UE va pregăti un nou pachet de ajutor pentru Grecia

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 iunie 2011

Oficialii Uniunii Europene (UE) se vor concentra asupra pregătirii unui nou pachet de ajutor pentru Grecia, care să includă şi un rol "voluntar" pentru investitori, după ce UE şi FMI au aprobat a cincea tranşă a programului de împrumuturi de 110 miliarde euro pentru statul elen, transmite Bloomberg, citată de Mediafax. "Mă aştept ca statele din zona euro să accepte să fie acordată finanţare suplimentară Greciei în condiţii stricte. Aceste condiţii vor include implicarea sectorului privat pe baze voluntare", a declarat premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, după o întâlnire cu premierul elen George Papandreou.

Papandreou a acceptat măsuri suplimentare de austeritate şi vânzări de active în valoare de 78 miliarde de euro, până în 2015, pentru a asigura primirea celei de-a cincea tranşe, de 12 miliarde de euro şi pentru a întruni condiţiile necesare pentru un pachet financiar suplimentar. Şeful guvernului de la Atena a acceptat să deruleze reduceri "semnificative" ale numărului de angajaţi din sectorul de stat şi să înfiinţeze o agenţie care să se ocupe de vânzarea accelerată de active, potrivit unui comunicat al Ministerului de Finnaţe de la Atena.

Justin Knight, analist la UBS Londra, a spus: "Actualele discuţii referitoare la problema datoriilor Greciei au apărut în cea mai mare parte din cauza conştientizării faptului că Grecia nu va reuşi să strângă suficiente fonduri prin emisiuni de obligaţiuni până în 2012. Liderii politici au de ales între a pompa mai multe fonduri de ajutor către Grecia pentru a evita intrarea în incapacitate de plată anul următor şi restructurarea datoriei acum, astfel încât banii care ar urma să fie daţi Greciei să dureze mai mult".

Potrivit planului de 110 miliarde de euro convenit anul trecut, Grecia trebuia să împrumute 27 miliarde de euro de pe pieţele financiare în acest an. Întrucât Grecia nu se poate împrumuta din cauza dobânzilor foarte ridicate cerute de investitori, UE vrea să acopere acest deficit de fonduri prin noi împrumuturi şi disponibilitatea deţinătorilor de obligaţiuni de a rostogoli datoria statului elen.

Oficialii UE trebuie să pregătească un nou program financiar, pentru a convinge FMI să participe cu propria parte la tranşa de 12 miliarde de euro. Fondul a indicat că ar putea păstra cele 3,3 miliarde de euro dacă UE nu vine cu un plan de a acoperi deficitul de finanţare al Greciei pentru 2012. Potrivit comunicatului UE-FMI, plata integrală ar trebui să fie făcută la începutul lunii iulie.

Instituţia cu sediul la Washington contribuie cu 30 miliarde de euro la programul financiar pentru Grecia şi cu câte o treime la cele pentru Portugalia şi Irlanda.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6576
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2114
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9174
Gram de aur (XAU)Gram de aur347.5083

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb