UE amendează cu peste 344 de milioane de euro cinci bănci, găsite vinovate de constituirea unui cartel

S.B.
Internaţional / 02 decembrie 2021

UE amendează cu peste 344 de milioane de euro cinci bănci, găsite vinovate de constituirea unui cartel

Comisia Europeană (CE) a amendat în total cu 344 de milioane de euro cinci bănci - UBS, Barclays, Royal Bank of Scotland (RBS), HSBC şi Credit Suisse -, găsite vnovate de constituirea unui cartel pe piaţa operaţiunilor de schmb valutar, o amendă care pune capăt definitiv unei anchete lansate de Bruxelles în 2013 şi în care s-au aplicat deja sancţiuni în sumă de un miliard de euro, informează news.ro.

Aceste amenzi închid cea de a treia parte a unei anchete efectuate începând din 2013, în care s-au aplicat amenzi în valoare de 1.07 miliarde de euro în 2019.

Această anchetă a arătat că traderi însărcinaţi cu operaţiuni spot cu anumite valute care acţionau în numele băncilor sancţionate se coordonau în strategiile de negociere.

"Hotărârile noastre privind cartelurile (...) arată clar că Comisia vrea să vegheze ca sectorul financiar să fie sănătos şi concurenţial", subliniază, citat într-un comunicat, comisarul european însărcinat cu Concurenţa Margrethe Vestager.

Complicitatea celor cinci bănci "a adus atingere integrităţii sectorului financiar, în detrimentul economiei şi consumatorilor euroepni", sublinaiză ea.

Soluţionarea dosarului a făcut obiectul unei tranzacţii cu patru dintre cele cinci grupuri implicate.

Banca elveţiană UBS a beneficiat de o imunitate totală, după ce a dezvăluit dosarul Comisiei Europene, care i-a permis să nu fie amendată cu 94 de milioane de euor, în pofida implicării sale în practici frauduloase.

Cele trei bănci britanice - Barclays, RBS şi HSBC - au beneficiar de reduceri ale amenzilor, după ce şi-au recunoscut faptele şi au colaborat în cadrul anchetei.

Sancţiunile lor financiare se ridică la 54,3 milioane de euro, 32,5 milioane de euro şi, respectiv, 174,3 milioane de euro.

Credit Suisse, în schimb, nu a cooperat şi nu a beneficiat de reduceri prevăzute de proceduri. Banca elveţiană a fost amendată cu 83,3 milioane de auro.

Aceste sancţiuni ţin cont de valoarea veniturlor realizate de către fiecare dintre bănci în Europa, de gradul gravităţii şi de durata infracţiunilor constatate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

28 Ian. 2022
Euro (EUR)Euro4.9459
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4424
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7699
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9485
Gram de aur (XAU)Gram de aur255.4065

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro