Revista BURSA Construcţiilor

Ungurii de la MOL, pe lista investitorilor interesaţi de Oltchim

L.C.
Ziarul BURSA #Companii / 16 ianuarie 2014

Ungurii de la MOL, pe lista investitorilor interesaţi de Oltchim

Surse: "Patru dintre investitori au solicitat amânarea depunerii ofertelor"

Cinci investitori şi-au declarat interesul până în prezent pentru preluarea combinatului petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, lista acestora fiind completată de către ungurii de la "Petchem", divizia petrochimică a MOL, ne-a declarat, ieri, administratorul judiciar al societăţii, Gheorghe Piperea.

Cei interesaţi sunt omul de afaceri Ştefan Vuza, prin intermediul companiei "Chimcomplex" Borzeşti, consorţiul format din nemţii de la PCC şi fondul de investiţii israelian Fortissimo, ruşii de la "Oil and Gas Trade", consorţiul format din "Baota Petrochemical Group" şi "Junlun Petroleum Co." din China, precum şi ungurii de la "Petchem", divizia petrochimică a MOL.

"Petchem" se află printre primele zece companii europene din petrochimie şi este unul dintre liderii europeni în producţia de polietilenă şi polipropilenă.

Pe lista companiilor interesate de privatizarea Oltchim s-au aflat şi azerii de la SOCAR, care, însă, au anunţat, recent, că renunţă la aceste planuri.

Graficul pentru privatizarea Oltchim nu va suferi vreo schimbare, susţine Gheorghe Piperea, care ne-a spus că termenul limită pentru depunerea ofertelor rămâne, în continuare, 31 ianuarie.

Dacă va exista, însă, vreo modificare, în sensul amânării termenului pentru privatizare, atunci acest aspect ar trebui să fie discutat şi stabilit în urma întrunirii comitetului creditorilor, potrivit declaraţiilor administratorului judiciar.

Cu toate acestea, surse din piaţă ne-au declarat că patru dintre investitori au solicitat amânarea depunerii ofertelor. În schimbul amânării privatizării cu circa o lună sau o lună jumătate, partea română ar fi solicitat garanţii de 20 de milioane de euro, astfel încât să fie asigurată finanţarea combinatului pentru următoarea perioadă. Consorţiul de companii chineze ar fi fost singurul care a fost de acord cu această înţelegere, susţin voci din piaţă.

În decembrie, Adunarea Creditorilor Oltchim a stabilit la 305,2 milioane de euro valoarea-reper a activelor Oltchim, care au fost transferate la o nouă societate şi care vor fi scoase la privatizare. Creditorii au aprobat şi înfiinţarea acestei noi societăţi, Oltchim SPV, care va prelua activele viabile ale Oltchim, vechea companie, şi va fi privatizată.

Combinatul petrochimic din Râmnicu Vâlcea se află în insolvenţă de la începutul anului 2013.

Recent, Ştefan Vuza, patronul Chimcomplex, a anunţat că a început demersurile pentru accesarea unui credit de 200 de milioane de euro destinat cumpărării Oltchim.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

18 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9250
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1340
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4992
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7441
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.2808

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
CCIB - Emitere de certificate forta majora
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro