Turcia comemorează trei ani de la puciul eşuat

D.I.
Internaţional /

Recep Tayyip Erdogan (Sursa foto: Twitter)

Recep Tayyip Erdogan (Sursa foto: Twitter)

Turcia comemorează dejucarea unei sângeroase tentative de lovitură de stat vizând să-l răstoarne de la putere pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan, a cărui ripostă viguroasă continuă, într-un ritm susţinut, trei ani mai târziu, relatează AFP.

O serie de ceremonii, inclusiv mai multe discursuri ale lui Erdogan şi inaugurarea unui muzeu, la ora 19.00 GMT (22.00, ora României), la Istanbul, sunt prevăzute luni, pentru a marca "15 iulie", o zi de-acum de sărbătoare în Turcia.

Lui Erdogan, aceste ceremonii îi oferă ocazia de a aduna în jurul său, într-un context dificil, cu o economie şubredă, o spectaculoasă înfrângere electorală la Istanbul luna trecută şi noi tensiuni cu Occidentul.

În urmă cu trei ani, în noaptea de 15 spre 16 iulie 2016, elemente din cadrul armatei au încercat să preia puterea, bombardând locuri la Ankara şi desfăşurând tancuri pe stradă în capitalăă şi la Istanbul.

Intervenţia unor elemente loialiste din cadrul forţelor de securitate şi mii de susţinători ai lui Erdogan ieşiţi în stradă la apelul preşedintelui au permis dejucarea insurecţiei. Aprpape 250 de persoane - în afară de pucişti - au fost ucise.

Ankara impută puciul eşuat predicatorului Fethullah Gulen, un fost aliat al lui Erdogan, devenit cel mai rău inamic al său. Gulen, care locuieşte de aproximativ 20 de ani în Statele Unite, neagă orice implicare.

Trei ani mai târziu, epurările unor presupuşi susţinători ai lui Gulen continuă într-un ritm susţinut, prin valuri de arestări săptămânale.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Hidroelectrica
Business Card
BTPay
e-distribuţie
Cotnari
parmafood
smart city industry awards 2019
Energynomics Awards 2019
Calendarul BURSA 2019

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS