USR: Creşterea salariului minim înseamnă mai mulţi bani pentru Guvern şi presiune pe mediul de afaceri

S.B.
Politică / 6 iunie

USR: Creşterea salariului minim înseamnă mai mulţi bani pentru Guvern şi presiune pe mediul de afaceri

Reprezentanţii USR au transmis că majorarea salariului minim brut nu va îmbunătăţi nivelul de trai al oamenilor care trăiesc şi muncesc în România, ţara cu cea mai mare inflaţie din UE şi cele mai mari taxe pe muncă pe salariile mici, informează news.ro.

În schimb, majorarea salariului minim brut va pune şi mai mare presiune pe mediul privat, în condiţiile în care avem deja, în primele patru luni ale anului 2024, o creştere a numărului firmelor şi PFA intrate în insolvenţă, mai spun aceştia.

Creşterea salariului minim brut nu este altceva decât metoda sigură şi rapidă prin care PSD şi PNL iau şi mai mulţi bani de la mediul privat, pentru că actualul guvern cheltuie peste măsură, mai arată comunicatul de presă al USR.

"În guvernarea PSD-PNL, cheltuielile statului au crescut de două ori mai repede decât veniturile şi, cum nu vor să taie niciun şefuţ şi niciun privilegiu, pun poveri mai mari pe antreprenori. Cele mai multe salarii mici sunt în comerţ şi întreprinderi mici şi mijlocii, acolo vom vedea impactul şi în preţuri şi în restructurări. Deja numărul microîntreprinderilor şi a PFA care s-au închis de la începutul anului e cu 15% mai mare ca anul trecut, din cauza măsurilor dezastruoase luate de PSD şi PNL", a declarat deputata USR Oana Ţoiu, membră a Comisiei pentru muncă din Camera Deputaţilor, potrivit sursei citate.

Mai mulţi bani va încasa Guvernul PSD-PNL şi de la cei cu activităţi independente şi cei cu venituri din chirii sau dividende.

"Ciolacu creşte din pix salariul minim, că nu dă de la el. În plus, deşi pare paradoxal, Ciolacu nu dă, ia. Ia, în primul rând, prin inflaţie pentru că, mulţumită PSD şi PNL, avem inflaţia cea mai mare din UE. Apoi, atunci când Guvernul creşte salariul minim, cresc odată cu el şi CAS şi CASS pentru veniturile din activităţi independente şi din alte activităţi generatoare de venituri extrasalariale, deoarece contribuţiile se calculează la nivelul salariului minim brut. Aşadar, cine câştigă? Tot statul. Adică, PSD când dă, de fapt, ia", a afirmat şi senatoarea Adina Săniuţă, membră a Comisiei pentru buget, finanţe din Senat.

Soluţia pentru ca salariile românilor să crească nu este majorarea salariului minim brut, ci reducerea taxării muncii, în condiţiile în care România are cele mai mari taxe pe muncă pe salariile mici şi se situează pe locul 8 în Europa la taxarea salariilor medii.

Creşterea deducerii fiscale de la 200 de lei la 300 de lei ar fi un lucru bun în direcţia reducerii taxării pe salariile mici dacă nu ar fi o măsură prost aplicată, fiind valabilă numai pe salariul minim, nu şi pe cele mai mari.

"De acolo vine aberaţia că, în România, dacă un angajator ar creşte cu 1 leu salariul unui angajat pe salariul minim, acel salariat va obţine un salariu net mai mic. Suntem singura ţară din UE şi din lumea civilizată în care o creştere de salariu duce la un salariu net mai mic. Soluţia este fie aplicarea deducerii la toate salariile, fie aplicarea într-un mod degresiv. Adică, să o aplice şi salariilor mai mari de salariu minim, dar gradual, să fie deducerea din ce în ce mai mică până ajunge la zero", a explicat deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, conform sursei menţionate.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi în şedinţa Executivului, că cea mai aşteptată decizie pe care Executivul o ia este creşterea salariului minim de la 3.300 la 3.700 de lei lunar, de la 1 iulie. El a mai spus că a aprobat majorarea de la 200 de lei la 300 de lei a sumei lunare neimpozitate, astfel că angajaţii primesc în plus 284 de lei pe lună.

Ministerul Muncii a anunţat, după aprobarea majorării salariului minim, că vor beneficia de această măsură 1.871.266 de salariaţi.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. cresterea salariului minim in nominal... inseamna ca economia reala scartie si gov isi acopera garurile din nominalul saltat...doar ca omoara in trepte alte firme mici ce nu tin pasul cu aceste costuri si nici nu pot plasa costurile catre consumatorul final.... consumator final ce e inchesuit si el din alte directii de costuri saltate....

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
digi.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9700
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5550
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0961
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9149
Gram de aur (XAU)Gram de aur352.8944

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb