Vicepreşedinta americană Kamala Harris începe un turneu în Africa, continent considerat de SUA ''viitorul lumii''

G.D.
Internaţional / 24 martie

Vicepreşedinta americană Kamala Harris începe un turneu în Africa, continent considerat de SUA ''viitorul lumii''

Vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, începe duminică un turneu în trei ţări din Africa pentru a promova viziunea pozitivă a Washingtonului, care vede în acest continent "viitorul lumii", relatează AFP, conform Agerpres.

Deplasarea Kamalei Harris în Ghana, Tanzania şi Zambia este cea mai recentă iniţiativă lansată pentru consolidarea legăturilor dintre SUA şi continent, în mare parte ignorat în timpul fostului preşedinte republican Donald Trump şi mult timp considerat de Washington mai degrabă o regiune cu probleme, decât un teritoriu de oportunităţi.

"Vrem (să eliminăm) ideile preconcepute şi deseori depăşite despre ceea ce înseamnă să trăieşti, să lucrezi şi să investeşti în Africa", le-a spus jurnaliştilor un înalt responsabil american sub acoperirea anonimatului.

Kamala Harris "este convinsă că inovaţia şi ideile africane vor modela viitorul lumii", a adăugat el.

Vizita se înscrie de asemenea în strategia Washingtonului de a limita prezenţa tot mai mare a Beijingului şi Moscovei pe acest continent bogat în resurse şi de a transmite un mesaj pozitiv din partea SUA, potrivit oficialilor americani.

"Nu e niciun (mister) că suntem angajaţi într-o competiţie cu China, foarte clar, pentru a concura China pe termen lung", a declarat un înalt responsabil american.

Invocând "adevărate îngrijorări" în legătură cu împrumuturile chineze care îi permit Beijingului să îşi intensifice controlul asupra economiilor fragile de pe continent, oficialul a subliniat că Washingtonul nu încearcă să reproducă metodele Chinei.

"Relaţia noastră cu Africa nu poate şi nu trebuie să fie definită prin concurenţa cu China", a spus el, menţionând un "program pozitiv în Africa", bazat pe transparenţă şi parteneriate public-privat.

Turneul vicepreşedintei americane, care urmează să aterizeze duminică în Ghana pentru prima etapă a vizitei sale, survine după alte deplasări în Africa ale unor membri ai administraţiei preşedintelui Joe Biden, precum şi a Primei Doamne a SUA, Jill Biden.

Această deplasare, care va presupune o oprire în Tanzania miercuri şi o alta în Zambia vineri, are o dimensiune specială. Kamala Harris este prima persoană de culoare şi prima femeie devenită vicepreşedinte al SUA. Ea s-a deplasat în Zambia când era copil, deoarece bunica sa maternă, originară din India, lucra acolo.

Vizita îi va permite de asemenea să îşi consolideze abilităţile de politică externă, înaintea unei potenţiale noi candidaturi a lui Biden la alegerile prezidenţiale din 2024, cu Kamala Harris alături de el.

Opinia Cititorului ( 6 )

 1. A cam întârziat cu vizitele,

  chinezii și rusii au luat deja

  de mult startul 

  Nu o mai baga nimeni in seama.

  America are mentalitate colonială moștenire de la britanici. Nu degeaba acum 150 de ani țineau sclavi. Africa nu uită. Primii președinți americani (cei mari, democrați) dețineau sclavi.

  1. Așa erau vremurile! Îmi poți spune dacă domnitorii și boierii români nu aveau moșii cu țărani tratați uneori mai rău ca sclavii?

   Mă deranjează teribil falșii umaniști care aplică standardele de azi perioadei respective! 

   Și încă un lucru: din păcate sclavii americani ( evident o duceau rău) dar am vaga bănuială că, prin comparație cei rămași în Africa o duceau mai rău și aveau o speranță de viață mai mică!

   Asta nu înseamnă că iau apărarea albilor americani ! 

  Dupa ce i-au sclavgit si i-au furat acum vin sa se bage in seama. Hai sictir.

  1. Si-au dat seama ca mai au de furat de pe acolo!Au epuizat cu America de Sud,Orientul Mijlociu,Europa este aproape ingropata,in Orientul Indepartat,mai ale cu chinezii nu au sanse,asa ca,si-au indreptat ochii lacomi catre Africa.Cucoana asta sinistra spune acum ce au de gand dar au inceput mai de mult ,de cand grupurile extremiste musulmane au fugit din Orientul Mijlociu in Africa sa destabilizeze tarile de acolo!

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

31 Mai. 2023
Euro (EUR)Euro4.9696
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6562
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1125
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7565
Gram de aur (XAU)Gram de aur293.0418

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro