Un parc din Buzău, transformat în şcoală în aer liber

Ana Felea
Ziarul BURSA #Miscellanea /

Un parc din Buzău, transformat în şcoală în aer liber

Restricţiile impuse de pandemia de coronavirus în şcoli şi încurajarea activităţilor în aer liber a fost impulsul de care autorităţile locale din municipiul Buzău aveau nevoie pentru a schimba complet unul dintre cele mai importante parcuri din oraş. Lăsat fără investiţii majore în ultimii ani, Parcul Tineretului s-a schimbat complet în doar câteva luni, devenind una dintre zonele de promenadă cea mai atractivă din oraş, dar şi un loc perfect pentru desfăşurarea orelor de curs.

Totul a pornit de la o idee lansată de psihologul Oana Matache, o tănără întoarsă recent din Germania.

"Şcoala din Parc" este un concept de amenajare urbană şi organizare de activităţi educativ-recreative, ce vine în sprijinul copiilor, educatorilor, profesorilor şi părinţilor, de a desfăşura activităţi în aer liber.

"«Şcoala din Parc» Buzău înseamnă spaţii amenajate pentru desfăşurarea orelor de curs şi a atelierelor într-o zonă a parcului Tineretului, din muncipiul Buzău. Conceptul este inspirat din modelul educaţional european nordic şi vestic, în special modelul german şi cel finlandez. În Germania, majoritatea grădiniţelor şi şcolilor încurajează desfăşurarea activităţilor educative în aer liber, în parcuri şi păduri, copiii petrecând 80% din timp în aer liber, inclusiv în sezonul rece", ne-a explicat Oana Matache, coordonator proiect "Şcoala din Parc".

În realizarea proiectului, Oana Matache a colaborat cu arhitectul Olga Posedaru, tânăra fiind responsabilă de amenajarea urbană a întregului spaţiu.

"Conceptul amenajării porneşte atât de la nevoia de a regândi o funcţiune considerată clar şi anterior definită ("cutia" unei scoli care adăposteşte şi direcţionează atenţia elevilor şi a profesorilor spre procesul de invăţare), cât şi de la necesitatea integrării noii amenajări în contextul mai larg al spaţiului natural al parcului. Astfel, limitele unui spaţiu închis sunt înlocuite de vastitatea naturii, a vegetaţiei, a lacului, oferind perspective noi; mobilierul fix din sala de clasă se transformă în mobilier mobil, cu multiple posibilităţi de adaptare şi aşezare, în perimetrele delicat semnalizate prin covoare de pietriş, iar diversele zone funcţionale conturate curg fluid printre copacii parcului, putând fi utilizate în acord cu imaginaţia şi nevoile diverse ale elevilor şi profesorilor", a explicat Olga Posedaru.

Clase cu mobilier din copaci uscaţi

Deocamdată au fost amenajate aproximativ zece clase, pe marginea lacului, la distanţă una de cealaltă. Scaunele şi mesele sunt "croite" din lemnul recuperat din toaletarea copacilor din oraş. Alături au fost create şi mici grădini urbane, cu paturi de grădinărit supra înălţate, accesibile copiilor, realizate din paleţi reciclaţi.

Sat pescăresc, în Parcul Tineretului

Buzăul are în parc şi un "sat pescăresc". Amenajarea urbană din cadrul proiectului "Şcoala din parc" oferă copiilor şi profesorilor care aleg să desfăşoare ore în aer liber o nouă alternativă de studiu. Căsuţele au fost aşezate chiar pe malul Tineretului. Sunt trei locuinţe din lemn, de mici dimensiuni, unite între ele cu o punte de plase. Decorate au specific pescăresc, căsuţele alcătuiesc un "mic sat" unde copiii alături de părinţi sau profesori pot învăţa totul despre această activitate. Mai mult decât atât, iniţiatorii proiectului îşi propun să aducă acolo un pescar profesionist care timp de câteva ore să-i iniţieze pe copii în tainele pescuitului. În timpul acestor activităţi, copiii vor avea la dispoziţie inclusiv pelerine de ploaie şi undiţe pentru pescuit.

O bibliotecă în aer liber şi hamace

Proiectul "Şcoala din Parc" va continua să se dezvolte oferindu-le celor mici cât mai multe posibilităţi de a petrece timp în aer liber şi a participa la cât mai multe activităţi creative. De exemplu, în această toamnă, în parcul Tineretului va funcţiona şi o bibliotecă amenajată într-un container. De aici pot fi împrumutate cărţi, jocuri educative de exterior şi chiar materialele didactice pentru cei care vor desfăşura ore în parc. Amenajările urbane vor continua şi în primăvara anului viitor. Un prim pas va fi renovarea completă a amfiteatrului dar şi amenajarea unei zone de hamace. Un punct de atracţie va fi, cu siguranţă, bucătăria în aer liber pentru copii, o zonă unde se poate servi hrană sănătoasă. "Amenajarea va continua cu o bucătărie pentru copii, de tipul mud-kitchen, o zonă de preparare a hranei sănătoase, o zonă de lectură şi relaxare, cu hamace şi fotolii de exterior tip bean-bags", a mai spus Oana Matache.

(Articol preluat din

Revista BURSA Construcţiilor)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
elco

Curs valutar BNR

27 Noi. 2020
Euro (EUR)Euro4.8735
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0875
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5081
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4471
Gram de aur (XAU)Gram de aur237.6576

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cramele Cotnari
Aratoys
hygienium.com
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie