UE a reînnoit măsurile de liberalizare temporară a comerţului cu Republica Moldova

T.B.
Internaţional / 20 iulie

UE a reînnoit măsurile de liberalizare temporară a comerţului cu Republica Moldova

Consiliul European a adoptat, joi, un regulament care reînnoieşte şi extinde suspendarea temporară a tuturor tarifelor rămase în vigoare şi a sistemului preţurilor de intrare care sunt încă aplicabile pentru şapte produse agricole pentru încă un an, până la 24 iulie 2024, informează un comunicat de presă, conform agerpres.ro.

"Reînnoirea şi extinderea măsurilor urmăreşte să asigure continuarea fluxurilor comerciale existente din Republica Moldova către UE, ceea ce va sprijini economia Republicii Moldova. Acest lucru este deosebit de important, date fiind agresiunea militară continuă a Rusiei împotriva Ucrainei şi impactul actual asupra Republicii Moldova şi având în vedere că Republicii Moldova i s-a acordat statutul de ţară candidată la UE în iunie 2022", a declarat ministrul spaniol al Industriei, Comerţului şi Turismului, Hector Gomez Hernandez.

Măsurile continuă să acopere toate cele şapte produse agricole pentru care exporturile din Republica Moldova către UE nu sunt încă complet liberalizate în cadrul zonei de liber schimb aprofundate şi cuprinzătoare (DCFTA), deoarece fac obiectul unor contingente scutite de taxe vamale: prune, struguri de masă, mere, tomate, usturoi, cireşe şi suc de struguri.

Diferenţa în ceea ce priveşte acoperirea, în comparaţie cu anul trecut, constă în liberalizarea completă a importurilor în UE, întrucât legislaţia actuală suspendă toate contingentele tarifare (CT) care sunt încă în vigoare.

Regulamentul include, de asemenea, obligaţii de raportare mai stricte pentru Comisie şi prevede implicarea Comitetului pentru măsuri de salvgardare (în locul Comitetului Codului vamal) în punerea în aplicare a mecanismului de salvgardare. Se propune un mecanism de salvgardare accelerat, care ar trebui să fie mai eficace dacă importurile produc efecte negative pe piaţa UE.

La fel ca anul trecut, se preconizează că UE va înregistra o pierdere de venituri din taxe vamale de aproximativ 300.000 de euro anual, astfel încât impactul asupra resurselor proprii ale UE va fi foarte limitat.

Măsurile actuale de liberalizare a comerţului, în vigoare până la 24 iulie 2023, au mărit de peste două ori cantitatea de produse care pot fi importate fără taxe vamale din Republica Moldova în UE (şi anume contingentele tarifare). Acestea au avut un efect pozitiv asupra comerţului Republicii Moldova cu UE, ajutând Republica Moldova să-şi reorienteze exporturile prin UE. În ansamblu, exporturile din Republica Moldova către UE au crescut de la 1,8 miliarde euro în 2021, până la 2,6 miliarde euro în 2022.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Electromagnetica
hidroelectrica.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9678
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5710
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2353
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7886
Gram de aur (XAU)Gram de aur303.8212

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
ccib.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb