"UniCredit" a vândut pachetul majoritar din "Bank Pekao" Polonia

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 decembrie 2016

"UniCredit" a vândut pachetul majoritar din "Bank Pekao" Polonia

Tranzacţia valorează 2,6 miliarde dolari

"UniCredit" SpA, cea mai mare bancă din Italia, şi-a vândut participaţia de control de 32,8% din divizia sa "Bank Pekao" SA, a doua mare bancă din Polonia după active, către asigurătorul local PZU SA şi fondul guvernamental de dezvoltare PFR, pe 10,6 miliarde de zloţi (2,6 miliarde de dolari).

PZU, cea mai mare companie de asigurări din Polonia, deţinută de stat, va cumpăra 20% din acţiunile "Bank Pekao", iar fondul PFR - 2,8%, pentru 123 de zloţi/acţiune.

Tranzacţia, care va reduce ponderea companiilor străine în sectorul bancar polonez, va creşte rata de capital CET1 a "UniCredit" cu 55 de puncte de bază peste nivelul din 30 septembrie.

Totodată, banca italiană a dat startul înstrăinării restului de 7,3% din "Pekao" pe piaţă, prin intermediul anumitor certificate.

În urma achiziţiei de la "UniCredit", guvernul polonez devine cel mai mare acţionar al "Pekao", cu aproape o treime din acţiuni. Astfel, statul preia controlul board-ului de supraveghere al băncii poloneze şi poate face schimbări în cadrul managementului.

Cumpărătorii polonezi vor mai prelua de la "UniCredit" deţineri la trei administratori de active, plătind în schimb circa 142 de milioane de euro.

PZU va finanţa tranzacţia cu capitalul său excedentar, iar PFR va utiliza fonduri proprii, dar şi bani obţinuţi prin intermediul pieţei, potrivit directorilor executivi ai celor două entităţi, Michal Krupinski şi Pawel Borys. Tranzacţia va fi realizată în monedă poloneză.

Noii investitori ai "Pekao" au promis că banca va menţine politica de alocare a majorităţii profitului plăţii dividendelor. Aceştia nu au în plan să schimbe strategia băncii şi vor să menţină "profilul de risc redus".

Vânzarea ajută "UniCredit" să îşi consolideze finanţele în timp ce pregăteşte un nou plan strategic, care va fi anunţat în această lună.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. O detinere de 32,8% din capitalul unui emitent reprezinta pachet de control. Majoritar inseamna 50% + minim o actiune.

    Rog corectati. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9297
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6851
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0142
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7419
Gram de aur (XAU)Gram de aur271.1673

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro