UE lansează misiunea civilă pentru a susţine Republica Moldova împotriva ameninţărilor hibride

T.B.
Politică / 22 mai

UE lansează misiunea civilă pentru a susţine Republica Moldova împotriva ameninţărilor hibride

Consiliul UE a lansat, luni, o misiune civilă în Republica Moldova pentru a spori şi consolida rezilienţa sectorului de securitate cu privire la gestionarea crizelor şi combaterea ameninţărilor hibride, conform news.ro.

Scopul acestei misiuni, create oficial la 24 aprilie la solicitarea autorităţilor de la Chişinău, este de a contribui la consolidarea structurilor de gestionare a crizelor din Republica Moldova, inclusiv rezistenţa la ameninţările hibride, printre care securitatea energetică, pentru ca statul să poată contracara manipularea informaţiilor sau a ingerinţelor străine, arată comunicatul de presă al Consiliului UE, potrivit news.ro.

În acest scop, misiunea va oferi consultanţă la nivel strategic şi va identifica necesităţile de consolidare a capacităţilor.

Şeful acestei misiuni va fi românul Cosmin Dinescu, care va conduce operaţiunile pe teren, iar comandant va fi directorul general al Serviciului european pentru acţiune externă pentru planificare şi operaţiuni civile Stefano Tomat, responsabil de operaţiunile civile.

"Eforturile de a destabiliza Republica Moldova au crescut în mod semnificativ de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi reprezintă o ameninţare directă la adresa stabilităţii şi securităţii frontierelor externe ale UE", precizează sursa citată.

În concluziile reuniunii Consiliului European din 24 iunie 2022, liderii UE au recunoscut perspectiva europeană a Republicii Moldova şi au decis să îi acorde, împreună cu Ucraina, statutul de ţară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană.

De asemenea, în concluziile întrunirii Consiliului European din luna decembrie a anului trecut, UE a reiterat că va continua să ofere tot sprijinul relevant Republicii Moldova pentru a face faţă nenumăratelor efecte ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Într-o scrisoare adresată pe 28 ianuarie 2023 Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe Josep Borrell de către premierul Republicii Moldova, Guvernul de la Chişinău a solicitat desfăşurarea unei misiuni civile a UE în această ţară.

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

06 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9615
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6393
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1136
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7558
Gram de aur (XAU)Gram de aur292.7061

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro