Ultima fotografie a poetului Mihai Eminescu, scoasă la licitaţie

G.D.
Miscellanea / 14 iulie 2022

Ultima fotografie a poetului Mihai Eminescu, scoasă la licitaţie

În urmă cu câteva secole, fotografiile reprezentau o raritate. Astăzi, apariţia unor astfel de exemplare reprezintă accesul către fragmente de istorie ce ilustrează evenimente-cheie ale evoluţiei unei societăţi, conform unui comunicat remis redacţiei. Astfel de fotografii sunt adunate într-o impresionantă colecţie, ce va fi scoasă la licitaţie săptămâna viitoare în cadrul ultimului eveniment al sezonului organizat de Casa de Licitaţii A10 by Artmark - Licitaţia de Carte, inclusiv o Colecţie de Fotografie. Personaje emblematice, evenimente politice sau sociale, dar şi manifeste artistice sunt ilustrate în fotografiile care au preţuri de pornire între 50 şi 1.000 de euro.

Potrivit sursei citate, dintre cele 4 fotografii, cunoscute şi certificate, ale poetului Mihai Eminescu, îşi face apariţia în licitaţia de marţi, 19 iulie, ultima fotografie a poetului naţional, care a fost realizată de fotograful Jean Bielig în 1887. Până la această dată, Mihai Eminescu este surprins, pentru prima dată, la vârsta de 20 de ani, în fotografia realizată în 1869, la Praga. 9 ani mai târziu în cea extrasă din tabloul Societăţii "Junimea", iar cea de-a treia în studioul de la Iaşi în 1884. Piesa din licitaţie este ultima din seria celor 4 fotografii, realizată la vârsta de 37 de ani a poetului, şi are preţul de pornire de 800 de euro.

O apariţie inedită este şi fotografia care o ilustrează pe Regina Maria, alături de fiica ei Principesa Mărioara. Fotografia este realizată în 1907 la Cotroceni, poartă semnătura olografă a Reginei, este încadrată într-o ramă decorată în stil Neo-Brâncovenesc, şi are preţul de pornire de 500 de euro. Şi Emil Cioran este surprins în două fotografii de epocă realizate de Louis Monier în 1977, la Paris şi alături de Eugen Ionescu şi Mircea Eliade în Piaţa Furstenberg, de lângă muzeul Eugène Delacroix, în timpul unei discuţii relaxate.

O altă fotografie de epocă surprinde una dintre activităţile preferate ale lui Nicolae Ceauşescu - vânătoarea, care are preţul de pornire de 50 de euro. Ceauşescu este ilustrat la vânătoare, alături de George Macovescu şi de alţi înalţi oficiali în iarna anului 1970. Piesa din licitaţie provine din colecţia fostului ministru de externe George Macovescu.

Alături de fotografiile de epocă sunt scoase la licitaţie şi fotografii contemporane în cadrul cărora sunt surprinse personalităţi precum artistul Andrei Cădere, pictorul Corneliu Baba, tenismenul Ilie Năstase, cântăreţul John Lennon, actorii Steven Seagal, Jennifer Aniston şi Demi Moore, care semnează piesele din licitaţie.

Totodată, licitaţia reuneşte trei fotografii scoase la vânzare în scop caritabil. Piesele sunt realizate de fotograful Dan Dinu - "Râs", "Cocoş de munte" şi "Munţii Făgăraş", şi au preţul de pornire de 300 de euro fiecare. Fondurile colectate în urma vânzării celor trei fotografii vor fi direcţionate către Asociaţia România Sălbatică în vederea continuării proiectului de fotografie şi film documentar dedicat naturii din ţara noastră, fiind şi cea mai amplă peliculă despre flora şi fauna României.

Alături de fotografiile care fac cât o mie de cuvinte, în cadrul evenimentului de marţi, 19 iulie, sunt scoase la licitaţie şi cărţi rare, documente istorice sau hărţi vechi. Un document de excepţie este Programul Grupului Liberal de susţinere a guvernului Ion Brătianu - primul guvern liberal din istoria României. Piesa de colecţie, cu preţul de pornire de 500 de euro, este însoţită de procesul verbal de alegere a comitetului şi poartă semnăturile membrilor, între care Dimitrie Ion Ghica, Alexandru Candiano-Popescu, Em. Philippide şi data - 26 iulie 1876.

Completează fotografiile de excepţie şi un exemplar bibliofil de lux semnat de Alexandre Dumas-fiul, unul dintre cei mai apreciaţi dramaturgi francezi. "Denise" a fost scrisă la Paris, în 1885, şi are preţul de pornire de 500 de euro. Exemplarul numerotat 20 din ediţia de lux de doar 40 de exemplare tipărite pe hârtie japoneză poartă dedicaţia şi semnătura olografă a autorului.

Fotografiile care surprind momente istorice rare şi personalităţi emblematice, alături de cărţile rare şi documentele istorice, sunt expuse până marţi, 19 iulie, ora 18:00, la Palatul Cesianu-Racoviţă. Până atunci, pentru piesele de colecţie pot fi plasate oferte scrise online sau fizic la sediul Artmark din str. C.A. Rosetti nr. 5, şi licitate pe noua platformă Artmark Live 2.0, în ziua evenimentului, folosind cont online deschis pe artmark.ro, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9709
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5670
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1374
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8970
Gram de aur (XAU)Gram de aur354.6908

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb