UE amână planurile privind schema de garantare a depozitelor bancare

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 decembrie 2018

UE amână planurile privind schema de garantare a depozitelor bancare

Miniştrii europeni de Finanţe au căzut ieri de acord pentru a da noi responsabilităţi fondului de salvare al zonei euro (MES), dar au amânat deciziile cu privire la un buget al zonei euro şi o schemă de garantare a depozitelor bancare, pentru că nu au putut ajunge la un acord, transmite Reuters, conform Agerpres.

La o reuniune care a avut loc la Bruxelles, miniştrii de Finanţe au discutat o mai mare integrare economică în cele 19 state ale zonei euro în ideea de a pregăti zona unică pentru următoarele crize potenţiale. Însă după un an de negocieri, prea puţin din planurile originale promovate de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, au fost adoptate.

"Am convenit să extindem rolul Mecanismului European de Stabilitate (MES) pentru a consolida capacităţile zonei euro de prevenire şi soluţionare a crizelor", a declarat preşedintele Eurogroup, portughezul Mario Centeno.

În schimb, două din principalele idei, un buget separat pentru ţările din zona euro şi o Schemă Europeană de Garantare a Depozitelor (EDIS), pentru a face toate depozitele bancare din zona euro mai sigure, s-au dovedit mult prea controversate pentru a putea fi promovate mai departe. În cazul schemei de garantare a depozitelor, lipsa de încredere între statele membre ale zonei euro este atât de mare încât acestea nu au putut cădea de acord asupra unei foi de drum pentru începerea negocierilor politice, aşa cum au cerut liderii UE.

"Cu privire la EDIS mai este nevoie de noi eforturi înainte de a putea cădea de acord asupra unei foi de drum pentru începerea negocierilor. Noutatea este că vom înfiinţa un grup de lucru la nivel înalt care va avea mandatul de a lucra la următorii paşi şi a face un raport în luna iunie 2019", a spus Centeno.

Ideea lui Macron privind un buget separat al zonei euro în valoare de mai multe sute de miliarde de euro, finanţate prin taxe speciale şi contribuţii naţionale, destinat stabilizării zonei euro în cazul unor noi crize, a fost de asemenea amânată.

Miniştrii de Finanţe au precizat că, dacă vor fi întrebaţi de liderii UE la summitul din 14 decembrie, ei sunt gata să lucreze la o propunere franco-germană privind un buget al zonei euro pentru o mai mare "competitivitate şi convergenţă" a economiilor din zona euro, care ar fi parte din bugetul total al Uniunii Europene. Mărimea acestui buget ar urma să fie stabilită de liderii europeni.

Miniştrii au căzut însă de acord pentru ca Mecanismul European de Stabilitate (MES) - fondul de salvare al zonei euro-să împrumute bani Fondului Unic de Rezoluţie (SRF) în situaţii de urgenţă, în cazul în care o criză potenţială ar duce la utilizarea tuturor resurselor SRF. De asemenea, miniştrii au permis MES să acorde credite guvernelor din zona euro care derulează politici sănătoase dar care au fost afectate de şocuri economice pentru care nu sunt responsabile. Pentru a fi eligibile pentru un astfel de împrumut, un guvern din zona euro nu trebuie să depăşească regulile bugetare ale UE, să aibă o datorie sustenabilă şi o economie fără dezechilibre.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9297
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6851
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0142
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7419
Gram de aur (XAU)Gram de aur271.1673

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro