Ursula von der Leyen- interpelată de eurodeputaţi în timpul dezbaterii cu privire la starea Uniunii

G.D.
Internaţional / 14 septembrie

Ursula von der Leyen- interpelată de eurodeputaţi în timpul dezbaterii cu privire la starea Uniunii

Eurodeputaţii au interpelat-o pe preşedinta Ursula von der Leyen cu privire la activitatea Comisiei din ultimul an şi la planurile sale viitoare, după ce aceasta a susţinut discursul anual privind starea Uniunii Europene, relatează Agerpres.

Referindu-se la războiul împotriva Ucrainei, preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat că "Putin va eşua, iar Europa va învinge" şi a adăugat că sancţiunile împotriva Rusiei "vor rămâne". Von der Leyen a anunţat punerea la dispoziţie a 100 de milioane de euro pentru refacerea şcolilor ucrainene afectate, precum şi pentru includerea Ucrainei în spaţiul de roaming gratuit al UE şi în piaţa unică.

În ceea ce priveşte creşterea preţurilor la energie, Comisia va prezenta măsuri pentru ca statele membre să îşi reducă consumul de energie electrică şi va propune un plafon pentru veniturile întreprinderilor care produc energie electrică la un cost scăzut, pentru a mobiliza peste 140 de miliarde de euro pentru atenuarea impactul asupra cetăţenilor. Von der Leyen a anunţat, de asemenea, o reformă a pieţei energiei electrice şi a precizat în mod clar că Putin este singurul responsabil pentru actuala criză energetică şi pentru creşterea preţurilor.

Legat de Conferinţa privind viitorul Europei, preşedinta von der Leyen a promis că grupurile de dezbatere ale cetăţenilor vor deveni acum o caracteristică obişnuită şi că a sosit momentul organizării unei convenţii europene.

Printre alte subiecte abordate de preşedinta Comisiei se numără combaterea ingerinţelor străine pentru protejarea democraţiilor europene, o cooperare mai strânsă cu ţări precum Chile, Mexic, Noua Zeelandă, Australia şi India, precum şi propuneri pentru un Fond european de suveranitate, o lege europeană privind materiile prime critice, o bancă europeană de hidrogen şi un pachet de ajutor pentru IMM-uri, după cum rezumă Parlamentul European pe site-ul său.

Manfred Weber (Partidul Popular European, PPE, Germania) a îndemnat la o "iarnă a solidarităţii": "Îl putem învinge pe Putin şi putem reduce facturile la energie electrică ale oamenilor". În ceea ce priveşte noile propuneri în materie de energie, el a deplâns rolul diminuat al Parlamentului şi şi-a exprimat regretul cu privire la lipsa de leadership a Consiliului. El a solicitat, de asemenea, un moratoriu privind noua legislaţie pentru a evita o povară suplimentară pentru fermieri şi IMM-uri. În cele din urmă, el a subliniat că "nu există niciun efort de coordonare a activităţilor de apărare ale UE" şi a solicitat "Comisiei să lanseze, înainte de luna decembrie, un plan de acţiune european în domeniul apărării".

Angajamentul UE faţă de libertatea şi integritatea Ucrainei trebuie să fie ferm, dar, pe lângă sărbătorirea victoriilor, trebuie să îi sprijinim pe cei care suferă de pe urma consecinţelor sociale şi economice ale războiului, a declarat Iratxe Garcia (Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor, S&D, Spania). "În caz contrar, populismul va creşte", a avertizat ea. Eurodeputata spaniolă a salutat propunerile de urgenţă în domeniul energiei, în special utilizarea profiturilor extraordinare realizate de întreprinderile energetice, deoarece "nu este acceptabil ca unii să devină milionari în detrimentul suferinţei familiilor".

Stephane Sejourne (Renew, Franţa) a declarat că lupta Ucrainei "este o luptă pentru valorile Europei, este lupta noastră, este lupta pentru statul de drept împotriva legii celui mai puternic". UE dispune de mijloacele necesare pentru a reacţiona rapid şi eficient la consecinţele războiului asupra cetăţenilor europeni, a afirmat acesta. Sejourne şi-a exprimat sprijinul pentru măsurile de reducere a preţurilor la energie şi a solicitat reducerea "tuturor dependenţelor noastre, în ceea ce priveşte alimentele, materiile prime, sănătatea, infrastructurile digitale şi de apărare". În concluzie, politicile publice ar trebui aliniate la obiectivul autonomiei strategice.

"Trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina şi chiar să intensificăm aceste eforturi", a insistat Ska Keller (Verzi/Alianţa Liberă Europeană, ALE, Germania). Cu toate acestea, solidaritatea în cadrul UE trebuie, de asemenea, să crească. Trebuie să ne asigurăm că cei care dispun de cele mai multe resurse suportă costurile acestor perioade, a subliniat aceasta. "În cele din urmă, singura modalitate de a depăşi această criză este de a utiliza mai puţină energie şi mai multă energie din surse regenerabile". Keller a solicitat, de asemenea, Comisiei să se asigure că "nu sunt plătiţi bani Poloniei şi Ungariei decât dacă acestea se întorc pe calea statului de drept".

Marco Zanni (Identitate şi Democraţie, ID, Italia) a considerat că măsurile propuse "nu sunt suficiente pentru a oferi ajutor concret celor care suferă în prezent". "Plafonarea preţului gazelor naturale - singura măsură care va ajuta într-o oarecare măsură cetăţenii şi întreprinderile (...) - este încă în curs de dezbatere". Zanni a îndemnat Comisia să realizeze că "lumea s-a schimbat din 2019" şi că anumite politici nu mai sunt viabile, deoarece nu au contribuit nici la protejarea climei, nici la realizarea unei tranziţii industriale şi socioeconomice.

Raffaele Fitto (Conservatorii şi Reformiştii Europeni, ECR, Italia) a solicitat ca alianţa atlantică să continue să fie consolidată şi ca sancţiunile să fie menţinute, acestea fiind singurele mijloace de a obţine rezultate. Cu toate acestea, politicianul italian a subliniat necesitatea de a "asigura o adevărată unitate" în UE pentru a putea aborda "două chestiuni majore: cea a energiei şi cea a sprijinului pentru familii şi întreprinderi". Avem nevoie de răspunsuri clare, a subliniat acesta, insistând asupra "plafonării preţului gazelor şi decuplării preţurilor gazului şi energiei electrice".

Manon Aubry (Stânga, GUE/NGL, Franţa) a subliniat că cetăţenii nu mai pot plăti facturile. Salariile stagnează, în timp ce preţurile cresc odată cu inflaţia şi cu costurile energiei, iar dividendele cresc şi miliardarii zboară în avioanele lor private, şi-a exprimat aceasta regretul. Aubry a salutat impozitul anunţat pe profitul întreprinderilor din sectorul energetic, afirmând că grupul său este întotdeauna singurul care solicită un astfel de impozit, care ar trebui plătit de toate întreprinderile care beneficiază de pe urma crizei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ”Ursula von der Leyen, a declarat că "Putin va eşua, iar Europa va învinge" şi a adăugat că sancţiunile împotriva Rusiei "vor rămâne".”

    Mamaie Ursula malai viseaza, doar ca, tot dezastrul UESS provocat de babeta si de comisarii ei bolsevici, se va rasfrange cu varf si indesat asupra cetatenilor europeni! 

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9211
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6615
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9963
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7073
Gram de aur (XAU)Gram de aur268.9159

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro