USR a depus în Parlament o iniţiativă de modificare a Legii avertizorului de integritate

D.T.
Politică / 17 februarie

USR a depus în Parlament o iniţiativă de modificare a Legii avertizorului de integritate

USR anunţă că a depus astăzi o iniţiativă legislativă de modificare a Legii avertizorului de integritate care pune textul legii în concordonanţă cu Directiva Europeană şi cu prevederile Jalonului din PNRR, informează News.ro.

USR solicită partidelor de la putere să adopte în procedură de urgenţă această iniţiativă pentru a putea debloca plata a 2,8 miliarde de euro din PNRR. Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, afirmă că deblocarea PNRR trebuie să fie în acest moment prioritatea guvernului.

"Sunt peste 300 de zile de când trebuia finalizat jalonul din PNRR privind intrarea în vigoare a legii privind protecţia avertizorilor, prin transpunere în legislaţia naţională a unei directive europene. Respectarea acestui jalon este strâns legată de a doua tranşă de bani europeni. Au depăşit şi termenul, au adoptat şi o lege care îi expune pe avertizorii de integritate, nu îi protejează. De asta Comisia Europeană nu eliberează fondurile pentru România. Am depus iniţiativa de reparare a legii avertizorului de integritate, pentru că nu mai avem timp să stăm după agenda lui Predoiu, total ruptă de interesul oamenilor şi puternic conectată la interese politice", afirmă Stelian Ion, vicepreşedinte USR şi fost ministru al Justiţiei.

USR precizează că pe data de 15 februarie a expirat perioada de evaluare a cererii de plată numărul 2 din PNRR, iar Comisia Europeană cere în continuare României să refacă o serie de jaloane şi ţinte care ar fi trebuit să fie îndeplinite încă din luna martie a anului trecut.

"Acest lucru înseamnă că se amână plata celor 2,8 miliarde de euro către România iar următoarea cerere de plată, planificată pentru luna martie, nu poate fi momentan depusă", afirmă cei de la USR.

Printre jaloanele cele mai problematice, pentru care Comisia solicită măsuri urgente, este Legea privind avertizorul de integritate, lege care ar fi trebuit să fie gata încă din luna martie a anului trecut. Această lege, care transpune o Directivă Europeană, a fost în repetate rânduri criticată pentru forma adoptată, care nu asigura mai multă protecţie şi nici nu încuraja avertizorii de integritate, continuă sursa citată.

"Deblocarea PNRR trebuie să fie în acest moment prioritatea guvernului. Am avertizat în repetate rânduri că întârzierile în îndeplinirea jaloanelor şi ţintelor va duce la acest blocaj. Iar acest blocaj se suprapune acum peste o perioadă extrem de aglomerată. În următoarele luni România ar trebui să rezolve problemele pe cererea de plată numărul 2, să închidă jaloanele întârziate pentru a depune cât mai repede cererea de plată numărul 3, să facă un plan şi să îl negocieze cu Comisia pentru programul RePowerEu, care se adaugă PNRR şi să lanseze primele apeluri din Programele Operaţionale aferente fondurilor europene clasice pentru 2021 - 2027. Toate acestea în paralel cu îndeplinirea jaloanelor la zi din PNRR. Acest blocaj pune în real pericol investiţii de care România are nevoie pentru a se moderniza: construcţia de spitale, şcoli, autostrăzi, împăduriri", a explicat Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. USR-ul lupta aprig si foarte loial pentru directivele de la Bruxelles,

    am inteles,dar ptr. interesele Romaniei cine mai lupta 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Energia în priză
Apanova
BTPay
Electromagnetica
Apanova
hidroelectrica.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

29 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6864
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1446
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7433
Gram de aur (XAU)Gram de aur282.2442

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb