UE riscă dependenţa de bateriile litiu-ion chineze

F.D.
Internaţional / 19 septembrie

UE riscă dependenţa de bateriile litiu-ion chineze

Uniunea Europeană ar putea deveni la fel de dependentă de China pentru bateriile cu litiu-ion şi pile de combustibil, până în 2030, precum a fost de Rusia pentru energie înainte de războiul din Ucraina, dacă nu va măsuri puternice, arată un document pregătit pentru liderii UE, relatează News.ro.

Documentul, obţinut de Reuters, va sta la baza discuţiilor privind securitatea economică a Europei în cadrul unei întâlniri a liderilor UE care va avea loc la Granada, în Spania, pe 5 octombrie.

Îngrijoraţi de creşterea asertivităţii globale şi a ponderii economice a Chinei, liderii vor discuta propunerile Comisiei Europene pentru a reduce riscul ca Europa să fie prea dependentă de China şi nevoia de diversificare către Africa şi America Latină.

Lucrarea spune că, din cauza naturii intermitente a surselor de energie regenerabilă, cum ar fi solară sau eoliană, Europa va avea nevoie de modalităţi de stocare a energiei pentru a-şi atinge obiectivul de a reduce emisiile nete de dioxid de carbon până în 2050.

"Acest lucru va creşte vertiginos cererea noastră de baterii litiu-ion, pile de combustie şi electrolizoare, care este aşteaptă să se multiplice între 10 şi 30 de ori în următorii ani", se arată în documentul pregătit de preşedinţia spaniolă a UE.

În timp ce UE deţine o poziţie puternică în fazele intermediare şi de asamblare ale fabricării electrolizoarelor, cu o cotă de piaţă globală de peste 50%, se bazează în mare măsură pe China pentru pilele de combustie şi bateriile litiu-ion, esenţiale pentru vehiculele electrice.

"Fără implementarea unor măsuri puternice, ecosistemul energetic european ar putea avea o dependenţă de China până în 2030 de o natură diferită, dar de o severitate similară, faţă de cea pe care o avea faţă de Rusia înainte de invadarea Ucrainei", se arată în comunicat.

Potrivit Comisiei Europene, în 2021, cu un an înainte de invazia rusă în Ucraina, UE obţinea din Rusia peste 40% din necesarul total de gaze, 27% din importurile de petrol şi 46% din importurile de cărbune.

Oprirea majorităţii achiziţiilor de energie din Rusia a provocat un şoc al preţului energiei în UE şi o accelerare a inflaţiei de consum, forţând Banca Centrală Europeană să majoreze brusc ratele dobânzilor, într-o mişcare care a redus creşterea economică.

Bateriile cu litiu-ion şi pilele de combustibil nu sunt singura zonă de vulnerabilitate a UE, se arată în documentul preşedinţiei spaniole.

"Un scenariu similar s-ar putea desfăşura în spaţiul tehnologic digital. Prognozele sugerează că cererea de dispozitive digitale precum senzori, drone, servere de date, echipamente de stocare şi reţele de transmisie a datelor va creşte brusc în acest deceniu. UE are o poziţie relativ puternică în acesta din urmă, dar prezintă slăbiciuni semnificative în celelalte domenii", se spune în document.

Până în 2030, această dependenţă externă ar putea împiedica serios câştigurile de productivitate pe care industria europeană şi sectorul serviciilor le solicită urgent şi ar putea împiedica modernizarea sistemelor agricole esenţiale pentru abordarea schimbărilor climatice.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. UE nu mai e lider in cercetare...

    1. Nici nu a fost in ultimii 35 de ani!

    am auzit ca s-a inventat bateria bazata pe sodiu. care cred ca-l avem aici in europa(sare)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

22 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9675
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6709
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7134
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.1272

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb