TUNISIA: Dialog naţional fără partide politice pentru o nouă "republică"

G.D.
Internaţional / 21 mai

Sursa foto: www.twitter.com/ United Nations

Sursa foto: www.twitter.com/ United Nations

Preşedintele tunisian, Kais Saied, a numit ieri un jurist apropiat lui la conducerea unei comisii însărcinate să elaboreze o constituţie pentru "o nouă republică" printr-un "dialog naţional" din care sunt excluse partidele politice, notează AFP, conform Agerpres.

Kais Saied, care şi-a asumat puteri depline în iulie, l-a numit pe constituţionalistul Sadok Belaid în funcţia de "preşedinte coordonator al Comisiei naţionale consultative pentru o nouă republică", potrivit unui comunicat al preşedinţiei.

Un decret publicat ieri de Jurnalul Oficial precizează că această Comisie "are ca sarcină să propună un proiect de constituţie care va fi prezentat preşedintelui" ţării.

Această structură va coordona alte trei: o comisie consultativă responsabilă de "afacerile economice şi sociale", o comisie juridică şi o comisie de "dialog naţional", potrivit decretului.

Niciun partid politic nu participă la lucrările acestor comisii.

Comisia pentru afaceri economice şi sociale va fi astfel formată din reprezentanţi ai confederaţiei sindicale (UGTT), organizaţiei patronale (UTICA), Ligii Tunisiene pentru Drepturile Omului (LTDH), Uniunii Naţionale a Femeilor Tunisiene (UNFT) şi Uniunii Tunisiene pentru Agricultură şi Pescuit (UTAP) şi va fi prezidată de preşedintele asociaţiei naţionale a avocaţilor, Ibrahim Bouderbala, un susţinător al lui Kais Saied.

Comisia juridică va fi compusă exclusiv din profesori universitare numiţi prin decret prezidenţial.

Membrii acestor două comisii vor lua parte şi la lucrările comisiei de "dialog naţional" care va fi prezidată de Sadok Belaid.

Kais Saied a anunţat la începutul lui mai instituirea unui "dialog naţional" aşteptat de luni de zile, acuzând în acelaşi timp partidele politice că au jefuit ţara în ultimii ani.

Într-o foaie de parcurs care ar trebui să scoată Tunisia din criza politică, Kais Saied a prevăzut un referendum privind modificările constituţionale la 25 iulie, înainte de alegerile legislative de la 17 decembrie.

La 12 mai, el s-a declarat ostil prezenţei observatorilor străini la aceste scrutinuri, după ce a revendicat dreptul de a numi preşedintele şi membrii autorităţii electorale responsabile cu supervizarea acestora.

După luni de blocaj politic, Kais Saied, ales la sfârşitul anului 2019, şi-a asumat puteri depline la 25 iulie prin demiterea prim-ministrului şi suspendarea parlamentului dominat de partidul de inspiraţie islamistă Ennahdha, inamicul său politic, înainte de a-l dizolva în martie.

Pe lângă impasul politic, Tunisia se confruntă cu o gravă criză social-economică şi este în discuţii cu Fondul Monetar Internaţional în speranţa obţinerii unui nou împrumut.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Iun. 2022
Euro (EUR)Euro4.9457
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6715
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8931
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7258
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.0955

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Centro
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro