Revista BURSA Construcţiilor

USR:"Amânarea desfiinţării secţiei speciale de anchetare a magistraţilor, inacceptabilă"

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică / 05 mai 2020

Uniunea Salvaţi România (USR) solicită guvernului Orban să desfiinţeze "de urgenţă" Secţia de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ), în condiţiile în care plenul Consiliului Superior al Magistraturii urmează să ia în discuţie declanşarea concursului pentru şefia SIIJ.

Deputatul Stelian Ion a declarat: "În loc să susţină desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, unii sunt preocupaţi să impună mai repede noi şefi acolo. Îi solicit premierului Ludovic Orban să se ţină de cuvânt şi să desfiinţeze această secţie prin ordonanţă de urgenţă. Tema a fost arhidezbătută în spaţiul public, nu ia prin surprindere pe nimeni. Este clar că punerea în acord a legislaţiei noastre cu recomandările GRECO, avizele Comisiei de la Veneţia şi recomandările din cadrul MCV reprezintă o urgenţă. Această secţie odioasă, concepută de Liviu Dragnea, trebuie desfiinţată imediat, nu întărită".

USR arată că se împlinesc şase luni de la primul vot de învestitură a Guvernului PNL, dar şi că "trenează finalizarea" proiectului de lege privind desfiinţarea SIIJ. În aceste condiţii, Uniunea pledează pentru desfiinţarea Secţiei speciale prin ordonanţă de urgenţă. Numai că premierul Ludovic Orban a declarat în repetate rânduri că va respecta rezultatul referendumului pe justiţie din 26 mai 2019 şi nu va mai modifica legile justiţiei prin ordonanţe de urgenţă.

Referitor la acest aspect, deputatul Stelian Ion susţine: "Juridic vorbind, referendumul pe Justiţie din 2019 a fost unul consultativ, iar spiritul său a fost acela de a sprijini Justiţia, nu de a asista la distrugerea ei. De altfel, precedentul a fost creat atunci când Guvernul a modificat Codul penal prin ordonanţă de urgenţă (OUG nr. 28/2020), deşi asta ar fi contravenit literei referendumului prezidenţial, dar nu şi spiritului său. Aşadar, curaj, domnule ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, curaj, domnule premier! Desfiinţaţi odată Secţia Specială de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie!".

USR arată că poziţia sa se raliază celei formulată de Asociaţia "Forumul Judecătorilor din România" şi Asociaţia "Iniţiativa pentru Justiţie", potrivit căreia organizarea de către CSM de noi concursuri pentru ocuparea funcţiilor de conducere şi de execuţie din cadrul SIIJ "nu poate fi, sub nicio formă, o soluţie adecvată".

Potrivit Uniunii, desfiinţarea SIIJ "nu doar că este în linie cu cerinţele Comisiei Europene, ale GRECO şi ale Comisiei de la Veneţia, dar se impune şi prin prisma" rezultatelor obţinute în 2019 de această structură. Conform comunicatului de presă transmis de USR, secţia specială a avut 417 dosare soluţionate în 2019, dar din acestea 415 au fost clasate şi doar în două cauze s-a dispus trimiterea în judecată a trei inculpaţi. Spre comparaţie, în aceeaşi perioadă, DNA a soluţionat 2694 de dosare şi a dispus trimiterea în judecată în 235 de cauze, cuantumul prejudiciului reţinut în actele de inculpare fiind de circa 156,4 milioane euro.

USR aminteşte că primul punct din acordul politic semnat cu PNL a angajat Guvernul Orban să implementeze recomandările MCV şi să pună în acord legile Justiţiei cu recomandările Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO.

"Încă o amânare a desfiinţării SIIJ nu este acceptabilă. Justiţia trebuie repusă urgent pe făgaşul ei normal şi dacă Parlamentul, condus încă de PSD, nu poate face acest lucru, este de datoria Guvernului PNL să o facă", se arată în comunicatul de presă al USR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

18 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9250
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1340
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4992
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7441
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.2808

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro