USR: "Inspectoratele şcolare judeţene sunt 'tentaculele' prin care Ministerul Educaţiei controlează angajările în sistem"

D.R.
Politică / 7 iulie

USR: "Inspectoratele şcolare judeţene sunt 'tentaculele' prin care Ministerul Educaţiei controlează angajările în sistem"

USR consideră că prin desfiinţarea inspectoratelor şcolare judeţene, cu banii economisiţi, s-ar putea construi zeci de noi grădiniţe şi creşe, atrăgând atenţia prin Campania "Oprim jaful" că bugetul acestor instituţii se cifrează la 660 milioane de lei în 2023, informează Agerpres.

"Inspectoratele şcolare judeţene sunt 'tentaculele' prin care Ministerul Educaţiei controlează în teritoriu angajările şi transferurile în sistem şi, odată cu ele, contractele de muncă pentru aproape 300.000 de angajaţi. Pentru anul 2023 este prevăzut un buget de 660 milioane de lei pentru cele 42 de inspectorate şcolare judeţene, inclusiv cel al municipiului Bucureşti. În total, 1.860 de angajaţi la fabrica de sinecuri a Ministerului Educaţiei.Dacă s-ar desfiinţa inspectoratele şcolare, aşa cum propune USR de câţiva ani încoace, s-ar putea asigura, cu banii economisiţi, 44 de milioane de mese calde în şcoală pentru copii. Ori s-ar putea ajuta să meargă la şcoală circa 96.000 de copii săraci. Ori s-ar putea construi zeci de noi grădiniţe şi creşe", susţin reprezentanţii USR.

Potrivit USR, "Inspectoratele judeţene şcolare decid absolut tot ce se întâmplă în şcolile din România, de la numirea directorilor la stabilirea normelor didactice pentru profesori, de la transferuri la achiziţiile direcţionate - inclusiv cele făcute prin Programul Naţional pentru Reducerea Abandonului Şcolar din PNRR, care sunt chipurile avizate de inspectorate, deşi sistemul de implementare al PNRR nu a prevăzut vreo atribuţie pentru aceste entităţi".

"Inspectoratele şcolare trebuie desfiinţate, şcolile trebuie redate cetăţenilor: profesorilor, părinţilor, autorităţilor locale.Şcolile sunt copleşite de inspecţii. Acestea sunt realizate, pe de o parte, de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar - ARACIP, transformată în Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii şi Inspecţie în Învăţământul Preuniversitar - ARACIIP în noile legi ale educaţiei şi, pe de altă parte, de către inspectoratele şcolare judeţene (ISJ), transformate în direcţii judeţene", a declarat Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.

USR mai susţine că dacă ARACIP a fost din 2005 o instituţie autonomă, cu rolul de a stabili dacă şcolile îndeplinesc standardele minime de calitate, "inspectoratele şcolare judeţene au fost şi sunt în realitate o reţea de influenţă şi control politic cu peste 1.800 de angajaţi".

"42 de inspectori generali, secondaţi de 87 de adjuncţi, cărora li se subordonează circa 1.100 de inspectori şcolari, deserviţi de alţi peste 600 de angajaţi în diverse compartimente administrative (juridic, audit, contabilitate, resurse umane etc). La fiecare schimbare de culoare politică a guvernului, şefii ISJ-urilor şi mare parte din inspectorii şcolari sunt şi ei schimbaţi din funcţie, în fapt o rocadă pe principiul 'pleacă ai noştri, vin ai noştri'. Evident că aceasta nu este o descentralizare ci, dimpotrivă, o centralizare mascată, controlată direct de ministrul numit politic", a adăugat Ghinea.

"O reformă reală a educaţiei trebuie să aibă obligatoriu ca obiectiv scoaterea de sub controlul politic a sistemului de învăţământ. USR a propus desfiinţarea inspectoratelor şcolare atât în perioada în care s-a aflat la guvernare, cât şi prin amendamente la legile promulgate cu fast la Cotroceni", mai precizează Cristian Ghinea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Electromagnetica
danescu.ro
arsc.ro
dtoys.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9681
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6029
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2648
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8001
Gram de aur (XAU)Gram de aur299.3672

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
ccib.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb