Ucraina şi Republica Moldova vor realiza primele schimburi de energie electrică începând cu 30 iunie

N.R.
Miscellanea / 28 iunie

Ucraina şi Republica Moldova vor realiza primele schimburi de energie electrică începând cu 30 iunie

Operatorii de Transport şi Sistem (OTS) din Europa Continentală; au confirmat faptul că au fost îndeplinite condiţiile tehnice preliminare pentru a permite schimburile comerciale de energie electrică între Ucraina şi statele vecine. Acest proces urmează sincronizări cu succes a sistemelor electroenergetice, realizat; în data 16 martie 2022, şi a acceptării Ukrenergo ca membru observator al ENTSO-E, pe 26 aprilie 2022. Aceste realizări au fost obţinute în urma unor eforturi intense din partea tuturor OTS-urilor din Europa, în special ale Ukrenergo şi ale operatorilor din statele învecinate, potrivit unui comunicat de presă emis redacţiei.

Schimburile comerciale de energie electrică cu Ucraina/Republica Moldova sunt planificate să înceapă pe data de 30 iunie 2022 pe interconexiunea dintre Ucraina şi România. Comercializarea energiei electrice pe celelalte interconexiuni (Ucraina-Slovacia, Ucraina-Ungaria şi Moldova-România) va urma ulterior, după definitivarea aspectelor legate de regulile de licitaţie. Capacitatea comercială totală va fi limitată în primă fază la 100 MW, iar după această etapă iniţială, este de aşteptat ca valorile comercializate să crească treptat, în urma unei evaluări lunare a impactului volumelor schimbate asupra stabilităţii şi securităţii sistemului energetic.

Potrivit sursei citate, această realizare reprezintă pas suplimentar, atinsă la mai puţin de 4 luni de la sincronizarea de urgenţă a sistemelor Ucrainei şi Republicii Moldova cu reţeaua europeană, şi în plus, demonstrează angajamentul puternic al operatorilor de transport şi sistem europeni faţă de de Ukrenergo (Operatorul de Transport şi Sistem din Ucraina) şi Moldelectrica (Operatorul de Transport şi Sistem din Republica Moldova), subliniază sursa citată.

Apreciem că în perioada imediat următoare, se va finaliza şi procesul de armonizare a detaliilor tehnice şi comerciale privind schimburile între România şi Republica Moldova, se menţionează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Si uite așa prin Moldova o să ajungă curentul Românesc însă ajungă spre Ucraina...

    si Popescu isi continua jaful...

    Dar, stiu ca va fi judecat si pedepsit. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

10 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.9132
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8027
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0576
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8083
Gram de aur (XAU)Gram de aur277.1595

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro