Turcia, condamnată la CEDO pentru detenţia arbitrară a 427 de magistraţi

G.B
Internaţional / 23 noiembrie 2021

Turcia, condamnată la CEDO pentru detenţia arbitrară a 427 de magistraţi

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat astăzi Turcia pentru menţinerea ''arbitrară'' în detenţie a 427 de magistraţi, după lovitura de stat eşuată din iulie 2016, informează AFP, citată de Agerpres.

În unanimitate, judecătorii europeni au apreciat că Ankara a încălcat "dreptul la libertate", garantat de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, prin plasarea în detenţie provizorie a acestor 427 de magistraţi.

Aceşti judecători şi procurori care profesau în numeroase jurisdicţii, inclusiv la Curtea de Casaţie şi la Curtea Administrativă Supremă, au fost arestaţi şi plasaţi în detenţie pentru "suspiciune de apartenenţă la FETO", detaliază CEDO într-un comunicat.

În terminologia autorităţilor turce, FETO este acronimul care desemnează "Organizaţia Teroristă a Susţinătorilor lui Fetullah" Gulen, acuzat că a pus la cale tentativa de puci.

CEDO a condamnat Ankara la plata a 5.000 de euro pentru fiecare dintre aceşti magistraţi, pentru daune morale.

După puciul eşuat din 15 iulie 2016, autorităţile turce au lansat epurări de o amploare fără precedent împotriva presupuşilor susţinători ai lui Fetullah Gulen, dar şi împotriva unor opozanţi kurzi, militari, intelectuali sau jurnalişti, arestând zeci de mii de persoane.

Cu această ocazie, un decret a dus la revocarea a 2.847 de magistraţi, suspectaţi de apartenenţă la FETO, puterea turcă estimând că această poziţie este "incompatibilă cu principiul imparţialităţii", aminteşte CEDO.

Turcia a fost condamnată de mai multe ori în ultimele luni de CEDO pentru încălcări ale drepturilor omului comise în timpul acestor persecuţii.

Conferinţa “România - Strategia dezvoltarii”
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

23 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9437
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0679
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1569
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6284
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.8092

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro