ICT

UN OFICIAL DE LA MOSCOVA ATRAGE ATENŢIARusia, ameninţată de prima recesiune din ultimii cinci ani

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 03 decembrie 2014

Rusia, ameninţată de prima recesiune din ultimii cinci ani

Economia Rusiei ar putea intra, anul viitor, în prima recesiune din ultimii cinci ani, ca urmare a sancţiunilor impuse Moscovei de Occident, a scăderii preţului petrolului şi deprecierii rublei, avertizează viceministrul economiei de la Moscova, Alexei Vedev.

Conform spuselor oficialului rus, PIB-ul ţării ar putea să scadă cu 0,8% anul viitor, faţă de estimarea anterioară, care indica un avans de 1,2%. În opinia sa, economia Rusiei se va contracta în acest trimestru, la fel şi în primele trei luni din 2015.

"Elementele de instabilitate afectează Rusia din punct de vedere structural şi geopolitic. Unul dintre factorii-cheie este scăderea preţului ţiţeiului", a afirmat Vedev.

Domnia sa a estimat că ieşirile nete de capital din ţară vor atinge 125 de miliarde de dolari anul acesta, faţă de 100 de miliarde de dolari - cât era previziunea anterioară -, însă în 2015 vor fi mai mici: 90 de miliarde de dolari.

Potrivit estimărilor lui Vedev, inflaţia din Rusia va ajunge la 9% la sfârşitul acestui an şi va încetini la 7,5% anul viitor. În octombrie, inflaţia din Rusia a fost de 8,3% - cea mai ridicată din iulie 2011 până în prezent. Alexei Vedev susţine că deprecierea rublei va contribui cu 2,4 puncte procentuale la creşterea preţurilor în 2014, respectiv cu 3,2 puncte procentuale anul viitor.

Pe de altă parte, petrolul şi gazele naturale reprezintă 68% din exporturile Rusiei şi 50% din bugetul federal, iar ţara a pierdut aproape 90 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare (echivalentul a 4,5% din PIB), ca urmare a declinului cotaţiei ţiţeiului.

Preţul mediu al ţiţeiului Urali, cea mai importantă marcă de export petrolier al Rusiei, va fi, probabil, de 99 de dolari barilul în 2014, conform previziunilor oficialului de la Moscova. Estimarea precedentă a fost de 104 dolari/baril.

Pentru anul viitor, viceministrul aşteaptă un preţ mediu de 80 de dolari pentru barilul de petrol.

Rubla rusească a pierdut peste 28% în ultimele trei luni, faţă de dolar.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dar Romania va mai iesi vreodata din vesnica recesiune si marasmul in care s-a inpotmolit? Ne tot uitat si aratam cu degetul pe altii, ne bucuram, ca tembelii, de raul altora, mai ales cind ura-i viscerala, dar nu ne gindim la colaborare si intelegere cu vecinii apropiati, indepartati din sau dinafara UE!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Boromir

Curs valutar BNR

07 Mai. 2021
Euro (EUR)Euro4.9262
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0800
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4941
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6770
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.7720

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Tohani
Cotaţii Emitenţi BVB
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
Cotaţii fonduri mutuale
Energy CEO forum awards
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro