VERGIL CHIŢAC, PRIMUL POLITICIAN ROMÂN CONFIRMAT CU COVID-19:"Linşajul mediatic la care am fost expus mi-a lăsat un gust amar"

A consemnat George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 17 aprilie 2020

Vergil Chiţac

Vergil Chiţac

Senatorul liberal afirmă că medicii i-au confirmat că nu a contractat virusul SARS-COV-2 la adunarea parlamentară NATO de la Bruxelles Rusia vrea să dividă UE practicând o "geopolitică a neîncrederii", iar China vrea s-o "cumpere"

Senatorul liberal Vergil Chiţac este primul politician român care a fost confirmat cu Covid-19. Informaţia a apărut imediat după confirmarea lui Chiţac, în şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL din 9 martie, drept candidat al liberalilor pentru funcţia de primar al municipiului Constanţa, la alegerile locale care vor avea loc în acest an. Imediat, premierul Ludovic Orban şi ceilalţi membri ai Guvernului au intrat 14 zile în izolare, perioadă în care au fost testaţi, iar rezultatele au fost negative.

Modul în care senatorul liberal a contractat virusul este şi acum neclar, la peste o lună de când Vergil Chiţac a fost confirmat cu Covid-19, perioadă în care politicianul a fost internat în spital, a ajuns chiar la Terapie Intensivă, iar de mai bine de două săptămâni se află la domiciliu, unde este sub tratament până la revigorarea totală. Despre aceste aspecte, dar şi despre ce se întâmplă în ţară şi în lume în timpul acestei pandemii, despre ameninţările reale şi despre cum va arăta mapamondul post-criză, ne-a vorbit, într-un interviu, senatorul liberal, amiralul Vergil Chiţac, fost rector al Academiei Navale Mircea cel Bătrân din Constanţa.

Reporter: Domnule senator, din recenta experienţă de viaţă, ce le transmiteţi celor care susţin că actuala epidemie este o boală banală şi că măsurile luate de autorităţile din întreaga lume sunt excesive?

Vergil Chiţac: Îi rog să îşi calce pe orgoliile şi convingerile personale şi să se protejeze, pentru că această criză este mai gravă decât a crezut iniţial toată planeta. Dacă nu pentru ei, să o facă măcar pentru bunicii, părinţii şi copiii lor, care nu au nicio vină în situaţia de faţă. Am crezut că mie nu mi se poate întâmpla, mai ales că nu am prezentat simptomele specifice.

Este un inamic invizibil, aşa că aveţi grijă de voi şi aveti încredere în autorităţi. Nici eu nu mă aşteptam să mi se întâmple tocmai mie, mai ales că nu am prezentat simptomele specifice.

Trebuie să-i apreciem pe toţi lucrătorii din domeniul sănătăţii care se află în primele linii ale luptei împotriva pandemiei. Ei valorează astăzi de cel puţin două ori greutatea lor în aur, ca să mă exprim metaforic. Toate aprecierile mele pentru întregul colectiv medical de la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa. A fost foarte reconfortant pentru mine să întâlnesc personal medical care îşi face profesia cu atâta pricepere şi dăruire. Şi un gând special pentru doamna doctor Corina Maxim care, pot spune, că mi-a salvat viaţa. Una din lecţiile pe care trebuie să le învătăm la "sfârşitul zilei" va fi că trebuie să construim spitale noi şi să le dotăm pe cele existente ca să ne rămână medicii acasă şi noi să fim mai bine îngrijiţi.

Reporter: Aţi stabilit până la urmă contextul în care aţi fost infectat cu Sars-Cov-2 sau rămâne o întâmplare cu autor necunoscut?

Vergil Chiţac: Chiar şi în urma discuţiilor cu personalul medical şi cu echipele de specialişti, acest răspuns a rămas neclar. Ceea ce este evident e că nu am fost infectat în cadrul deplasării mele din Bruxelles, de la adunarea NATO, aşa cum s-a tot vehiculat iresponsabil de o parte a presei. Medicii mi-au transmis că, având în vedere evoluţia şi manifestarea bolii, cel mai probabil infectarea a avut loc în săptămâna dinaintea testării. Faptul că am fost acuzat public că aş fi ştiut că sunt infectat sau că m-am purtat iresponsabil după aceea mi-a lăsat un gust foarte, foarte amar. Nu ştiu cui a folosit acest linşaj mediatic şi cine a fost în spatele lui, dar ştiu că lângă senatorul care a luat elicopterul SMURD din cauza durerilor de burtă ar fi mers şi unul care a refuzat izoleta... Familia mea a suferit enorm citind toate comentariile de pe Facebook şi fiind martora linşajului mediatic întins pe aproape o săptămână. Click-urile înseamnă bani. Dar cine repară aceste lucruri?

Reporter: Care este punctul dumneavoastră de vedere cu privire la schimbarea managementului civil al spitalelor cu unul militar, în actualele condiţii din ţara noastră? Care sunt punctele forte ale unui management militar în vremuri de pandemie?

Vergil Chiţac: Suntem într-o situaţie excepţională, când nu cred că avem loc de improvizaţii, ci de disciplină şi de respectarea regulilor. Altfel, uitaţi-vă la ce s-a întâmplat în Italia. Da, cred că în situaţiile excepţionale sunt necesare unele măsuri excepţionale. Nu înseamnă că facem din asta o regulă şi nici nu s-au militarizat spitalele în care situaţia era mai critică, ci s-a luat decizia instalării unui management alcătuit din medici militari şi ofiţeri de logistică. Sunt convins că disciplina şi rigoarea militară în aplicarea procedurilor şi protocoalelor medicale nu poate fi decât benefică pentru că scurtează şi eficientizează modul de acţiune.

De îndată ce problema va fi rezolvată, se va reveni la conduceri civile ale spitalelor aşa cum e într-o democraţie. Tot în democraţii veritabile conducerile instituţiilor publice din domeniul sănătăţii; spitale publice sau direcţii de sănătate sunt exercitate de profesionişti redutabili nu de oameni a căror principală calitate este apartenenţa politică. Revin la ce am mai spus - criza aceasta este încă o ocazie (profund nefericită) să înţelegem promovarea în funcţii publice trebuie făcută respectând un singur principiu şi anume meritocraţia.

Chiţac: Rusia vrea să dividă UE practicând o "geopolitică a neîncrederii", iar China vrea s-o "cumpere"

Reporter: Comisia Europeană a publicat, la începutul acestei săptămâni, un raport privind campania de dezinformare sponsorizată de Kremlin, cu privire la Covid-19 şi înfierarea Uniunii Europene în cazul tragediei italiene şi spaniole. În opinia dumneavoastră, ce se ascunde în spatele acestei campanii, care sunt scopurile urmărite şi ce ar trebui să facă autorităţile europene pentru a contracara acest fenomen care se poate repeta oricând?

Vergil Chiţac: Vă referiţi cu siguranţă la Raportul Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE), din 16 martie, care indică o campanie intensă de dezinformare şi panicare a cetăţenilor europeni cu scopul vădit de a decredibiliza eficienţa Occidentului în combaterea infecţiei cu Coronavirus. Originea acestor surse este cel mai probabil în Rusia şi încuviinţată de statul rus. Nu aş exclude din această discuţie nici mesajele pro-China din ultimul timp, rostogolite de surse media sau comentatori individuali din Europa. Eu spun de ceva timp că Uniunea Europeană este ţintă atât pentru Rusia cât şi pentru China dar din perspective diferite. Rusia vrea să dividă UE practicând o "geopolitică a neîncrederii", iar China vrea s-o "cumpere".

Reporter: Ce ar trebui să facă Uniunea Europeană în această situaţie? Vergil Chiţac: Bună întrebare! În cel mai favorabil scenariu, guvernele vor lua măsuri eficiente care rezolvă pandemia în următoarele două-trei luni cu efectele economice minore şi recuperabile. Aceasta ar dovedi superioritatea democraţiilor europene chiar şi în managementul crizelor.

Reporter: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg susţine că în vremea pandemiei şi post-pandemie este posibil să crească riscurile de securitate ale aliaţilor şi, de aceea, ţările membre trebuie să continuie măsurile de creştere a capabilităţilor militare de apărare în faţa oricărui tip de ameninţare. Cum comentaţi aceste afirmaţii?

Vergil Chiţac: Sunt foarte valide şi reiterate de Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geonă, acum câteva zile. De altfel, liderul NATO a găzduit o întâlnire virtuală a miniştrilor apărării alianţei la care a participat şi Secretarul american al Apărării, T. T. Esper, cu scopul examinării acţiunilor luate de aliaţii NATO pentru a combate răspândirea virusului. O altă temă discutată a fost menţinerea descurajării şi apărarea NATO, precum şi susţinerea misiunilor şi operaţiunilor pe tot parcursul pandemiei. Da, ţările NATO trebuie să-şi ridice capacitatea de apărare în special în faţa ameninţărilor neconvenţionale tip propagandă, fake-news, război cibernetic dar simultan trebuie să-şi asume şi elimine propriile vulnerabilităţi. Corupţia, proasta guvernare, promovarea în funcţii publice pe criterii clientelare sunt sunt provocări de securitate care subminează democraţia, statul de drept şi dezvoltarea economică.

Ameninţări şi vulnerabilităţi în Europa de est

Reporter: Există în acest moment o ameninţare reală, din punct de vedere militar, la adresa ţării noastre? Sau se profilează vreo ameninţare? Dar din punct de vedere al informaţiilor?

Vergil Chiţac: E necesar un răspuns mai elaborat şi mai nuanţat, în sensul în care vă voi spune cum vedeam eu situaţia de securitate în zonă, înainte ca Europa să fie ameninţată de criza sanitară provocată de COVID 19, mai exact după Conferinţa de Securitate de la Munchen din februarie. Mai apoi o să mă refer şi la situaţia de acum şi mai ales la cum cred că se vor remodela relaţiile internaţionale dintre marile puteri la finalul crizei.

Cum nu-mi place să reiau ce s-a scris în presă şi cum numai 10% din ce se întâmplă cu adevărat important e vizibil, vă spun câteva concluzii la care am ajuns din discuţiile şi dezbaterile din interiorul AP NATO. Să privim câteva fapte şi să tragem ulterior concluziile.

Ţările Baltice şi în special Polonia sunt îngrijorate de militarizarea Mării Baltice şi de o prezenţă militară cât mai consistentă a Rusiei în zonă. Această îngrijorare a intrat pe agenda NATO, care a crescut prezenţa militară pe flancul Estic de la Marea Barents la Marea Neagră. În contrapondere ministrul de externe rus Lavrov s-a adresat arogant la Munchen oficialilor NATO spunându-le..."dacă vreţi să ne aşezăm la masă şi să discutăm teme importante, nu temele pe care le impun ţările din Europa de Est, bine, dacă nu...pierdem timpul".

Turcia a alocat pentru apărare numai 1,89% din PIB şi găzduieşte 5 milioane de refugiaţi. Trump s-a supărat pe ucraineni, crezând că a fost trădat şi a considerat că ei au stat la originea informaţiilor ce au condus la procedura de destituire, motiv pentru care nu a dorit să le mai acorde ajutorul financiar promis. În compensaţie a intervenit Congresul SUA care a acordat Ucrainei o finanţare de 300 milioane de dolari. În acelaşi timp ajutorul militar promis Ucrainei de Franţa şi Germania nu s-a concretizat.

Rusia a acordat 150.000 de paşapoarte locuitorilor din Donbas iar Merkel şi Macron îl presează pe Zelenski să organizeze alegeri.

Aparent aceste informaţii sunt disparate însă dacă privim mai atent ele se referă la vecinătatea României deci ne interesează. Analiza mea la acel moment m-a dus la concluzia că Europa cedează Ucraina şi Moldova, care vor intra sub influenţa Moscovei şi urmează Georgia.

Reporter: Care sunt perspectivele post-pandemie din punct de vedere global?

Vergil Chiţac: Acum, în plină criză pandemică, lucrurile încep să evolueze spre o confruntare post criză între SUA şi China, respectiv o tensionare a relaţiilor UE-Rusia. Raportul SEAE este concludent, preşedintele Trump a tăiat subvenţia de 500 miloane de dolari acordată Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pe motiv că a tolerat cu bună ştiinţă deficitul de funcţionare instituţională a statului chinez în cazul Coronavirus, prin ascunderea adevărului şi neîmpărtăşirea informaţiilor în totalitate. Dacă OMS şi-ar fi trimis specialiştii la faţa locului, epidemia ar fi putut fi ţinută sub control. SUA trece în an electoral printr-o criză sanitară care are şi efecte economice. Ultimele prognoze indică o contracţie economică cu 5,9% ceea ce poate fi total nefavorabil pentru preşedintele Trump din perspectiva alegerilor din noiembrie.

Lumea post-criză va arăta cu totul diferit, totul depinzând de magnitudinea efectelor acesteia. De aceea am puţine certitudini însă sunt convins că se vor modifica toate lanţurile logistice de aprovizionare, manufacturare şi distribuţie a medicamentelor, echipamentelor şi aparatelor medicale pentru ca SUA şi UE să nu mai depindă de importurile din China. Dacă şi alte domenii vor urma această concepţie, abia atunci economia chineză va intra într-o mare dificultate.

Unde trebuie să fie România? Evident în NATO şi UE, membru cu drepturi depline perfect coordonat cu partenerii şi integrat în cele două organizaţii.

Reporter: Una dintre ordonanţele militare emise a dispus susţinerea forţelor de ordine ale Ministerului de Interne de către unităţi din cadrul Ministerului Apărării Naţionale. Există mai multe voci care susţin că măsura nu se impunea a fi luată, deoarece la noi în ţară nu au existat violenţe grave şi nu au fost devalizate magazine, malluri şi supermarketuri ca în alte ţări. Care este rolul Armatei pe timp de pace în astfel de misiuni?

Vergil Chiţac: Întrebarea e: noi suntem acum pe timp de pace? Eu apreciez că suntem într-o stare de război - vedeţi şi retorica marilor lideri ai lumii în care cuvântul război apare recurent - cu un inamic perfid care atentează la vieţile noastre, ocazie cu care au fost emise ordonanţe militare si decrete prezidenţiale privind instituirea şi prelungirea stării de urgenţă. Armata este chemată şi se află în stradă să contribuie şi ea la aplicarea regulilor instituite. Gradul mare de încredere pe care îl are în rândul românilor face ca prezenţa militarilor să le dea siguranţă.

Pe lângă asta, Armata Română a executat şi execută şi alte misiuni în sprijinul luptei sanitare pe care o ducem, efectuând zboruri de aprovizionare cu echipamente militare, instalând spitale de campanie şi punând la dispoziţie personal medical specializat şi mai găsim exemple.

Chiţac: Sunt pentru impozitarea progresivă a pensiilor

Reporter: În calitate de senator, care este partea pe care vă situaţi în privinţa impozitării pensiilor speciale? Sunteţi pentru impozitarea tuturor pensiilor speciale sau doar a anumitor categorii, exceptând pensiile profesionale ale militarilor, angajaţilor Ministerului de Interne şi ai celor din serviciile speciale?

Vergil Chiţac: Pentru că provin din rândul armatei şi nu vreau să fiu acuzat de parti-pris-uri, am să vă spun exact cum consider eu că ar fi moral. Aş impozita progresiv şi substanţial mai mult, partea din pensie ce depăşeşte o anumită valoare. Nu pot să vă spun acum care este această valoare şi ratele de impozitare, pentru că ar trebui să rezulte din calcule. Pentru o corectă informare a cititorilor sunt obligat să spun că pensiile militare nu sunt pensii speciale, ci pensii de serviciu. Militarii, în timpul exercitării profesiei, sunt guvernaţi de regulamente care le restrâng drepturile pe care ceilalţi cetăţeni le au. Ei nu pot să plece în vacanţe în afara ţării decât cu aprobări prealabile, nu pot să facă afaceri, politică, de exemplu. În atare situaţie, statul se obligă la compensaţii cum este acordarea pensiei de serviciu la împlinirea vârstei de pensionare. Acesta e contractul social între militari şi stat care funcţionează în toată lumea civilizată de foarte mult timp.

Reporter: În şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL din 9 martie, aţi fost confirmat drept candidatul partidului pentru funcţia de primar al municipiului Constanţa la alegerile locale care au fost amânate în toamnă. Care sunt şansele PNL, în actualele condiţii post-pandemie care se prefigurează, să obţină în sfârşit conducerea administrativă a acestui mare municipiu?

Vergil Chiţac: Situaţia politică post-pandemie va depinde în principal de două lucruri: de modul în care guvernul va administra criza sanitară şi efectele economice ale acesteia precum şi de modul în care va şti să comunice lămuritor cu românii. Să nu ne facem că nu vedem: partidele din opoziţie duc în aceste zile o bătălie teribilă pentru imagine pozitivă. Din punctul meu de vedere, guvernul funcţionează bine în ciuda unor sincope care au apărut şi nu cred că PNL va ieşi "şifonat" politic din criză. Aceasta, coroborat cu evidenta incapacitate a celor ce conduc Primăria de a administra oraşul, va duce în mod obiectiv la schimbarea lor din scaunele pe care au arătat că nu le merită. Perspectiva ca PSD să-şi prelungească domnia în Constanţa e una groaznică. PSD este însuşi duşmanul constănţenilor şi trebuie recunoscut ca atare. Vom face ordine în administraţie, vom respecta regulile şi Constanţa se va ridica.

Reporter: Vă mulţumesc!

Vergil Chiţac, despre pandemie: "Eu apreciez că suntem într-o stare de război - vedeţi şi retorica marilor lideri ai lumii în care cuvântul război apare recurent - cu un inamic perfid care atentează la vieţile noastre"

Opinia Cititorului ( 34 )

 1. Te-ai vindecat si ai prins glas acum mars in izolare

  1. Ai uitat sa mentionezi ceva de origine in legatura cu trecutul securisto-comunist.

  Daca primii comentatori postări ar avea și mintea la purtător, ar fi bine. Cum nu o au, nu ii putem lua în serios.

  1. ...

   Te folosești de numele amiralului pentru a denigra autorul articolului. Amiralul este senator în Parlament, A fost rector al Academiei Navale Mircea cel Bătrân foarte mulți ani. Crede-mă că, dacă era ceva de aflat de CNSAS în legătură cu el legat de vreo colaborare cu fosta Secu se afla de mult timo. Dar așa vă place vouă, postcilor, să vă băgați în seamă aiurea, ca musca în rahat din ăla urât mirositor.

   Dar daca tot te-a intrebat, acum, de ce nu raspunzi?

   Si de ce nu raspunzi acum? Daca este simplu....

   Chitac daca esti chiar tu mai bine taci.

   Fa o recapitulare a mersului tau de cind ai presupus ca esti bolnav si inghite tot linsajul mediatic la care ai fost supus pentru ca ai meritat. 

   [...] 

  nefericite cauzate de intimplari imposibil de anticipat?

  Senatorul mi-e oarecum simpatic, dezamagit fiind de faptul ca imi da mereu dovezi ca nu stapineste problematica teoretica si practica a domeniului politic si economic la nivelul necesar pozitiei lui. 

  Si daca urmarim cursul evenimentelor constatam ca:  

  "Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație, în temeiul art. 292 din Codul de procedură penală, s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prevăzută de art. 352 din Codul penal, în cauza privind un membru al Senatului României care a participat la mai multe întâlniri oficiale și private ulterior intrării în contact cu o persoană infectată cu virusul Covid-19. 

  Ancheta urmează să stabilească dacă senatorul şi-a luat toate măsurile pentru a preveni răspândirea virusului. 

  În perioada 17 - 19 februarie, Vergil Chiţac a participat la o reuniune NATO la Bruxelles, iar pe 6 martie Secretariatul general al Adunării NATO a emis un document, în care participanţii erau anunţaţi că unul dintre membrii delegaţiei franceze a fost depistat pozitiv cu COVID-19, informează Agerpres. 

  Pe 9 martie, Vergil Chiţac a luat parte la şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL, unde au fost prezenţi aproximativ 100 de liberali, inclusiv premierul Ludovic Orban. 

  Chiţac susţine că a aflat de documentul emis de NATO la data de 9 martie, iar în aceeaşi zi a contactat un medic, care i-a spus să stea liniştit dacă nu are simptome. 

  Ulterior, Vergil Chiţac şi alţi trei participanţi la şedinţa BPN au fost testaţi pozitiv cu coronavirus, şi anume deputatul Lucian Heiuş, primarul Devei, Florin Oancea, şi administratorul public al oraşului, Adrian David Nicolae. 

  De asemenea, premierul Ludovic Orban a anunţat că va sta 14 zile în izolare, chiar dacă rezultatul testului pe care l-a făcut a ieşit negativ." 

  Sigur ca a fost si un "linsaj mediatic", dar provocat de faptul ca amiralul a lasat in urma lui un sir de infectati, treaba fiind groasa rau, deci "linsajul mediatic" pare a fi justificat. 

  "pe 6 martie Secretariatul general al Adunării NATO a emis un document, în care participanţii erau anunţaţi că unul dintre membrii delegaţiei franceze a fost depistat pozitiv cu COVID-19, ... Chiţac susţine că a aflat de documentul emis de NATO la data de 9 martie, iar în aceeaşi zi a contactat un medic, care i-a spus să stea liniştit dacă nu are simptome.".  

  Daca de la un senator te astepti sa se comporte asa, te astepti ca un amiral sa fie mai prevazator. 

  Plus treaba cu izoleta! Personal consider ca specacolul cu izoleta este unul de cel mai mare prost-gust. Nu-i mai simplu ca mascatii sa mearga la casa bolnavului, sa-l imbrace in echipament de protectie si sa-l insoteasca la locul stabilit? 

  Dar, unde-i ordin nu-i tocmeala, si domnul amiral, rector, profesor, senator ar trebui sa stie ca ordinele trebuie respectate. Si el nu le-a respectat. De ce domnule amiral?

  Este extrem de dezamagitor sa constati ca cel de la care te astepti mai mult, te dezamageste cel mai tare. 

  1. Un postac usr ist.. varianta actuala a legionarilor

   Bah Vali, aici postacu are dreptate. Usr-ist poate dar legionar esti si tu cind esti gata sa te sinucizi pentru patria mama.

   VALI și cel si te critică (#3. 2.)că ai fi legionar, studiați istoria recentă și luminați-vă, că vorbiți în necunoaștere. În perioada interbelică în acea mocirlă morală și politică ... cei mai buni dintre români curați la suflet, s-au ridicat să oprească prăbușirea țării sub influența bolșevică . Nu cunoașteți adevărul istoric pentru că istoria este manipulatoare pentru mințile înguste,,falsă, scrisă și de jidovii ( rasă de lăcuste). Toate popoarele iubesc albinele făcătoare de miere și insectele care polenizeaza plantele bune. Continuați în neștiința voastră și aruncați cu pietre și în mareșalul Ion Antonescu??? Corigenților la istorie!

   Domnule draga, stiti care este perioada de incubatie la Covid 19?? Aceasta concluzia la ceea gresit ati scris dvostra mai sus (si din rautate) .

   Concret, daca se infecta la Bruxelles(17 sau 18 februarie) pana pe 29.02 ar fi fost deja grav afectat. Pana in data 07.03 nu a avut niciun simptom !!!! Logic, iti faci mai putine griji ca ai avea Covid ....

   Astept cu interes alta constructie logica din partea dvoastra 

  I-as spune acestui domn ca singura solutie dupa iesirea din perioada pandemiei ar fi ca TOATA aceasta clasa politica sa plece! E timpul meritocratiei! Sa fie scosa politica din toate domeniile,eu as desfiinta-o complet!

  P.S. Daca virusul nu l-ati luat de la NATO inseamna ca l-ati luat de la latrina 3... 

  Amirale, ia-l pe Radu Tudor, pupati-va pe gura si balaciti-va in continuare in iluzia ca Rusia e in tot si in toate. Tu si cu securistul ala jegos de la Antena3 sunteti cei mai mari propagandisti ai lui Putin.

  1. Esti un ignorant, lipsit de caracter

   Dacă din lecturarea articolului, ai înțeles că Vergil Chițac este pro-Putin și Rusia, înseamnă că ești analfabet funcțional. Și cu asta am spus tot. Sau un postac ordinar.

   Creitare, nu a spus ca e pro putin sau pro rusia, dar prin tot ce spun guristii astia gen mandruta radu tudor si alti securici, ii confera lui putin o aura de atotputernic......rusia e in colaps economic, faliment nedeclarat, dar propagandistii roman incearca s-o revigoreze ca pe un muribund din spitalele italiei

   Este pro european, nu pro rus! Nu mai dezinforma!

  Militarizarea urbana sub conducerea si coordonarea NATO e un concept discutat in diverse medii, inca din 2017, iar in Romania inca de la mijlocul anului 2019, cu mult inainte de inceperea pandemiei.

  Pe scurt, sub acoperirea unei organziari militare urbane la situatii de urgenta cauzate de dezastre - cutremur, pandemie, asteroid, etc (ex: logistica, aprovizionare, spitale de campanie, coordonate militar) se pun bazele unui CADRU INSTITUTIONALIZAT DE CONTROL MIILTAR AL COMUNITATILOR LOCALE avand ca efect grave derapaje de la drepturi si libertati fundamentale democratice mai ales daca aceasta comanda militarizata ajunge sa fie subordonata unor presiuni si interese poiltice. Adica fostul militar care e totodata si primar, armata eliberatoare, vazuta ca mijloc de punere in opera a unor deziderate politice dictate de la Bruxelles. 

  Recititi fraza de mai sus: "Perspectiva ca PSD să-şi prelungească domnia în Constanţa e una groaznică. PSD este însuşi duşmanul constănţenilor şi trebuie recunoscut ca atare. Vom face ordine în administraţie, vom respecta regulile şi Constanţa se va ridica." 

  Incepe armata sa-si scoata in fata candidati proprii la primarie care "sa faca ordine in tara"? 

  Nu ca putina ordine n-ar fi un lucru bun in Romania, dar o astfel de abordare ne-democratica trebuie asumata in cadrul democratic existent in momentul de fata in Romania - asta ne dorim? 

  1. Când se referă la vom face, vom drege, se referă la organizatia judeteana si organizatia municipala PNL Constanta. Dar prea greu pentru voi ăștia, lipiti de USR-PLUS, adică de neomarxiștii vieții.

   Cine l-a supus pe acest om linsajului mediatic? Digi24 e trust de presa aservit puterii, iar primii care s-au dat loviti de virusul adus de Chitzac au fost chiar liderii PNL cu Ludovic Orvban in frunte. Daca citeai atent articolul ai fi inteles ca pornirile lui Chitzac de ordin politic se sprijina pe convingeri militare solide, referitoare la ordinea in societate si la "noua ordine mondiala" in sens mai larg. Daca i-ai intreba pe cei de la Digi24 cu colonelul Prelipceanu in frunte, ti-ar spune instant ca de oameni din astia avem nevoie.

  Rusine, Make!

  Cu cat a platit impricinatul acest articol? Era mai iefin sa se duca la dezinfectie... 

  Cat despre "Vergil Chiţac, despre pandemie: "Eu apreciez că suntem într-o stare de război - vedeţi şi retorica marilor lideri ai lumii în care cuvântul război apare recurent - cu un inamic perfid care atentează la vieţile noastre", sa stiti ca intr-o situatie de razboi ar fi fost caz de Curte Martiala!

  1. Mi-e rusine: n-a platit...

   Si atunci cum a fost? A gasit o usa, ramasa deschisa din intamplare?

   Sau a gasit lumina aprinsa in plina zi?! 

  Vezi declatiile pe care le-a facut cu doar o zi-doua inainte!

  Nu sfidare, nu aroganta, nu manipulare?! Doar si simplu prostie si magarie!

  Duca-se la manastire ca acolo poate ar simti un gust "puternic si amarui"! 

  diaspora a venit sa-si petreaca concediul de pandemie de ciuma in romania

  evident, raul planetar rusia, china...etc...cunoastem.....no roc cu americanii care vor binele planetei! afganistan, iraq, syria, egypt, libia, venezuela, cuba sunt exemple clare ale binelui american! plus toata america latina din anii 70 - 80 - 90 cand zeci de mii de oameni au fost ucisi de dictatori pusi si sustinuti de americani. doar pentru creierele spalate si prostaci americanii simbolizeaza binele planetei....

  Sa traiti domnule amiral fara flota, poate sustineti inca un doctorat ,,Aflarea in treaba ca metoda de lucru la romani"

  1. Sunt rezervist în Marina militară. România are flotă chiar și un submarin. Spune că România nu mai are flotă comercială căci.... au

  Nenorocirea acestei țări este ca in ultimii 31 de ani a avut la vârf nenorociți precum acest Chițac.

  1. Te referi la: Năstase,Roman Newlander, ilisescu, Ponta Grindeanu, Mihai Tănase, Udrea , Rovana, S. Saydeh, Vâlcov, Teodorovici, Dragnea sau și la geniala Vasilica premiera de Videle...???

  Probabil ați observat reactivarea agenților NATO în această perioadă și fluxul constant de propaganda in favoarea militarizării instituțiilor democratice, considerate slabe în raport cu criza. Obiectiv vorbind, cam așa e, dar acest transfer de putere și atribuții trebuie sa se manifeste transparent, într-un cadru democratic și aprobat de popor prin Referendum, modificarea Constituției, etc. Nu exista motive, sa îmbrățișăm statul militar necondiționat și permanent, având ca pretext criza.

  Una e reacția NATO la criza, care are o justificare obiectivă și cu totul altceva e militarizarea permanenta a orașelor care începe să facă progrese vizibile în aceste zile. 

  Mare grija la tot ce înseamnă control militar. Când se instalează armata, nu mai e nevoie de democrație (vezi Erdogan, Turcia) 

  1. Muie chitac

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0469
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1652
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6367
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro