UNSAR:Aproximativ 92% dintre cetăţeni susţin publicarea anuală a unor preţuri de referinţă

G.U.
Miscellanea / 22 februarie 2022

Aproximativ 92% dintre cetăţeni susţin publicarea anuală a unor preţuri de referinţă

92% dintre români susţin publicarea anuală, cu titlu informativ, de către o autoritate competentă, a unor preţuri de referinţă pe piaţa de reparaţii auto şi pentru închirierea autovehiculelor primite la schimb de persoanele păgubite RCA, arată cel mai recent studiu IRES realizat pentru UNSAR.

Potrivit sursei citate, acesta este cel de-al treilea an consecutiv în care cercetarea sociologică realizată de IRES arată că această măsură este susţinută într-o majoritate covârşitoare şi de publicul larg.

Reprezentanţii UNSAR au precizat că măsura reprezintă, de altfel, una dintre cele mai importante soluţii de îmbunătăţire a cadrului legislativ pe care industria de asigurări a propus-o public, în mod constant, în ultimii ani.

"Cu toate acestea, proiectul de Hotărâre de Guvern privind plafonarea pe termen de 6 luni a tarifelor de primă RCA, publicat recent în transparenţă decizională - care oricum riscă să debalanseze industria de asigurări - nu pare a ţine cont nici de aceste aspecte. Subliniem încă o dată că industria de asigurări susţine introducerea unui preţ de referinţă pentru reparaţiile auto, cu titlu informativ, şi nu o coplată. Aceste preţuri, introduse cu titlu orientativ, ar ajuta consumatorii să fie mai bine informaţi cu privire la costurile implicate, în cazul în care ar fi păgubiţi RCA. Ca principiu, costul unei asigurări trebuie mereu corelat cu despăgubirile în continuă creştere plătite de asigurători. Aşadar, dacă valoarea primelor RCA este plafonată, atunci ar trebui limitată şi inflaţia daunelor, pentru ca piaţa să poată funcţiona în condiţii de predictibilitate şi stabilitate, de care fiecare actor economic are nevoie pentru a putea investi în România", au adăugat reprezentanţii UNSAR.

"Evidenţiem încă o dată faptul că plafonarea primelor RCA nu poate reprezenta o soluţie pentru reechilibrarea pieţei asigurărilor auto. În acest sens, este necesar un pachet complet de măsuri care să asigure modernizarea legislaţiei în domeniu, precum şi să aibă în vedere o mai bună protecţie a păgubiţilor. Însă capacitatea asiguratorilor de a determina individual primele RCA în funcţie de riscurile pe care şi le asumă şi de a distribui acest risc între asiguraţi este esenţială în orice scenariu", au subliniat reprezentanţii UNSAR.

De asemenea, reprezentanţii UNSAR menţionează că, "în ciuda declaraţiilor vădit tendenţioase ale unor asociaţii din zona de transporturi comerciale, tarifele RCA se calculează conform legislaţiei, prin metode actuariale, fundamentate pe calcule matematice şi statistice, cu respectarea reglementărilor în domeniul concurenţei".

"Aceleaşi declaraţii jignesc constant cei aproape 50.000 de oameni care lucrează în industria de asigurări şi care au depus eforturi considerabile în ultimele luni pentru a absorbi impactul falimentului City Insurance, suprapus cu perioada pandemică", informează UNSAR.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

06 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9036
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5570
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9186
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4789
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.4439

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro