VERIDIO:"Unele companii la care statul este acţionar minoritar riscă naţionalizarea"

A.C.
Companii / 22 mai 2017

Logo Veridio

Logo Veridio

"Riscul naţionalizării mai multor companii este evident", se arată într-un comunicat de presă al companiei Veridio, bazat pe un proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Energiei, aflat în dezbatere publică pe site-ul instituţiei ce riscă să deterioreze semnificativ mediul de afaceri din ţara noastră.

Propunerea Guvernului de majorare a capitalului social, în companiile la care statul este acţionar cu valoarea actuală, de piaţă, a terenurilor, fără a se menţiona clar şi cum se calculează numărul de acţiuni care îi revin în urma evaluării terenurilor, poate transforma participaţia statului dintr-una minoritară într-una majoritară, mai susţine compania.

În această situaţie sunt toate companiile la care statul deţine pachete de acţiuni şi care au amânat, din diverse motive, majorarea capitalului social cu valoarea terenurilor dobândite.

Propunerea Guvernului de schimbare a regulii de evaluare a terenurilor deţinute de societăţile la care statul este acţionar poate introduce distorsiuni în structura acţionariatului acestor companii. Actualul proiect de hotărâre de guvern, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Energiei, conţine o serie de neclarităţi din punct de vedere tehnic, care vor conduce la dificultăţi în aplicare, potrivit sursei citate.

În comunicatul de presă se precizează că prima neclaritate se referă la modalitatea de majorare a capitalului social cu valoarea terenurilor deţinute, iar proiectul Ministerului Energiei nu precizează cum se calculează numărul de acţiuni care îi revin statului în urma evaluării unui teren, la valoarea nominală sau la valoarea de piaţă (sau macar la nivelul valorii capitalului propriu, dacă acesta este mai mare decât capitalul social), ceea ce poate schimba fundamental calitatea sa de acţionar.

Adrian Vascu, senior partner al companiei de evaluare şi consultanţă de afaceri Veridio a declarat: "Corect ar fi ca statul să dobândească acţiuni la valoarea lor de piaţă, iar în urma valorificării lor, ar trebui să obţină exact valoarea de piaţă a terenului. În caz contrar, dacă se ţine cont de valoarea nominală a acţiunilor, statul poate deveni, in mod nefiresc, dintr-un acţionar minoritar într-unul majoritar".

Reprezentanţii companiei Veridio, de consultanţă specializată în evaluări de societăţi comerciale, proprietăţi imobiliare, active necorporale şi verificări de rapoarte de evaluare au creat două scenarii în care rezultatul este "fundamental diferit". În primul din ele, statul, care deţinea 35%, devine acţionar majoritar, cu 54%, faţă de al doilea scenariu, în care cota de participare a statului creşte de la 35% la 38%.

Adrian Vascu, senior partner al companiei de evaluare şi consultanţă de afaceri Veridio a precizat: "În concluzie, scenariul corect este al doilea. Statul dobândeşte acţiuni la valoarea lor de piaţă, pe care dacă le valorifică, ar trebui să obţină exact valoarea de piaţă a terenului aportat. Dacă nu se întâmplă aşa, atunci în scenariul 1, statul va aduce un aport de 4 milioane lei şi va putea să valorifice la aceeaşi dată acţiunile dobândite cu 40 milioane lei".

A doua neclaritate din conţinutul proiectului de pe site-ul Ministerului Energiei se referă la data evaluării terenului.

Vascu a explicat: "Raportul de evaluare ar trebui să aibă data evaluării în cele 90 de zile dinaintea majorării capitalului social. Aşa cum este acum formulat, rezultă că raportul de evaluare trebuie realizat în cele 90 de zile, dar nu se precizează la ce dată este valabil rezultatul evaluării. Pentru a nu mai exista neclarităţi, trebuie făcută precizarea că data evaluării se află în intervalul de 90 de zile. Dacă va fi făcută această precizare, va rezulta şi că data raportului de evaluare va fi în intervalul celor 90 de zile, fiindcă data raportului este ulterioară datei evaluării".

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

28 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9479
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1794
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2155
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5370
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.2661

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro