Revista BURSA Construcţiilor

USR acuză Romsilva de taierea intensificata a pădurilor sănătoase

S.B.
Miscellanea / 05 iulie 2020

USR acuză Romsilva de taierea intensificata a pădurilor sănătoase

Romsilva a intensificat tăierea pădurilor sănătoase, cu piaţa de lemn prăbuşită şi în condiţiile în care milioane de metri cubi de lemn doborâţi de vânt putrezesc în munţi, măsura putând fi o operaţiune de finanţare a campaniior electorale din acest an, scrie senatorul USR Mihai Goţiu pe Facebook, conform stiri pe surse.ro .

"Avem aşa (situaţia la zi):

1. Gelu Puiu, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), estima, joi, în cadrul unei dezbateri legate de modificarea Codului Silvic, că ar exista 3 milioane de metri cubi de lemn rezultat din doborâturi, care ar trebui scos de urgenţă din pădurile României (pentru a nu se deteriora şi pentru a nu îmbolnăvi pădurea sănătoasă);

2. În depozite ar mai fi aproximativ un milion de metri cubi de lemn de foc rămas de anul trecut, pentru că a fost o iarnă blândă şi s-a ars mai puţin (sursa: Gelu Puiu, cu aceeaşi ocazie).

3. În acelaşi timp, reprezentanţii Asociaţiei Administratorilor de Păduri (privaţi) şi ai Federaţiei Silva se plâng că piaţa lemnului autohton s-a prăbuşit (din cauza pandemiei şi a lemnului ieftin din Europa Centrală şi de Vest) şi că nu găsesc cumpărători pentru lemnul lor.

Ei bine, ce face în acest timp Romsilva?

1. Într-o adresă trimisă, luna trecută, de către Direcţia Silvică Caraş Severin către cele 17 ocoale silvice din judeţ, se solicită "să indentificaţi DE URGENŢĂ arboretele din care se poate extrage masă lemnoasă ÎN PERIOADA DE RESTRICŢIE (exceptând produse secundare) şi să procedaţi la punerea în valoare, la întocmirea actelor de punere în valoare în termen de cel mult o săptămână (19 iunie) şi să faceţi demersurile necesare aprobării introducerii în Catalogul masei lemnoase producţia anului 2020, urmând să iniţiem imediat după aceasta o procedură de licitaţie pentru vânzarea masei lemnoase pe picior" (!). A se vedea facsimil după adresă în galeria foto.

2. Pentru cei care nu ştiu, Direcţia Silvică Caraş Severin administrează cea mai mare suprafaţă de păduri proprietate publică a statului din România (peste 320.000 de ha, reprezentând peste 10% din pădurea proprietate publică a statului).

Să punem cap la cap: Într-o perioadă în care 1) pădurea e plină de milioane de metri cubi de doborâturi, care ar trebui extrase de urgenţă; 2) în care preţul lemnului e prăbuşit din cauza pandemiei şi a altor factori; 3) în care sunt restricţii (de sezon) la tăierile principale - ce face Romsilva? Dă dispoziţie să se taie la greu şi în regim de urgenţă produse principale (arbori maturi sănătoşi)!

Întreb, vă întreb şi-i întreb şi pe membrii Guvernului Orban: de ce ar inunda Romsilva piaţa cu lemn de calitate, chiar dacă l-ar vinde la un preţ şi mai mic decât cel deja foarte mic din cauza pandemiei (că înţelege şi un preşcolar că dacă măreşti oferta într-o perioadă în care cererea e scăzută, preţul va scădea şi el)? Păi nu ar fi mai normal să solicite sprijin în această perioadă, cum au făcut, în mod legitim, toate sectoarele afectate de pandemie? Că lemnul ăla nu fuge din pădure, iar peste un an sau doi s-ar putea vinde la un preţ poate chiar dublu (la care s-ar adăuga ca bonus creşterea suplimentară de volum), recuperându-se astfel, cu vârf şi îndesat pierderile de acum", scrie senatorul.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ,, PROSTUL " e nou nouț.

    Cel mai mare rău l-a făcut padurii, mafia din Romsilva. Apoi hoția in acest domeniu s-a generalizat. Politicieni, proprietari de păduri, firme de exploatare, cumparatori de drepturi litigioase, securiști, străini...Trebuie DNA mai întâi pt angajații Romsilva. Ei sunt cei care păzesc deocamdată pădurea si nu si-au făcut bine treaba. Chiar și acum inventează tot felul de tertipuri gen atacuri de insecte sau doboraturi de vânt, numai sa între în pădure cu drujba. O parte din bani cotizații la partid restul la buzunar. Statul trebuie doar sa plătească despăgubiri dupa inundații. Paza pădurii trebuie luata de la Romsilva si trebuie asigurata de armata/MAI eventual în colaborare cu Romsilva. Romsilva nu s-a restructurat/modernizat/corect at niciodată, a rămas stat în stat și mafiot.USR are dreptate și acum și în multe alte privințe. Numai ca sunt prea mici...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

18 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9250
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1340
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4992
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7441
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.2808

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro