Vama chineză interzice importul de mărfuri alimentare provenite din 10 prefecturi ale Japoniei

D.R.
Internaţional / 7 iulie 2023

Vama chineză anunţă astăzi că urmează să interzică importul de mărfuri alimentare care provin din zece prefecturi japoneze, în urma planului Tokyo de a deversa în ocean apă uzată nucleară tratată de la Centrala Nucleară Fukushima, relatează news.ro. Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) a aprobat planul Guvernului japonez de a se debarasa de aproximativ 1,33 de milioane de tone de apă contaminată, depozitată în instalaţie care a condus la saturaţia centralei devastate de o triplă catastrofă - cutremur-tsunami- accident nuclear - la 11 martier 2011.

Deversarea urmează să înceapă în această vară, însă unele ţări vecine din regiune i se opun.Beijingul condamnă ferm acest plan - dar şi locuitori din Fukushima, în special comunitatea pescarilor, care se teme că clienţii îi vor boicota din această cauză. Ministerul chinez de Externe a anunţat joi că raportul AIEA nu poate fi folosit ca "undă verde" a planului de deversare a apei contaminate şi a avertizat cu privire la riscuri necunoscute la adresa sănătăţii umane.

Autorităţile vamale chineze au anunţat astăzi că urmează "să interzică importurile de mărfuri alimentare provenind din zece prefecturi japoneze, inclusiv Fukushima", din motive de securitate şi că urmează să efectueze teste de radiaţii riguroase asupra mărfurilor alimentare care provin din restul Japoniei."Vamele chineze vor menţine un nivel crescut de vigilenţă", anunţă într-un comunicat autoritatea - fără să precizeze lista prefecturilor japoneze vizate de interdicţie. Aproximativ 1,33 milioane de metri cubi de apă subterană, apă de ploaie şi apă folosită la răcire s-au acumulat în instalaţia Fukushima - care se află în curs de desfiinţare, după fuziunea mai multor reactoare, în urma catastrofei din 2011.

Operatorul centralei, TEPCO, tratează apa prin sistemul de tratare ALPS, cu scopul de a retrage aproape toate elementele radioactive - cu excepţia tritiului - şi ptrevede să o deverseze în ocean pe o perioadă de mai multe zeci de ani. China a acuzat astăzi Japonia de faptul că are "încă numeroase probleme în ceea ce priveşte legitimitatea deversării în ocean, fiabilitatea echipamentelor de purificare şi exhaustivitatea planului de supraveghere".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. AU DREPTATE CHINEZII. INCINERAREA SAU ,,INCHIDEREA" INTR-UN ,,COLET" SECURIZAT -ABIA ASA ARUNCAT IN MARE, EVENTUAL- SI ASA CU PROBLEME, NU SUNT POSIBILE?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9704
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5850
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1659
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9171
Gram de aur (XAU)Gram de aur355.8616

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb