Un cuvînt despre tăcere

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 28 aprilie

Cornel Codiţă

Zgomotul se află în antiteză faţă de comunicarea cu sens. Shannon a stabilit o formulă matematică, celebră, capabilă să măsoare entropia ca pierdere de informaţie logică într-un proces de comunicare definit de o bandă de frecvenţe şi de o capacitate stabilită de transport informaţional, specifică unui mediu de comunicare: C = 1/2log(1+P/N). Ciudat, dar ceea ce se întîmplă în societăţile noastre post adevăr, post bunul simţ şi mai ales post responsabilitate politică şi socială este folosirea pe scară largă a zgomotului în locul comunicării cu sens. Toate evenimentele semnificative, cele transformatoare de direcţie şi conţinut ale activităţii sociale, sunt îmbrăcate într-un nor de zgomote şi aşa sunt înfăţişate apoi publicului, prin intermediul mijloacelor comunicării mediatice. Percepţia şi capacitatea socială de înţelegere a acestor evenimente este determinată într-o măsură tot mai mare, dacă nu chiar în totalitate, de modulaţiile efectelor deformatoare pe care zgomotul le produce la receptor, iar nu de conţinutul informaţional care defineşte caracteristicile structurale şi dinamica evenimentului dat. "Strategiile" de emisie, difuziune şi control asupra interacţiunii zgomot-receptor au devenit instrumente performante de manipulare. Nu evenimentul, faptele, conţinutul lor contează, ci caracteristicile norului de zgomote în care sunt învelite şi modul în care acest nor impactează percepţia individuală şi publică. Iar acum, o plimbare prin vasta ogradă cu exemple.

La modul cel mai grosier, exemplificarea poate fi făcută cu unul dintre evenimentele care a rescris istoria noastră recentă, marcînd începutul sfîrşitului pentru regimul ceauşist şi intrarea României pe o curbă nouă a istoriei. Cu bunele şi relele ei, dar nouă, complet nouă faţă de traiectul ultimilor 100 de ani. Mitingul din Piaţa Palatului, 21decembrie 1989. Presupus indestructibila legătură comunicaţională dintre "Lider şi Popor" este brusc şi radical prăbuşită. Vă mai aduceţi aminte cum? Un zgomot greu, încărcat de sugestia unei ameninţări iminente, fizice şi distrugătoare, ca un huruit de tancuri, a acoperit dintr-odată piaţa, difuzat prin megafoanele care pînă atunci transmiteau doar vocea lui Ceauşescu.

A fost suficient pentru ca masa aceea uriaşă de oameni să iasă de sub presupusa vrajă şi ascultare necondiţionată căreia părea iremediabil predestinată. Ceauşescu însuşi rămîne nu doar descumpănit, ci înmărmurit, îngheţat, la propriu şi la figurat! Astăzi, controlul maselor, dar şi al comportamentului individual, prin "zgomot" a ajuns un capitol clasic al manualului de acţiuni psihologice poliţieneşti şi militare, cel puţin acolo unde există suficiente resurse care pot fi dedicate noilor mijloace şi proceduri de acţiune.

Zgomotul care ne interesează, însă, nu este cel fizic, ci acela comunicaţional. Frînturi de fapte, interpretări, reinterpretări, secvenţe necorelate logic rezultate din deconstruirea şi reconstruirea după bunul plac al unor aspecte ale evenimentelor, complet necunoscute receptorului, informaţie nerelevantă îngrămădită de-a valma şi în cantităţi care depăşesc cu mult informaţia cu sens, pură trăncăneală adăugată doar pentru a mări volumul total al zgomotului produs şi difuzat către receptor. De un an şi mai bine România şi societatea ei au de făcut faţă unei probleme medico-sanitare serioase. Cît de serioase, nimeni nu ne-a spus niciodată! De ce oare? Pentru că întreaga "strategie de comunicare" şi măsurile administrativ sociale impuse au fost bazate în principal, dacă nu chiar exclusiv, pe teama indusă populaţiei, iar nu pe capacitatea ei de reacţie raţional-adecvată la tema şi problemele create de ameninţarea materializată ca proces pandemic. Dintr-un motiv care cîndva ar trebui să ne fie explicat, conducătorii noştri politici au stabilit că "frica păzeşte pepenii" este o strategie de manipulare a răspunsului public faţă de pericolele pandemiei covid, mai sigură şi mai eficientă decît oricare alta şi mai ales faţă de cele din gama răspunsurilor raţionale. Un pariu care s-a dovedit pierzător, atunci cînd curba de aşteptare şi de rezistenţă la stres a populaţiei a căzut, în timp ce curba difuziunii pandemice a rămas în creştere!!! Soluţia întreţinerii unei sperieturi mai mari şi tot mai mari, repetată de prea multe ori, fără consecinţe pe măsură, exact ca în celebra poveste "Petrică şi lupul" s-a dovedit contraproductivă pentru cel care a abuzat de ea!!

O faţetă la fel de interesantă a poveştii noastre poate fi găsită căutînd răspunsul la întrebarea "de ce a dispărut presa scrisă în România?". O societate atît de fragilă şi instabilă democratic, care abia se deprinsese cu rolul special al celei de a patra putere în stat. Există o secţiune de explicaţii şi condiţii "economice" care articulează un răspuns suficient de credibil pentru a fi considerat "satisfăcător". Ne-am ocupat şi noi de acesta, în cîteva rînduri. Astăzi, însă, putem privi lucrurile dintr-un unghi cu totul nou, complementar celui economic. Fenomenul, departe de a fi unul local, se regăseşte în toate societăţile post moderne. Răspunsul la întrebarea noastră? Oneroasa dar meticulos proiectata şi realizata distrugere a presei scrise, respectiv înlocuirea ei cu aşa zisa "presă audio vizuală" înseamnă de fapt scoaterea din joc a unui pilon al comunicării destinat "comunicării cu sens" pentru a fi înlocuit, cu totul, de un mijloc de comunicare capabil să producă zgomot în cantităţi de masă şi să îl răspîndească cu impact social infinit mai larg decît ar fi fost vreodată capabilă "manipularea prin presa scrisă". Vedeţi dumneavoastră, nimeni nu poate umple zeci de pagini de tipar cu vorbărie fără sens şi spera în acelaşi timp să vîndă gazeta respectivă zi de zi, în profit, prea multă vreme. Istoria "presei de scandal" stă mărturie, ca tip de ilustraţie la limită, a fenomenului. În schimb, pe canalele de televiziune poţi bate cîmpii 24.7.365 cu speranţa că audienţa nu se prăbuşeste, decît local, ici şi colo şi poate fi remobilizată de un alt subiect "extraordinar", mai precis de un alt raliu al maşinăriilor de zgomote. Dacă avem soluţii? Sigur şi sigure! Tăcerea!!! Eu unul aş impune prin lege aşa ziselor televiziuni de ştiri 24.24 ca timpul total de emisie să fie obligatoriu împărţit în trei regiuni egale, ce trebuie intercalate: cea de vorbărie şi zgomot, cea de ştiri în sensul logic informativ şi cea de linişte. Totală şi absolută. Iar dacă se îndoieşte cineva de efectul binefăcător al tăcerii, suficient este să spunem că în toate, dar absolut toate "strategiile" de creştere spirituală, prezente în marile religii ale lumii şi istoriei, de la creştinism, la budism şi de la hinduism, la zoroastrism, stăpînirea şi folosirea tăcerii are valenţe esenţiale, curative şi de şlefuire a măiestriei, respectiv de ridicare pe trepte spirituale superioare!!

Opinia Cititorului ( 9 )

 1. O sectie educativa despre cunoastea realitatii, inclusiv, cea a tacerii ar putea fi binevenita..

  Caderea omului, atras de gravitatie este entropica spun unii. Ce parere aveti?Ar putea prin tacere sa acceada la starea adamica dinainte de cadere>

  1. Tacerea ne trasmuta

   La început a fost Cuvîntul, înaintea lui a fost Tăcerea.  

   Ce are nevoie de prezenţă, mister la al cărui chip ea  

   se plămădea.preambul, diferită de a increatului linişte, 

   forma primă prezentă, mister, al întrupatului cuvînt e. 

   Creată Lumea într-o profundă şi desăvîrşită tăcere.  

   la facerea lumii, e liniştea cu apogeul ei, de tăcere  

   legată indisolubil de o anumită formă de solitudine. 

   In discreta, serafica „muzică a sferelor”plenitudine. 

    

   Renunţarea voită la singurătatea divină, fără ruperea  

   singurătăţii, în aeternum tăcere pură, fiinţa rămînea 

   Paradigma eternă a alterităţii, la a omului origine stă 

   la a lumii geneză, Creatorul nu joacă singur canastă. 

   De la oameni învăţăm să vorbim, de la zei tăcerea.  

   Tăcerea foloseste mai multe cuvinte decît vorbirea.  

   Doar semnificaţia unor tăceri, cuvintele poartă sacru 

   Tăcerea nu neagă cuvîntul, ci îl completează-n sacru 

   Tăcerea este ultima formă de comunicare a cuvintului  

   Tăcerea, semn al intrării conştiente în posesia sinelui, 

   Tăcerea, doar ea poate deschide calea transcendenţei,

   forme de prezenţă, recuperarea sacralităţii, a revelaţiei,  

  multumesc pentru articol.

  un exercitiu frumos de spirit si minte 

  "Iar dacă se îndoieşte cineva de efectul binefăcător al tăcerii, suficient este să spunem că în toate, dar absolut toate "strategiile" de creştere spirituală, prezente în marile religii ale lumii şi istoriei, de la creştinism, la budism şi de la hinduism, la zoroastrism, stăpînirea şi folosirea tăcerii are valenţe esenţiale, curative şi de şlefuire a măiestriei, respectiv de ridicare pe trepte spirituale superioare!!" 

  da, e vorba de aplicarea misticii in etapele initiale de curatare a unui spirit initial, profan.  

  cuvantul mistica etimologic (greaca veche) are urmatoarele surse:  

  · mio = "a închide ochii", "a strânge buzele" (prin urmare a nu vedea, a nu vorbi, adică a nu folosi principalele mijloace prin care în mod obişnuit noi cunoaştem; criteriul cunoaşterii este, pentru mistic, altul decât văzul, auzul, vorbitul, pipăitul etc.); 

  · mieo = "a iniţia în lucrurile tainice", aşa cum poate fi cineva iniţiat într-un cult secret, de exemplu. 

  Cuvântul mistic e pus în legătură şi cu două substantive greceşti: 

  · mistes = “cel care iniţiază” şi 

  · misterion = “taină”, “secret”, “mister” (sau totalitatea acelor fapte care se dezvăluie exclusiv celor iniţiaţi). 

  Demersul epistemologic e asadar inteles.  

  A refuza mizeria violenta deversata zilnic e primul pas pentru curatirea mintii si a sufletului, a spiritului unificator de minte si suflet.  

  Tineti post de televiziuni , de media agresiva si transmitatoare de FRICA !

  Sau daca vreti o formulare frumoasa: atunci cand folositi telecomanda la tv ... schimbati postul pe optiunea "tv inchis" si tineti POST SPIRITUAL DE MIZERIE MEDIA!  

  ... linistea gandului este mai importanta ... un mic demers in "tainele" psihologiei ajuta, chiar si un studiu (personal) in neuro stiinta ... un mic omulet traieste in ficare ... fie el fugarit de lume sau renascand pe cruce ... redactiei si cititotilor, urez sarbatori pascale in liniste si pace ...

  1. Isuse, cu a ta de spini cunună pe biciuita-mi undă

   de vis pierdut pe drum, târai prin nimicul vremii 

   și talazurile clipei aceeași cruce în spatele lumii 

   pe care-o car și eu-n umbra valului, ce ne inundă. 

    

   Veneai lin pe a furtunii undă,la țărmul nemuririi 

   prin gând mă bântuiai cu a sufletului vie adiere 

   cu amintiri, cu dragostea ta, puterea din tăcere 

   prin somn vin întrebări grele la ceasul pomenirii. 

    

   Privesc în ochii tăi și văd întregul univers ce încă 

   nu s-a născut. Cine sunt eu să știu ce este în ține? 

   Atât de mic,cum poate fi întregul univers în mine? 

   Ce este miracol? Există și a existenței conștiință ? 

   Brahman, Alah,.Budha, Dumnezeu ori Bing Bang

   Dumnezeu sau ce a creat universul, acest miracol? 

   Primul miracol e existența și al existenței miracol 

   Fizicienii spun că Bing Bangul, scara , zidul plank .  

   Conștiința ne face conștienți de a noastră existență

   a noastră percepție ne revelă, doar ceea ce nu e ea 

   realitatea, prin fotoni dar ce-i este-o întrebare grea 

   nu percepem ce-i în interior, ce-i Conștiința, o forță? 

    

   Este activitatea de percepție a ei în a noastră minte. 

   Mintea și corpul sunt conectate și corelate cu mine 

   conștiință modificată. Conștiința-i corelată cu mine 

   agent al conștiinței, deosebită de infinitate, O, sfinte 

    

   Modele ale existenței aceleași constructe timp, spațiu, 

   informații., materie și ale experienței obiecte și relații 

   La nivel de gândire putem a ne influența unii pe alții, 

   Is câmpul de forță, creat-am particule, forme-n spațiu. 

    

   Câmpul conștiinței. Conștiința umană, conștiința divină 

   corelată, Brahman vibrează ca brahmand, Shiva vibrează 

   ca Shakti, Purusha vibrează ca Prakrti iar Omul vibrează 

   ca masă sarcină și spin, co-creem, doar Tantra-i de vină! 

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Sistemul bancar după un an de pandemie”
Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9242
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1233
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4890
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7569
Gram de aur (XAU)Gram de aur236.1626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
piperea.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
energynomics.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro