Troica cere Greciei privatizarea băncilor naţionalizate, până în septembrie

Ziarul BURSA #Internaţional / 15 aprilie 2013

Troica creditorilor internaţionali ai Greciei - UE, FMI şi Banca Centrală Europeană (BCE) - cere guvernului de la Atena să se angajeze că va vinde până la sfârşitul lunii septembrie băncile care vor fi naţionalizate în procesul de recapitalizare, afirmă surse citate de cotidianul elen Kathimerini şi preluate de Mediafax.

Autorităţile elene încearcă să evite fixarea unui termen limită, pentru a dispune de mai multă flexibilitate. În cel mai rău caz, Atena vrea să obţină o perioadă de un an în care să găsească cumpărători pentru bănci.

Cele mai mari patru bănci elene, National Bank of Greece (NBG), Eurobank, Alpha Bank şi Piraeus Bank, vor fi recapitalizate de Fondul pentru Stabilitate Financiară al Greciei, în această lună. Recapitalizarea, cu bani de la fondul de urgenţă al zonei euro, este necesară, după ce băncile au înregistrat pierderi foarte mari în urma participării, anul trecut, la un program de ştergere a unor datorii de peste 100 miliarde euro, ale statului elen.

Ca să nu intre sub controlul fondului de stat, băncile au nevoie ca investitori privaţi, actualii acţionari sau unii noi, să subscrie cu 10% la noua emisiune de titluri derulată în scopul recapitalizării.

Acordul guvernului de la Atena cu creditorii internaţionali sugerează că din fondurile de 50 miliarde euro alocate recapitalizării vor fi recuperate 16 miliarde euro prin vânzarea băncilor.

Eurobank deţine în România Bancpost, NBG este prezentă la noi prin Banca Româ-nească, iar Alpha Bank şi Piraeus Bank operează sub nume propriu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

06 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9036
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5570
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9186
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4789
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.4439

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro