USR:Şefii de instituţii sau funcţionarii publici nu vor mai fi amendaţi pentru că nu-şi fac treaba

M.C.
Politică / 21 decembrie 2022

Şefii de instituţii sau funcţionarii publici nu vor mai fi amendaţi pentru că nu-şi fac treaba

USR critică proiectul adoptat de Camera Deputaţilor potrivit căruia conducătorii autorităţilor publice sau funcţionarii care nu şi-au făcut treaba nu vor mai plăti amenzi pentru întârzierea punerii în aplicare a deciziilor instanţelor, aceste penalităţi urmând să fie suportate de către instituţii, relatează Agerpres.

"Conducătorii instituţiilor sau funcţionarii care nu şi-au făcut treaba nu vor mai plăti amenzile pentru fiecare zi în care nu au pus în aplicare decizia instanţelor, amenzile urmând să fie plătite de instituţie. Adică, de cetăţeni. PSD, PNL, UDMR şi minorităţile naţionale au votat la unison această modificare legislativă, în timp ce USR s-a opus. Întâmplător sau probabil nu, de modificarea legislativă va beneficia inclusiv premierul Nicolae Ciucă", transmite USR.

Conform USR, în prezent, Legea contenciosului administrativ prevede o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere a punerii în executare a hotărârii judecătoreşti, în cazul în care autoritatea publică este obligată să încheie, să înlocuiască sau să modifice un act administrativ, să elibereze un alt document sau să efectueze anumite operaţiuni administrative.

"Prin proiectul votat de PSD, PNL, UDMR şi minorităţi, amenda se va aplica autorităţii sau instituţiei publice. Totodată, penalităţile acordate reclamantului vor fi acordate pentru un termen de maximum 3 luni. Cu alte cuvinte, indiferent de cât de mare este întârzierea pentru neexecutarea hotărârii judecătoreşti penalităţile plătite vor fi limitate", menţionează USR.

Uniunea Salvaţi România adaugă că articolul modificat este cel în baza căruia premierul Nicolae Ionel Ciucă "are o serie de procese pe rolul Curţii de Apel Bucureşti", fie în calitate de fost ministru al Apărării, fie în calitate de premier.

"Prin votul dat în plen, PSD, PNL, UDMR şi minorităţile au transferat practic răspunderea pentru neîndeplinirea unor atribuţii de la conducătorul instituţiei sau funcţionarul public în culpă la instituţia în sine. Concret, atunci când o autoritate publică întârzie să pună în executare o hotărâre judecătorească apare o amendă pentru întârziere şi ea, în loc să fie plătită de persoana care nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu, este mutată la instituţie. Cu alte cuvinte, cetăţenii vor plăti pentru că un ministru, un primar, un şef de autoritate sau un simplu funcţionar public nu şi-a făcut treaba. În plus, PSD, PNL şi UDMR au votat ca amenzile să fie limitate", a precizat deputatul USR Alin Apostol, membru în Comisia pentru administraţie.

După adoptarea de către Camera Deputaţilor, proiectul de lege va intra în dezbaterea Senatului.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ''Cu alte cuvinte, cetăţenii vor plăti pentru că un ministru, un primar, un şef de autoritate sau un simplu funcţionar public nu şi-a făcut treaba''. deci, nici o decizie de imputare nu se poate emite ???

    Sa fie premiați pt că nu își fac treaba și să se pensioneze mai repede cu 10 ani pt că e clar sunt erodati de atâta munca.Si pensii speciale pt întreaga activitate depusă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Energia în priză
Apanova
BTPay
Electromagnetica
Apanova
hidroelectrica.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

29 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6864
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1446
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7433
Gram de aur (XAU)Gram de aur282.2442

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb