USR solicită Avocatului Poporului să atace la CCR suprataxarea concediilor medicale

F.D.
Politică / 17 ianuarie

USR solicită Avocatului Poporului să atace la CCR suprataxarea concediilor medicale

Deputaţii USR Oana Ţoiu şi Cristian Seidler au sesizat, miercuri, Avocatul Poporului, cerându-i să atace la Curtea Constituţională ordonanţa de urgenţă conform căreia salariaţii care intră în concediu medical vor primi indemnizaţii mai mici cu 10%, relatează Agerpres.

Potrivit Oanei Ţoiu, prin această ordonanţă de urgenţă, guvernarea PSD - PNL a instituit "taxa pe boală".

"Angajaţii din România, la sfârşitul acestei luni, vor avea salariile mai mici în cazul în care au avut concediu medical. Acest concediu medical are nou impusă această nouă taxă pe boală, de contribuţie de 10%", a declarat presei deputata USR.

Categoriile de concedii pentru care se va plăti CASS de 10% sunt următoarele: concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă cauzate de boli obişnuite sau accidente în afara muncii; concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă; concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate; concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav; concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea pacienţilor cu afecţiuni oncologice.

"Insist asupra acestui punct, pentru că se referă la părinţii copiilor sau rudele adulţilor cu tratament oncologic care au nevoie de îngrijire continuă, ceea ce înseamnă că în multe cazuri venitul lor integral este diminuat cu 10%, începând din această lună. Calea este oprirea acestei ordonanţe, pentru că nu este constituţională", a menţionat deputata USR.

Cristian Seidler a explicat că Avocatul Poporului este singurul care poate ataca la Curtea Constituţională ordonanţe de urgenţă.

"Nu există, de fapt, niciun argument pentru care această măsură ar fi trebuit adoptată în sistem de urgenţă altul decât foamea de bani a Guvernului. Cerem astăzi Avocatului Poporului să îşi facă treaba. A cam uitat de această atribuţie a sa, iar ideea că din contribuţiile de asigurări de sănătate trebuie să ni se ia 10% contribuţie de asigurări de sănătate este neconstituţională, este absurdă. Ne putem aştepta pe aceeaşi logică, mâine - poimâine, să li se reţină pensionarilor 25% din pensie, contribuţie la fondul de pensii, dacă celor care au concedii medicale şi li se plăteşte indemnizaţia de concediu medical din Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, li se reţine începând de la 1 ianuarie 10% pentru fondul de sănătate. (...) Este absurd şi neconstituţional şi vom cere Avocatului Poporului să îşi facă treaba, o treabă de care a cam uitat, pentru că, din păcate, şi aici intervine factorul politic, dincolo de cel juridic", a susţinut Seidler.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
digi.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5689
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0989
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9158
Gram de aur (XAU)Gram de aur353.2067

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb