USR a depus un proiect de lege în Parlament pentru recuperarea banilor nedecontaţi de autorităţile locale pentru transportul elevilor

I.A.
Politică / 28 aprilie

USR a depus un proiect de lege în Parlament pentru recuperarea banilor nedecontaţi de autorităţile locale pentru transportul elevilor

Parlamentarii USR Silvia Dinică şi Oana Ţoiu au depus o iniţiativă legislativă în Parlament pentru a uşura recuperarea diferenţei dintre valoarea documentelor de transport prezentate la decontare şi suma decontată în baza Ordonanţa de Urgenţă nr. 50 din 16 iunie 2021 pentru modificarea şi completarea Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, act ce a fost declarat neconstituţional, potrivit news.ro.

Elevii au dreptul la transport gratuit şi la recuperarea banilor cheltuiţi de familie cu transportul la şcoală al celor care învaţă în ale localităţi decât cele de domiciliu, mai arată comunicatul de presă al USR.

Conform iniţiativei USR, diferenţa nedecontată ar putea fi recuperată direct de la şcoală sau, în cazul celor care nu mai sunt elevi, de la administraţiile fiscale locale.

Potrivit sursei citate, senatoarea Silvia Dinică a declarat: "Pentru a vedea cum este realizată decontarea transportului, am parcurs drumul de la Slobozia spre Mărculeşti. Am luat autobuzul pe care îl iau şi elevii. Am constatat că aceştia primesc o decontare de doar 50 de lei/lună, însumând un sfert din cei 200 de lei pe care trebuie să-i plătească lunar. Restul de 150 de lei trebuie să-i scoată familiile din buzunar. Este cazul multor părinţi şi elevi care au fost nevoiţi să plătească pentru transportul şcolar. Proiectul de lege pe care îl propunem reprezintă un pas important în direcţia justiţiei sociale şi a respectării drepturilor copiilor la educaţie egală şi accesibilă".

Sumele necesare diferenţelor nedecontate sunt acordate din bugetul Ministerului Educaţiei, prin transfer către unităţile de învăţământ sau către administraţiile finanţelor publice de la domiciliul beneficiarilor.

Conform sursei menţionate, Oana Ţoiu a adăugat: "E dreptul copiilor să aibă prioritate la banii pentru transport şi legea care i-a oprit să deconteze corect a fost nu doar nedreaptă, ci şi neconstituţională. Spre deosebire de banii pe limuzine, pe cei pe transportul elevilor statul îi recuperează şi-i înmulţeşte odată ce elevii intră în câmpul muncii în loc să se piardă abandonând şcoala pentru câţiva lei lipsă".

În mod normal, banii ar putea fi recuperaţi doar în urma unei acţiuni în instanţă, dar, având în vedere numărul foarte mare de elevi sau foşti elevi care ar trebui să se adreseze instanţelor de judecată, activitatea acestora s-ar bloca, mai spune USR.

USR, în colaborare cu reprezentanţi ai elevilor, a propus în cadrul dezbaterilor pe legile Educaţiei un sistem de gratuitate în care consiliile judeţene să plătească direct transportatorii, astfel încât să nu mai întârzie banii către elevi sau sa fie deconturi parţiale.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Casa arde si USR se ocupa cu lucruri "serioase"

Apanova
BTPay
Electromagnetica
Apanova
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7214
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1471
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7597
Gram de aur (XAU)Gram de aur284.8747

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb