UBB, prezentă în clasamentul Shanghai al universităţilor lumii

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 16 august

Sursă foto: facebook.com / Universitatea Babeş-Bolyai

Sursă foto: facebook.com / Universitatea Babeş-Bolyai

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este şi în acest an singura universitate din România inclusă în prestigiosul clasament Shanghai, unul dintre cele mai relevante clasamente internaţionale ale universităţilor lumii.

Din cele aproximativ 30000 de universităţi ale lumii, aproximativ 2500 reuşesc să atingă o parte dintre criteriile/indicatorii clasamentului Shanghai, iar primele 1000 sunt făcute public. Aşadar, aflându-se pe poziţia 800-900, UBB se află cel puţin între primele 5% universităţi ale lumii. Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David a declarat: "Pe de o parte mă bucur să văd că UBB se menţine în acest clasament de referinţă al universităţilor. Pe de altă parte sunt trist când văd politicile impredictibile ale autorităţilor, ceea ce nu ajută o dezvoltare programatică (ex. pe de o parte susţinem în premieră din 2021 cercetarea în universităţi, pe de altă parte tăiem masiv numărul de locuri la master/doctorat, atât naţional ,master, cât şi la universităţi ca UBB ,master şi doctora, care ne pot da competitivitate internaţională - adică exact acolo unde se produc publicaţiile relevante pentru acest clasament). În fine, sunt îngrijorat să văd că unele ţări cu traiectorie în perioada comunistă similară nouă - perioadă în care universităţile au fost fragmentate şi când partea de cercetarea le-a fost redusă drastic - au universităţi mai multe şi/sau mai bine plasate (ex. Ungaria are 4, din care trei sunt mai bine plasate ca UBB, iar Polonia 11) - ceea ce vorbeşte despre competitivitatea ţării". Daniel David a mai adăugat: "Această performanţă este cu atât mai remarcabilă pentru UBB cu cât se obţine mai ales prin contribuţia zonelor de ştiinţă & tehnologie din UBB, ştiinţele sociale nefiind cuantificate comprehensiv (în condiţiile în care practica de publicare în această zonă include major şi cărţi, care nu se includ în acest clasament), iar artele şi ştiinţe umaniste rămân complet neevaluate (în condiţiile în care rezultatele lor ştiinţifice sau vocaţionale nu se cuantifică).

Trebuie înţeles că UBB nu are în acest moment toate componentele relevante de ştiinţă şi tehnologie în structura sa şi are componente majoritare de ştiinţe socio-umane şi arte; de aceea când este tratată comprehensiv, aşa cum fac alte clasamente, UBB are poziţii şi mai bune la nivel internaţional (ex. 675 în clasamentul american US News)".

Criteriile de clasificare în clasamentul Shanghai sunt următoarele: (1) calitatea educaţiei (10%); (2) calitatea personalului academic (40%); (3) activitatea de cercetare (40%) şi (4) performanţa ponderată prin mărimea instituţiei (10%). Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca este universitatea cu tradiţia academică cea mai veche din România (începută acum 441 de ani - 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din ţară cu peste 55.000 de oameni, din 15 localităţi şi 11 judeţe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “România - Strategia dezvoltarii”
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

23 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9437
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0679
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1569
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6284
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.8092

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro