UE ia măsuri pentru a reduce garanţiile care trebuie constituite de companiile energetice

V.G.
Internaţional / 13 septembrie

UE ia măsuri pentru a reduce garanţiile care trebuie constituite de companiile energetice

Autoritatea de supraveghere a valorilor mobiliare a Uniunii Europene ia în considerare o măsură rară pentru a ajuta companiile energetice care au dificultăţi să găsească suficient numerar pentru a-şi acoperi garanţiile impuse de lege, în contextul crizei actuale a preţurilor, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Comisia Europeană urmează să prezinte mâine un pachet de măsuri pentru a ajuta firmele energetice care se confruntă cu o criză de lichiditate.

Companiile de utilităţi vând adesea energie în avans, dar trebuie să menţină o "marjă" minimă sau un depozit în numerar, pentru eventualitatea intrării în incapacitate de plată înainte de a furniza energie.

Mărimea garanţiilor necesare a crescut în paralel cu creşterea preţurilor energiei.

"Vedem tensiunea pentru anumiţi participanţi la piaţă şi luăm în considerare în mod activ dacă, pe lângă o astfel de monitorizare de supraveghere, sunt necesare măsuri de reglementare. Acestea includ garanţiile şi întreruptoarele de circuit, printre altele", a declarat un purtător de cuvânt al Autorităţii Europene pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA).

ESMA reglementează direct casele de compensare din UE, care, la rândul lor, stabilesc niveluri obligatorii de marjă, pe baza riscurilor potenţiale de pe pieţe şi contrapărţi.

Intervenţia publică în acest domeniu este rară, mai ales după ce criza financiară globală, produsă în urmă cu peste un deceniu, a dus la obligativitatea unor marje mai stricte.

Nevoia de dublare aproximativă a fondului de compensare implicit al Bursei de Metale de la Londra, la începutul acestui an, când preţurile nichelului au crescut vertiginos după invadarea Ucrainei de către Rusia, a fost o reamintire a necesităţii de a evita slăbirea compensatorilor.

Unii oficiali din industrie speră că s-ar putea folosi forme de garanţie fără numerar, cum ar fi garanţiile bancare "la cerere" sau scrisorile de credit, care sunt utilizate pe scară largă în Statele Unite pe pieţele fizice de energie.

Un oficial din industria de compensare a spus că orice relaxare a regulilor de marjă ar trebui să fie doar pentru firmele nefinanciare de pe piaţa energiei, deoarece şansele ca sectorul energetic şi cel bancar să fie în dificultate în acelaşi timp sunt scăzute, conform datelor istorice.

O altă alternativă la utilizarea numerarului este de a permite companiilor energetice să posteze drepturi de emisii ale UE ca marjă, a adăugat oficialul.

Permiterea utilizării acestora sau a altor modificări ale garanţiilor ar însemna nevoia de a atenua regulile blocului privind instrumentele derivate "EMIR" şi îndrumările autorităţilor de reglementare.

Întreruptoarele de circuit se referă la opriri temporare ale tranzacţionării în urma unei mişcări neobişnuit de mare de preţ.

"Orice măsuri de reglementare pe pieţele financiare trebuie să ţină seama în mod corespunzător de importanţa menţinerii stabilităţii financiare pe piaţă, inclusiv a infrastructurii pieţei şi a participanţilor pe piaţă. Prin urmare, orice măsuri trebuie să fie evaluate şi luate în considerare cu atenţie, pentru a se asigura că aduc beneficii fără a creşte riscurile de stabilitate financiară în sistem", a spus ESMA."

Săptămâna trecută, Banca Angliei şi Ministerul de Finanţe au anunţat o schemă de finanţare a pieţelor energetice de 40 de miliarde de lire sterline (46,7 miliarde de dolari), pentru a ajuta participanţii de pe piaţă să facă faţă crizei de lichiditate.

Ieri, BoE, care reglementează casele de compensare din Marea Britanie, a refuzat să comenteze dacă are în vedere măsuri specifice privind garanţiile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9126
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6804
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9667
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6911
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.7598

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro