Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca anunţă începerea lucrărilor pentru construcţia Institutului de Cercetare în Inteligenţa Artificială

R.S.
Miscellanea / 24 mai

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca anunţă începerea lucrărilor pentru construcţia Institutului de Cercetare în Inteligenţa Artificială

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca dă startul lucrărilor pentru realizarea Institutului de Cercetare în Inteligenţa Artificială (ICIA), un proiect amplu şi inovator prin care se urmăreşte crearea unei platforme dedicate cercetării şi dezvoltării în domeniul inteligenţei artificiale şi al tehnologiilor emergente, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Institutul de Cercetare în Inteligenţa Artificială îşi propune să dezvolte o infrastructură specializată care să faciliteze elaborarea de modele experimentale, prototipuri, tehnologii şi produse noi, bazate pe inteligenţă artificială. Această infrastructură va facilita transferul tehnologic al acestor soluţii inovative către mediul economic şi comunitate. Principalele activităţi de cercetare, dezvoltare şi inovare se vor desfăşura într-un spaţiu modern şi dotat cu toate echipamentele necesare cercetării în inteligenţă artificială şi ale aplicaţiilor acesteia, potrivit comunicatului.

"Inteligenţa Artificială devine "noua electricitate" care transformă economia şi societatea. Transferul noilor tehnologii către industrie este în curs de materializare în câteva domenii de vârf ca vehiculele autonome sau sănătate digitalizată, dar trebuie extins la toate domeniile vieţii economice şi sociale, cum ar fi educaţie, servicii, comerţ, domeniul medical şi multe altele. Infrastructura de cercetare propusă, ce va lua forma ICIA va desfăşura activităţi de cercetare industrială şi dezvoltare experimentală, totul pentru a veni în întâmpinarea acestor nevoi ale mediul socio-economic. Ne bucurăm să punem bazele acestui proiect inovator şi să fim martorii unei evoluţii, care, sperăm noi, va aduce beneficii majore comunităţi clujene şi nu numai", a declarat Vasile Ţopa, rectorul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.

Contractul pentru lucrările de proiectare şi execuţie pentru ICIA a fost semnat cu compania KÉSZ Construcţii România în 14 septembrie 2023, iar proiectarea a început în 29 septembrie, acelaşi an. Execuţia proiectului a debutat în 8 mai 2024, iar data preconizată pentru finalizarea lucrărilor este 8 noiembrie 2025, se menţionează în comunicat.

Valoarea contractului este de 88.315.822 RON fără TVA.

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca marchează un moment istoric prin lansarea construcţiei Institutului de Cercetare în Inteligenţa Artificială, un proiect de anvergură care promite să aducă contribuţii importante în domeniul Inteligentei Artificiale şi tehnologiilor asociate. Cu o infrastructură specializată, axată pe cercetare şi dezvoltare, institutul se prefigurează ca un lider în avansarea tehnologică şi în stimularea colaborării între mediul academic şi industrie. Prin această iniţiativă, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca se afirmă ca un pol al inovării şi totodată contribuie activ la integrarea inteligenţei artificiale în multiple sectoare economice şi sociale.

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6576
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2114
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9174
Gram de aur (XAU)Gram de aur347.5083

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb