Transelectrica a obţinut o finanţare nerambursabilă de peste 56 milioane euro prin REPowerEU

F.D.
Piaţa de Capital / 11 decembrie 2023

Transelectrica a obţinut o finanţare nerambursabilă de peste 56 milioane euro prin REPowerEU

Transelectrica a obţinut o finanţare nerambursabilă de peste 56 de milioane de euro, prin componenta REPowerEU, pentru instalarea de centrale fotovoltaice şi instalaţii de stocare în 29 de staţii electrice, retehnologizarea filialei Smart SA şi pentru optimizarea reţelei de comunicaţii gestionate de filiala Teletrans şi crearea unui centru de date, conform unui comunicat de presă al companiei.

Potrivit sursei citate, obiectivul investiţiei finanţate prin REPowerEU este de a creşte flexibilitatea şi de a soluţiona blocajele din reţeaua de electricitate pentru accelerarea integrării capacităţilor suplimentare de energie regenerabilă şi pentru creşterea gradului de rezilienţă a reţelei, consolidând, în acelaşi timp, securitatea cibernetică printr-o mai bună capacitate de reacţie la atacurile cibernetice.

Pentru primul proiect, care vizează instalarea de centrale fotovoltaice (CEF) şi instalaţii de stocare a energiei electrice destinate alimentării serviciilor interne, alocarea este de 29,5 milioane de euro. Această sub-investiţie constă în montarea în 29 de staţii electrice de transformare din totalul de 81 de staţii din reţeaua electrică de transport a unor instalaţii de producere a energiei electrice prin centrale fotovoltaice. Investiţia este una off-grid în cadrul căreia centralele electrice fotovoltaice şi bateriile de stocare vor fi utilizate numai pentru a alimenta cu energie electrică o parte din serviciile interne ale staţiilor.

Prin implementarea acestor sisteme de panouri solare off-grid colocalizate cu stocare de energie electrică se vizează realizarea unei reduceri de cel puţin 50% a consumului propriu de energie electrică al Transelectrica în 29 de staţii, comparativ cu anul 2022. De asemenea, va rezulta şi o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră de 2610,93 tone CO2/ an. Termenul de finalizare este până la 30 iunie 2026.

Pentru retehnologizarea Smart SA alocarea este de 18,2 milioane de euro. Această sub-investiţie urmăreşte dotarea filialei cu echipamente şi utilaje de ultimă generaţie cu tehnologie curată, pentru asigurarea unor servicii de mentenanţă la cele mai înalte standarde, pretabile pentru un operator de transport şi sistem, precum şi digitalizarea serviciilor de mentenanţă oferite infrastructurii energetice naţionale, prin implementarea şi dezvoltarea de soluţii software.

"Noile echipamente vor permite utilizarea de către Smart SA a tehnologiei LST (Lucru Sub Tensiune), care presupune efectuarea intervenţiilor pe liniile şi în staţiile RET fără deconectarea acestora de sub tensiune, fapt care asigură continuitatea în alimentare cu energie electrică a consumatorilor. Toate echipamentele vor fi utilizate doar pentru asigurarea mentenanţei RET de către Smart SA, precum şi în cadrul procesului de conectare la Sistemul Electroenergetic Naţional a producătorilor din surse regenerabile", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, această sub-investiţie va avea efecte pozitive asupra calităţii serviciilor de mentenanţă prestate de Smart SA pentru reţeaua naţională de transport al energiei electrice, prin reducerea cu 50% a numărului mediu de ore de intervenţie şi a numărului de intervenţii. Punerea în aplicare a acestei sub-investiţii trebuie finalizată până la 31 decembrie 2024.

Pentru optimizarea reţelei de comunicaţii şi crearea unui centru de date la filiala Teletrans SA a fost obţinută o alocare de 8,4 milioane de euro pentru creşterea rezilienţei cibernetice a reţelei electrice de transport al energiei electrice şi a Sistemului Electroenergetic Naţional, prin modernizarea reţelei de comunicaţii (echipamente şi software) şi crearea unui centru de date. Echipamentele care urmează să fie achiziţionate în cadrul proiectului vor avea ca rezultat creşterea nivelului de disponibilitate tehnică a infrastructurii de fibră optică până la 99,5%, contribuind în mod direct la asigurarea stabilităţii şi siguranţei în funcţionare a SEN. Punerea în aplicare a acestei sub-investiţii se va finaliza până la 31 martie 2026.

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA realizează activitatea de transport al energiei electrice prin Reţeaua Electrică de Transport a României - reţea de interes naţional şi strategic - alcătuită din 81 de staţii electrice de transformare şi 8931,6 kilometri de linii electrice aeriene, cu tensiuni de 220 kV şi 400 kV.

Societatea pentru Servicii de Mentenanţă a Reţelei Electrice de Transport - Smart SA este filială a CNTEE Transelectrica SA, înfiinţată în anul 2001, prin HG nr.710/19.07.2001, ca urmare a reorganizării unor activităţi din cadrul Transelectrica. Filiala are ca activitate principală mentenanţa Reţelei Electrice de Transport, astfel încât instalaţiile din RET să funcţioneze în condiţii sigure la nivelul de performanţă cerut prin licenţă, remedierea incidentelor la instalaţii electrice.

Societatea pentru Servicii de Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei în Reţele Electrice De Transport Teletrans SA este filiala Transelectrica responsabilă cu furnizarea de servicii de comunicaţii şi IT pentru administrarea şi securizarea Reţelei Electrice de Transport din România, înfiinţată în anul 2002. Teletrans administrează reţeaua principală de fibră optică a Transelectrica, având o lungime de aproximativ 5000 de kilometri, care acoperă întreg teritoriul ţării. Reţeaua de fibră optică administrată de Teletrans asigură puncte de acces în 110 localităţi, precum şi legături transfrontaliere cu Ungaria, Bulgaria şi Serbia.

Opinia Cititorului ( 8 )

 1. Daca și Transel ectrica funcționează pe baza fibrelor optice înseamnă că mentenanța va fi extrem de scumpă și se va regăsi în prețul kw ora extrem de scump . Asta înseamnă că România va fi la mana americanilor care vor face prețul la energia electrică în funcție de preturile umflate din domeniul IT ului care este din ce in ce mai scump .

  1. Poate că cele 20 % procente pe care le are Fondul Proprietatea la Transel ectrica SA vor fi suficient de puternice pentru a cere 20% din valoarea împrumutului pentru a hrăni noii acționari ai Fondului care în anul 2031 va fi desființat . Nu-i așa ???

   SA NU UITAM

   ARE 50+1 CONFORM LEGII-SI AR TRBUI SA CUMPERE MAI MULTE SA LE DEA PESTE NAS

   FP E CONDUS DE US DEPARTAMENT---- 

   ca FP este actionar la Transel ectrica ?

   E adevarat ca, daca cauti pe google, asa apare. 

   Insa in portofoliul Fondului nu este trecuta si TLE, sau eu unul nu am gasit.

   Este sau nu actionar FP la TLE??? 

   TLE n-ai cum sa gasesti nici pe BVB ;)

   Deci FP si-a vandut din 2014 actiunile la TEL ...

  A obtinut si o plata nerambursabila de 840.000 lei catre un politruc pe care l-au dat afara.

  1. lascavinealtu

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Feb. 2024
Euro (EUR)Euro4.9753
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5970
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2177
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8238
Gram de aur (XAU)Gram de aur298.9173

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb