financiar acordat pentru perioada spitalizării.

Poate beneficia de acest sprijin un membru al familiei rănitului sau rudă a acestuia (însoţitor), indiferent de gradul de rudenie.

Acest sprijin financiar se acordă în maximum cinci zile lucrătoare, în baza unei cereri, însoţite de copia actului de identitate al însoţitorului pacientului şi a actului pe baza căruia s-a aprobat tratamentul în ţară sau în străinătate.

Banii se asigură din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pentru toată perioada de spitalizare.

(A.C.)

---------------

Actualizare 11:21

Jurnalista Teodora Maftei a murit la clinica din Israel

Bateristul trupei Goodbye to Gravity şi-a pierdut viaţa ieri

Jurnalista şi fotografa Teodora Maftei a murit la clinica din Israel, unde a fost transferată săptămâna trecută, numărul persoanelor care au decedat în urma incendiului din clubul Colectiv ajungând la 46, potrivit Mediafax.

Bateristul trupei Goodbye to Gravity, Bogdan Enache, a murit, ieri seară, după ce a intrat în stop cardiorespirator în aeronava care îl transporta la o clinică din Elveţia şi care a fost întoarsă din drum.

Conform directorul medical al Spitalului de Arşi, Cristian Niţescu, bateristul trupei Goodbye to Gravity, Bogdan Enache, a fost resuscitat timp de 70 de minute, atât în aeronava care trebuia să-l ducă la o clinică din Elveţia, cât şi în ambulanţa care îl transporta spre Spitalul de Arşi.

Potrivit sursei citate, tânărul a decedat când a ajuns la unitatea medicală din Capitală.

Bogdan Enache este al treilea membru al trupei Goodbye to Gravity care îşi pierde viaţa în urma incendiului din clubul Colectiv, după Vlad Ţelea şi Mihai Alexandru. Ceilalţi doi membri ai trupei sunt grav răniţi.

(A.C.)

--------------

Bănicioiu: "Pacienţii care au nevoie de tratament în străinătate vor fi transferaţi"

Bilanţul tragediei din Colectiv a ajuns la 44 de morţi, până la închiderea ediţiei, după ce doi răniţi internaţi la Spitalul "Floreasca" din Capitală au decedat duminică, iar un altul şi-a pierdut viaţa la Spitalul de Arşi. Sâmbătă au murit nouă persoane.

Potrivit profesorului Ioan Lascăr, începând din a cincea zi este cea mai grea perioadă pentru răniţii în stare critică.

"La toţi cei patru decedaţi din Spitalul Floreasca le-a cedat plămânul. Este perioada complicaţiilor majore respiratorii. Este exact cum apare în literatura de specialitate, este o evoluţie exact ca la carte. Potrivit literaturii de specialitate, mortalitatea la aceşti pacienţi este între 30 şi 80 la sută, adică cel puţin trei şi maxim opt din zece pacienţi arşi în stare critică decedează, a precizat Ioan Lascăr, şeful Clinicii de chirurgie plastică din Spitalul Floreasca, citat de Mediafax.

Pacienţii care au nevoie de tratament în străinătate vor fi transferaţi indiferent dacă sunt asiguraţi sau nu, a declarat, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, precizând şi că toate costurile aferente transportului şi tratamentului vor fi suportate de către stat.

Răniţii în incendiul de la Colectiv care pot suporta transferul la clinici din străinătate vor fi transportaţi şi cu un avion al NATO, aeronava putând efectua deplasări într-un timp de două ori mai scurt decât avioanele româneşti, a precizat ministrul Apărării, Mircea Duşă.

Numărul celor care vor fi transferaţi nu este cunoscut pentru că deplasarea depinde de starea lor de sănătate.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Întreb și eu. Toate aceste ajutoare au vreo bază legală? De ex, 7500€ lunar pentru familiile afectate. Nu că nu aș vrea ca victimele să beneficieze de tot ce are mai bun statul român, dar .... ??? Care este criteriul de conversie 7500€ la 6000 lei în țară? Omul care a murit în timpul serviciului la fabrica de pâine din Brașov a primit loc de veci gratuit?

    1. in cazul in care statul Este vinovat de nerespectarea legislatiei privitoare la colectarea impozitelor pe spectacole poate ajunge foarte usor la compensatii de ordinul milioanelor. Este . dupa opinia mea un comportament responsabil.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”
Dtlawyers
BTPay
Apanova

Curs valutar BNR

27 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9486
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2693
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6485
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8647
Gram de aur (XAU)Gram de aur245.2878

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

eximbank.ro
gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro