USR solicită demiterea ministrului Adrian Câciu

S.B.
Politică / 19 aprilie

USR solicită demiterea ministrului Adrian Câciu

USR solicită, marţi, demiterea ministrului Adrian Câciu pe care-l consideră principalul vinovat pentru dobânzile uriaşe pe care le plăteşte România, informează news.ro.

"România se împrumută cel mai scump, are cel mai mare deficit bugetar şi cel mai mare deficit de cont curent dintre toate statele UE. Pentru că nu a ţinut în frâu cheltuielile statului, pentru că nu a promovat măsuri care să ajute economia şi pentru lipsa de credibilitate în faţa partenerilor externi, principalele cauze ale dobânzilor uriaşe pe care România trebuie să le plătească, USR solicită demiterea de urgenţă a ministrului Finanţelor, Adrian Câciu", a transmis, marţi, USR, într-un comunicat de presă.

Senatorul Anca Dragu, fost preşedinte al Senatului, apreciază că ne împrumutăm cel mai scump din UE pentru că investitorii nu au încredere în Guvernul României.

"Dobânda uriaşă pe care o plăteşte România pentru împrumuturile pe temen lung se poate explica prin ineficienţa măsurilor economice propuse de Guvernul Ciucă şi prin lipsa de credibilitate pe plan internaţional a ministrului Finanţelor, Adrian Câciu. În câteva cuvinte despre măsurile Guvernului Ciucă: prea târziu, prea puţin, fără vizune şi fără coerenţă. Avem toţi factorii naturali necesari unei economii puternice şi dinamice şi cea mai mică dependenţă faţă de gazul rusesc. Ei bine, cât timp promovăm amatorismul şi lipsa de viziune, toate aceste atuuri nu sunt suficiente pentru a ne poziţiona bine pe pieţele internaţionale", a declarat Anca Dragu.

USR apreciază că, în prezent, rata dobânzii pe termen lung (împrumuturi pe zece ani) pentru România este de 6,83%, un nivel mai mare decât în cazul unor state puternic criticate în blocul comunitar pentru politicile economice şi sociale, precum Ungaria şi Polonia.

"Mai mult, Grecia, stat care a trecut printr-o gravă criză economică şi de credibilitate, plăteşte o dobândă pe termen lung de doar 2,92%, în timp ce Bulgaria se împrumută cu doar 1,9%. România plăteşte enorm şi în comparaţie cu state care nu fac parte din Uniunea Europeană. De exemplu, chiar şi Serbia, deşi are o conducere pro-rusă şi o economie vulnerabilă şi un rating de ţară sub rating-ul nostru pare mai credibilă pe plan internaţional, având o rată a dobânzii la împrumuturile pe zece ani de 5,37%", a transmis USR.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. caciu o stupizenie de om prezentat mereu ca ec sef al psd . l-a criticat pe catu pentru dobanzi mari si el imprumuta la si mai mari .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

10 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.9132
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8027
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0576
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8083
Gram de aur (XAU)Gram de aur277.1595

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro